Op 2 juli 2010 heeft de provincie Zuid-Holland de Verordening Ruimte vastgesteld. De Verordening Ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie Ruimtelijke Ordening en bevat hiertoe instructieregels die van belang zijn voor gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen.
Planspecifiek
De provinciale verordening geeft een aantal regels voor detailhandel, bedrijventerreinen en kantoren. De regels voor kantoren vanuit de verordening zijn niet van toepassing op onderhavig plan omdat de verordening voorwaarden stelt bij uitbreiding van kantoren. In onderhavig plan blijft het aantal kantoren vierkante meters nagenoeg gelijk. Het bestaande kantoorpand blijft gehandhaafd, daarnaast zullen er enkel kantoren bijkomen echter gelieerd aan bedrijvigheid. Het betreft hier dus geen uitbreiding van de zelfstandige kantoorfunctie.
Voor detailhandel geldt dat perifere detailhandel toegestaan is mits dit op de kaart van de verordening ruimte aangegeven is als opvanglocatie voor dergelijke detailhandel. Uit raadpleging van de kaart van de Verordening Ruimte volgt dat onderhavig plangebied niet als een opvanglocatie is aangewezen. Perifere detailhandel zou dus niet mogelijk zijn. In de Verordening Ruimte wordt echter een uitzondering gegeven voor onder andere bouwmarkten. Deze zijn buiten de opvanglocaties toegestaan onder bepaalde voorwaarden:
- Mits het gaat om de vestiging van een individueel bedrijf;
- geen nieuwe perifere detailhandelsconcentratie ontstaat;
- voorzover vestiging plaatsvindt op een bedrijventerrein het aandeel van bedrijven in perifere detailhandel niet meer bedraagt dan 10% van het totale oppervlak van het bedrijventerrein.
Voorts wordt aan bestemmingsplannen die een dergelijke bouwmarkt toestaan de volgende eisen gesteld: bestemmingsplannen stellen regels aan de nevenassortimenten. De oppervlakte van deze winkelvoorzieningen mag voor een deel voor de verkoop van nevenassortiment worden gebruikt. Hiervoor moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
- het nevenassortiment past bij het hoofdassortiment;
- het nevenassortimentsdeel neemt niet meer ruimte in beslag dan 20% van het netto verkoopvloeroppervlak;
- uit distributieplanologisch onderzoek blijkt dat er geen sprake is van ontwrichting van de detailhandelsstructuur én
- advies is nodig van het Regionaal Economisch Overleg (REO).
De bouwmarkt voldoet als uitzondering aan alle hierboven beschreven vereisten:
ad 1. Het betreft een zelfstandige bouwmarkt.
ad 2. De vestiging zal niet leiden tot een perifere detailhandelslocatie. Dit is in het bestemmingsplan niet mogelijk gemaakt.
ad 3. Het plangebied van het stedenbouwkundig plan, zoals toegelicht in paragraaf 2,2, is 43.000 m2 en het oppervlak van de Karwei is 2.975 m2 bvo. Het deel ingericht voor grootschalige perifere detailhandel komt hiermee op 7%. Het plan voldoet hiermee aan het gestelde in de provinciale verordening.
ad a. In het bestemmingsplan is een regeling opgenomen voor het nevenassortiment van de perifere detailhandelsvestiging.
ad b. Het maximum voor de nevenassortimentsdeel is gemaximaliseerd tot 20% van het netto verkoopvloeroppervlak
ad c. Voor de locatie is een distributieplanologisch onderzoek(DPO)) uitgevoerd, zie hiervoor paragraaf 4.7. Resultaat van het onderzoek is dat er geen ontwrichting zal ontstaan van de bestaande detailhandelsstructuur.
Ad d. Het REO is om advies gevraagd. Het REO heeft, mede op basis van het DPO positief geadviseerd op de planvorming voor een bouwmarkt op de locatie. Onderstaand een toelichting op het REO
Regionaal Economisch Overleg
Het REO is het platform voor de regionale afstemming en verbetering van economische activiteiten en voor een levendige en vitale lokale en regionale economie. Voor de portefeuille Economisch Beleid werken de elf gemeenten in Midden-Holland samen met de Kamer van koophandel Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Gezamenlijk vormen de vertegenwoordigers van deze organisaties het Regionaal Economisch Overleg (REO).
De Stuurgroep REO heeft in het algemeen een informerende en adviserende taak. Regionale beleidsverkenningen en/of afspraken zijn gemaakt op het gebied van het regionaal detailhandelsbeleid, de herstructurering van bedrijventerreinen, de regionale kantorenstrategie en de regionale bedrijventerreinenstrategie.
Op grond van provinciale bepalingen heeft het REO een verplichte adviestaak bij het voornemen tot vestiging c.q. uitbreiding van detailhandelsvestigingen van meer dan 1.000 m2.