direct naar inhoud van 4.4 Waterhuishouding
Plan: Schollevaar
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0502.BP10Schollevaar-5001

4.4 Waterhuishouding

Inleiding en watertoets

In Capelle aan den IJssel is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verantwoordelijk voor het kwalitatief en kwantitatief waterbeheer. Tevens is het Hoogheemraadschap verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud aan de waterkeringen. Alle watergangen zijn in beheer bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Dit betekent dat geen enkele verandering aan de waterhuishouding zal kunnen plaatsvinden zonder de nadrukkelijke toestemming van de waterbeheerder.

Deze waterparagraaf gaat achtereenvolgens in op het waterschapsbeleid en de beschrijving van de huidige en de toekomstige situatie van een tweetal zaken: watersysteem en waterketen. Hieronder wordt aangegeven wat onder deze begrippen wordt verstaan:

  • watersysteem: onder het begrip watersysteem wordt in algemene zin verstaan het samenhangend geheel van grond- en oppervlaktewater dat binnen een gebied aanwezig is. In het kader van dit plan wordt hieronder verstaan de kwantiteit en kwaliteit van het oppervlaktewater binnen een gebied;
  • waterketen: onder het begrip waterketen wordt in algemene zin verstaan het verzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater en het beperken van verontreiniging van het oppervlaktewater door lozingen (emissies). In het kader van dit plan wordt daarmee tevens afstromend regenwater van verhard oppervlak bedoeld. Lozingen op het oppervlaktewater via bijvoorbeeld (nood-)uitlaten en overstorten beïnvloeden de kwaliteit van het watersysteem.

Waterschapsbeleid

Het beleid van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (verder HHSK) is vastgelegd in het waterbeheerplan HHSK 2010-2015, de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard, peilbesluiten en de leggers. Het HHSK streeft ernaar om samen met gemeenten als partners op te trekken. Er moet worden ingezet op intensief overleg met gemeentebesturen voor het kunnen realiseren van projecten. De ruimtelijke ordening en de waterhuishouding moeten in onderlinge relatie worden ontwikkeld. Op basis van ervaring en deskundigheid adviseert HHSK over de mogelijkheden voor een duurzaam watersysteem. De laatste jaren is het inzicht gegroeid dat op een duurzamer wijze met het stedelijk waterbeheer dient te worden omgegaan, mede gezien de klimaatveranderingen. Aandachtspunten voor het duurzame stedelijk waterbeheer zijn het minimaliseren van wateroverlast, het realiseren van voldoende waterberging waarbij zoveel mogelijk een ecologische inrichting wordt nagestreefd, het verantwoord afkoppelen van verhard oppervlak en het voorkomen van diffuse verontreinigingen door toepassing van duurzame bouwmaterialen.

De visie is uitgewerkt in een concreet maatregelenplan:

  • Het woongenot, de belevingswaarde en de recreatieve mogelijkheden op en in het water voor burgers nemen toe;
  • De waterkwaliteit voldoet tenminste aan de algemene milieukwaliteitseisen;
  • Het waterhuishoudkundig systeem kent goede aan- en afvoermogelijkheden, waarbij de doorspoelbaarheid en de mogelijkheid om onder normale omstandigheden het waterpeil binnen zekere marges te handhaven, voldoende worden gewaarborgd;
  • Het watersysteem is zo ingericht dat het de ontwikkeling van biologisch gezond water bevordert.

Voor ontwikkelingen is het waterbeheerplan van HHSK 2010 – 2015 van het hoogheemraadschap van belang. Ontwikkelingen gaan vaak gepaard met een toename van het verharde oppervlak. In het waterbeheerplan van HHSK 2010 – 2015 is beschreven hoe het hoogheemraadschap omgaat met het bergen van oppervlaktewater bij een toenemende verharding van het oppervlak. In zijn algemeenheid geldt verder dat voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem bij het Hoogheemraadschap vergunning dient te worden aangevraagd op grond van de Keur. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanleg van overstorten, van de hemelwaterafvoer op het oppervlaktewater, het dempen en graven van water en het aanbrengen van verhard oppervlak. De Keur maakt het mogelijk dat het Hoogheemraadschap haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren.

Huidige waterkwantiteit

Het aspect waterkwantiteit heeft uitsluitend betrekking op het watersysteem.

Watersysteem

Voor de Polder Prins Alexander waar de wijk Schollevaar in ligt geldt het polderpeil van NAP -6,2 m dat in het peilbesluit voor de Polder Prins Alexander is vastgelegd. Het Hoofdweggebied vormt een eigen watersysteem met een waterpeil van NAP -6,53 m. Het maaiveld ligt op circa NAP -4,9 m en er is sprake van kwel.

Overtollig water en kwel worden onder vrij verval richting de Schollevaartsche tocht ten oosten van het plangebied afgevoerd. De Schollevaartsche tocht voert het water af richting het gemaal bij de Ringvaart van de Polder Prins Alexander, dat het water uitslaat op deze Ringvaartboezem.

