Plan: | Rietveld 109 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0006-2002 |
Het openbaar vervoer in de buurt van het plangebied betreft vervoer per bus met de lijnen 80 en 82 die over de Nieuwe Langendijk rijden.
Het plangebied wordt ontsloten via het Rietveld. Dit is een erftoegangsweg waarop maximaal 30km/h gereden mag worden. Ontsluiting van het plangebied vanaf en naar de wegen rondom de binnenstad vindt plaats via de Willem Naghelstraat/Koepoortbrug/Oosterstraat v.v. en/of Willem Naghelstraat/Koepoortbrug/Nieuwe Langendijk/Vrouwenregt/vrouw Juttenland v.v.
Alle straten in de binnenstad, dus ook die in de nabijheid van het plangebied, horen bij het autoluwe gebied. Autoluw houdt in dat autogebruik wordt ontmoedigd. Een van de manieren waarop het ontmoedigen van autogebruik gestalte krijgt, is het stimuleren van bezoekersparkeren aan de randen van de binnenstad, bij voorkeur in parkeergarages en/of op parkeerterreinen.
Belangrijke fietsroutes in de nabijheid van het plangebied zijn:
In de gehele binnenstad is gereguleerd parkeren van kracht, op maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur en op zondag van 14:00 tot 20:00 uur. Dit zijn de zogenaamde blokuren. Gedurende deze uren kunnen belanghebbenden (o.a. bewoners en ondernemers) hun auto alleen parkeren op parkeerplaatsen in de openbare ruimte met gebruikmaking van een vergunning (of bezoekerskaart). Andere bezoekers aan de binnenstad kunnen gedurende deze uren alleen betaald parkeren op een beperkt aantal parkeerplaatsen. In het oostelijke deel van de binnenstad gaat het daarbij om ongeveer 30 zogenaamde mixparkeerplaatsen op de Nieuwe Langendijk en een beperkt aantal betaaldparkeerplaatsen langs de gracht: Vrouwenregt, Vrouw Juttenland Rietveld en Verwersdijk. Na 22 uur (op zondag na 20 uur) hoeft niet betaald te worden voor een parkeerplaats. Op deze momenten is de bezettingsgraad echter bijzonder hoog in het oostelijke deel van de binnenstad: meer dan 95%. Dit houdt in dat in de avond, buiten de blokuren niet of nauwelijks parkeerplaatsen beschikbaar zijn in dit deel van de binnenstad.
Bezoekers aan de binnenstad worden gestimuleerd om aan de randen van de binnenstad te parkeren, bij voorkeur in parkeergarages en/of op parkeerterreinen. Eén van deze parkeerterreinen, de Paardenmarkt, bevindt zich op een loopafstand van ca. 350 meter van het plangebied. Dit parkeerterrein biedt plaats aan circa 200 auto's. Zowel bewoners van de binnenstad als bezoekers kunnen hier parkeren, met vergunning of tegen betaling. Een andere parkeergelegenheid, de Koepoortgarage wordt in april 2010 opengesteld. Deze openbare parkeergarage langs de rand van de binnenstad is 24 uur per dag geopend en biedt plaats aan 329 parkerende bezoekers.
In juni 2005 is het LVVP vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin is het verkeersbeleid voor de middellange termijn vastgelegd, waarbij het accent is gelegd op:
Omdat de (gewenste) grootschalige ingrepen in de stad een lange looptijd hebben, bevat het LVVP een visie voor de langere termijn (2020) voor het verkeers- en vervoerbeleid en een visie op het toekomstige verkeersnetwerk in samenhang met de andere Delftse plannen.
De maatregelen uit het LVVP zijn gestoeld op drie pijlers. De eerste pijler wordt gevormd door de structuur van de stad, die de mogelijkheden bepaalt voor het verkeersnetwerk. De tweede pijler wordt gevormd door het nationaal en regionaal beleid, dat de kapstok vormt voor het Delftse beleid. De derde pijler wordt gevormd door de economie, leefomgeving en ecologie, die randvoorwaarden stellen aan het verkeersnetwerk. Op basis van de resulterende mogelijkheden, kaders en randvoorwaarden zijn de maatregelen per vervoerwijze bepaald.
Een belangrijk onderdeel van het LVVP is de categorisering van wegtypen in het Delftse wegennet. Wegcategorisering is namelijk een essentieel onderdeel van de ontwerpprincipes die voortvloeien uit de 'Duurzaam Veilig'-visie. Bij elke wegcategorie horen eigen vormgevingskenmerken. In afwijking van de standaard onderscheidt Delft vier, in plaats van drie wegtypen:
1. stroomwegen
2. gebiedsontsluitingswegen
3. wijkontsluitingswegen
4. erftoegangswegen
Het beleid voor langzaam verkeer is vastgelegd in het Fietsactieplan II (2005-2010), vastgesteld in juni 2005. Het Fietsactieplan II (Fap-II) is de opvolger van het Fietsactieplan I (1999), en is zowel een voortzetting als een uitbreiding van het eerste fietsactieplan. Er wordt naar gestreefd het fietsgebruik te stimuleren, de fiets een serieus alternatief te maken voor de auto en zo ook een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van de stad, zodat Delft kan behoren tot de beste fietssteden van Nederland.