Ten behoeve van het uit te voeren onderhoud aan de hoofdwatergang, dienen onderhoudsstroken te worden vrijgehouden van ten minste 5 m over de gehele lengte van de watergang. Nadere bijzonderheden over de onderhoudsverplichtingen zijn vastgelegd in de legger van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De onderhoudsstroken van de betreffende hoofdwatergangen zijn bestemd met de dubbelbestemming 'Waterstaat'. De watergangen in het plangebied worden bestemd met de bestemming 'Water'.

Huidige waterkwaliteit

Het aspect waterkwaliteit heeft zowel betrekking op het watersysteem als op de waterketen. Voortbouwend op deze tweedeling is de beschrijving van de waterkwaliteit aangegeven.

Watersysteem

In de polders van Capelle wordt op verschillende meetpunten de waterkwaliteit bepaald. In het plangebied ligt één meetpunt. Uit het waterkwaliteitsspooronderzoek (2006) blijkt dat de kwaliteit over het algemeen slecht is. In het algemeen is de water(bodem)kwaliteit in het gebied slecht. In het water komen verontreinigingen en meststoffen vanuit het landelijke en het stedelijke gebied voor (afspoeling wegen, riooloverstorten, bestrijdingsmiddelen, etc.).

In Schollevaar spelen verder nog diverse problemen: te laag liggende duikers, een slechte doorstroming, dikke sliblagen, klachten van bewoners over overmatige kroosvorming en stank zijn daar mede het gevolg van en een zeer matige bereikbaarheid vanaf de waterkant voor onderhoudsmaterieel.

Waterketen

Op 16 december 1996 is door de raad het gemeentelijk Rioleringsplan vastgesteld. In dit plan zijn de uitgangspunten voor het beheer en de aanleg van de riolering in Capelle aan den IJssel vastgelegd. Voor een beschrijving van het transport en de verwerking van rioolwater uit Capelle aan den IJssel wordt naar dit plan verwezen.

Het plangebied is grotendeels voorzien van een gemengd rioolstelsel. Het huishoudelijk afvalwater uit het gebied wordt momenteel afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Groenendijk (ten zuidoosten van het plangebied).

Het rioolstelsel van het Hoofdweggebied is grotendeels een gescheiden stelsel.

Toekomstige waterkwantiteit

Watersysteem

Bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen geldt vanuit het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een wens van minimale drooglegging van 1,3 m voor de vloerpeilen van woningen en 1 m voor het maaiveld. Met betrekking tot de waterkwantiteit is op dit moment geen (grootschalige) verandering te verwachten. De basisstructuur van het huidige watersysteem zal als gevolg van het bestemmingsplan niet worden aangetast.

Toekomstige waterkwaliteit

Watersysteem

Een verdere verslechtering van de huidige waterkwaliteit dient te worden voorkomen. Met het oog op de doelstelling van duurzame waterhuishouding wordt ernaar gestreefd de waterkwaliteit te verbeteren. Dit is mogelijk door zoveel mogelijk de doorstroming in de watergangen te bevorderen, watergangen te voorzien van voldoende waterdiepte en door de aanleg van natuurvriendelijke oevers daar waar mogelijk (en daar waar deze nog niet aanwezig zijn). Natuurvriendelijk ingerichte oevers bevorderen het zelfreinigend vermogen en geven een impuls aan de ecologische potenties van het water. Tevens kan bij de aanleg ervan het waterbergend vermogen van de watergang worden vergroot, van belang voor de waterkwantiteit.

Gemeente en Waterschap werken in dit kader ook aan een verbeterplan voor het watersysteem; het deelwaterplan Schollevaar-Hoofdweggebied-Schollebos. Een belangrijke maatregel is het bij de bestaande bebouwing afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het gemengde rioolstelsel. Inmiddels zijn er concrete plannen om te starten met afkoppelen van verhard oppervlak. In de planperiode van het volgende Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) zal het gemeentelijke gemengde rioolstelsel in Schollevaar grotendeels worden vervangen, waarbij een groot deel van het verhard oppervlak zal worden afgekoppeld.

Waterketen

In het plangebied worden geen grootschalige nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De hoeveelheid huishoudelijk afvalwater uit het gebied zal hierdoor niet toenemen. Uitgangspunt voor eventuele nieuwbouw is de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel (direct afkoppelen van dakoppervlakken naar open water daar waar mogelijk).

In de 'Leidraad aan- en afkoppelen verharde oppervlakten' van de werkgroep Riolering West-Nederland (WRW) is aangegeven welke oppervlakken in aanmerking komen voor afkoppeling. Daarnaast geeft de Leidraad aan op welke manier en onder welke voorwaarden deze oppervlakken kunnen worden afgekoppeld. Het dakoppervlak van nieuwbouw komt in principe altijd in aanmerking voor afkoppeling. Hierbij zal er op worden toegezien dat geen uitlogende materialen worden gebruikt in de dakconstructies.