Met betrekking tot nieuwe bestemmingen van locaties is het van belang ruim voldoende parkeerplaatsen te realiseren, omdat de parkeerdruk in het omringende gebied over het algemeen hoog is. Voor de parkeernormen bij nieuwe bestemmingslocaties en bij herinrichting geldt de nota 'Parkeren en stallen'. De nota 'Parkeren en stallen' is in 2006 vastgesteld. In deze nota zijn de parkeernormen voor Delft vastgesteld, gebaseerd op landelijke kerncijfers. Voor woningen zijn aangepaste normen vastgesteld. Dit maakt het mogelijk om differentiatie naar type woningen aan te brengen, zoals dat voor Delft gewenst is. De parkeernorm voor woningen in de categorie 'vrije sector duur' in dit deel van de stad is 1,4 parkeerplaats per woning. Met het oog op het behouden van voldoende parkeergelegenheid worden in het algemeen in bestemmingsplannen van Delft op de verbeelding/plankaart parkeerplaatsen op eigen terrein aangewezen. In de parkeerverordening is namelijk geregeld dat, indien een woning/bedrijf binnen gereguleerd parkeergebied valt of in de toekomst komt te vallen, een parkeervergunning voor belanghebbendenplaatsen slechts verleend hoeft te worden indien de aanvrager niet beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein. Dit omdat er steeds meer bouwplannen worden uitgevoerd met parkeren op eigen terrein. Relatief wordt het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte daardoor steeds kleiner. Wanneer bij regulering van parkeren aan bewoners door elke autobezitter - ongeacht bezit van eigen parkeergelegenheid - een vergunning kan worden aangevraagd en verkregen, wordt de parkeerdruk op straat vergroot.
Om de benutting van het parkeren op eigen terrein te vergroten en de parkeerdruk op straat te verlagen (ook op langere termijn) is het van belang het daadwerkelijk parkeren van de auto op eigen terrein te bevorderen. Met het oog op implementatie van dit artikel uit de parkeerverordening zijn op de verbeelding de beschikbare parkeerplekken op eigen terrein aangewezen.
De beleidsregels voor het beperken van de vergunninguitgifte in geval van parkeerplekken op eigen terrein zijn separaat door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld in 2009. Bij nieuwbouw en herontwikkeling wordt veelal parkeren op eigen terrein of in geclusterde parkeervoorzieningen (veelal garages) voorzien. Indien huishoudens/bedrijven de mogelijkheid geboden krijgen een plek te kopen of te huren, zullen hun adressen in het POET-bestand worden opgenomen, ook als zij deze plek niet afnemen. POET staat hierbij voor 'Parkeren Op Eigen Terrein'. Dit betekent onder meer dat zij geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning voor de eerste auto indien hun adres tot gereguleerd gebied behoort of gaat behoren. Parkeergelegenheid die is vastgelegd op de verbeelding, moet in stand gehouden worden. Verbouwing of bebouwing van parkeergelegenheid is niet toegestaan.
Ook voor het parkeren van fietsen zijn normen vastgesteld. Voor nieuwbouw van woningen is in de nota 'Parkeren en stallen' de volgende stallingsnorm voor fietsen en scootmobielen gesteld:
Openbaar vervoer
Met betrekking tot het plangebied zijn er geen gewenste ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer.
Autoverkeer
De geplande ontwikkeling genereert een vergelijkbaar aantal verkeersbewegingen in vergelijking met de oude bestemming. De capaciteit van de genoemde straten zijn voldoende om huidige en toekomstige verkeersbewegingen af te wikkelen.
Langzaam verkeer (fietsers en voetgangers)
Met betrekking tot het plangebied zijn er geen gewenste ontwikkelingen op het gebied van langzaam verkeer.
Parkeren
De gemeente Delft hanteert parkeernormen waar bij nieuwbouw of verbouw aan dient te worden voldaan. Deze normen zijn vastgelegd in de Nota Parkeren en Stallen (2006), die is vastgesteld door de gemeenteraad. Op de locatie zijn de normen voor de binnenstad van toepassing. Voor woningen die duurder worden dan € 300.000,- geldt een norm van 1,4 pp/woning. Aangezien te verwachten is dat alle te bouwen woningen een waarde krijgen van meer dan € 300.000,- is de totale parkeereis 6 parkeerplaatsen.
De geplande ontwikkeling trekt relatief weinig autoverkeer aan. Het plangebied is voldoende ontsloten voor zowel auto, fiets als OV.
Parkeren
De gevraagde planontwikkeling voldoet met 6 parkeerplaatsen aan de parkeernorm zoals vastgelegd in de Nota Parkeren en Stallen (2006). Voorts moet voldaan worden aan de stallingsnorm voor fietsen: Voor elke woning dient stallingsruimte voor minimaal twee fietsen gerealiseerd te worden.