direct naar inhoud van 1.3 Vigerend plan
Plan: Wijzigingsplan Tennisbanen
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.WP33tennis-vg01

1.3 Vigerend plan

Beide locaties maken onderdeel uit van het op 25 oktober 2011 vastgestelde bestemmingsplan Dorpsgebied. De bestemmingen zijn in het vigerende plan feitelijk en ontwikkelingsgericht bestemd: het tennisbanencomplex heeft een sportbestemming en het terrein aan de rand van het dorpsgebied een verkeerbestemming. Zie figuur 2 voor een uitsnede van het vigerend plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0491.WP33tennis-vg01_0002.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0491.WP33tennis-vg01_0003.png"

Figuur 2 Uitsneden vigerend plan Dorpsgebied met links het tennisbanencomplex en rechts het parkeerterrein

Het tennisbanencomplex heeft de bestemming Sport en is voorzien van de aanduiding 'sportveld'. Er is een bouwvlak opgenomen dat voor 20% bebouwd mag worden met gebouwen en overkappingen. Voor de gebouwen geldt een maximale goothoogte van 4 m. Tevens ligt ter plaatse de gebiedsaanduiding 'wijzigingsgebied - 2', waarbij de volgende regeling geldt:

Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'Wro-zone-wijzigingsgebied 2' het plan wijzigen naar de bestemming 'Verkeer' ten behoeve van de aanleg van een parkeerterrein, met inachtneming van de volgende regel:

  • a. indien de toename aan verhard oppervlak meer dan 250 m² bedraagt, wordt 10% van de toename aan verhard oppervlak gecompenseerd in de vorm van nieuw oppervlaktewater.

Indien voldaan wordt aan de gestelde wijzigingsregels voor watercompensatie in het geval van een toename van verharding, kan de bestemming dus gewijzigd worden in Verkeer ten behoeve van parkeren.

Het terrein buiten het dorpshart (rechts in figuur 2) heeft een verkeersbestemming. Deze bestemming is behalve voor rijbanen, opstelstroken en verblijfsgebied tevens bedoeld voor parkeerdoeleinden. Ter plaatse van deze bestemming ligt de gebiedsaanduiding 'wijzigingsgebied - 1', hiervoor geldt de volgende regeling:

Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'Wro-zone-wijzigingsgebied 1' het plan wijzigen naar de bestemming 'Sport' ten behoeve van een tennisbanencomplex, met inachtneming van de volgende regels:

  • a. de gezamenlijke oppervlakte van gebouwen en overkappingen bedraagt ten hoogste 300 m²;
  • b. de goothoogte van gebouwen en overkappingen bedraagt ten hoogste 3 m;
  • c. indien de toename aan verhard oppervlak meer dan 250 m² bedraagt, wordt 10% van de toename aan verhard oppervlak gecompenseerd in de vorm van nieuw oppervlaktewater;
  • d. uit onderzoek blijkt dat de bodem geschikt is voor de nieuwe functie;
  • e. per tennisbaan wordt voorzien in ten minste 4 parkeerplaatsen.

In hoofdstuk 3 zal dieper ingegaan worden op de regels en voorwaarden die aan het wijzigen van beide functies verbonden zijn. Overigens zal niet de volledige (vigerende) verkeersbestemming gewijzigd worden in sport, een deel zal als verkeer bestemd blijven omdat dit deel als parkeerterrein voor de tennisclub, begraafplaats en de woningen in de directe omgeving zal gaan fungeren. Ook het tennisbanencomplex blijft voor een deel de sportbestemming behouden omdat de aanwezige bebouwing (vooralsnog) niet wordt afgebroken. Alleen de bestemming van het gedeelte ter plaatse van de tennisbanen zelf zal gewijzigd worden in Verkeer. De gedeeltes van beide locaties die niet gewijzigd worden vallen buiten het plangebied van dit wijzigingsplan.

Op zowel de gronden ter plaatse van het tennisbanencomplex als de locatie aan de rand van het dorp rust tevens de dubbelbestemming Waarde – Archeologie. Deze dubbelbestemming is bedoeld voor de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Concreet legt de bestemming restricties op aan activiteiten die eventueel schade kunnen toebrengen aan deze waarden. Voor bepaalde (bouw) activiteiten op gronden met de dubbelbestemming dient eerst een archeologisch rapport overlegd te worden, waarin wordt aangetoond dat de activiteit geen schade toebrengt.

In bepaalde gevallen, afhankelijk van de diepte en oppervlakte van de bouwwerkzaamheden, is dit rapport niet nodig.. Deze maten verschillen per locatie, afhankelijk van de verwachting omtrent de archeologische waarden. Om onderscheid te maken, zijn in het bestemmingsplan Dorpsgebied aanduidingen 'specifieke vorm van waarde - 1 t/m 6 opgenomen. Ter plaatse van de huidige locatie van de tennisbaan is de aanduiding 'specifieke vorm van waarde - a3' opgenomen, hiervoor geldt dat voor bouwactiviteiten tot maximaal 30 cm onder maaiveld en met een oppervlakte van ten hoogste 1000 m² geen archeologisch rapport noodzakelijk is. Voor de huidige locatie met de verkeersbestemming aan de rand van het dorp geldt de aanduiding 'specifieke vorm van waarde - a2'. Voor bouwactiviteiten met een diepte tot maximaal 30 cm onder maaiveld en een oppervlakte van ten hoogste 100 m² is geen archeologisch rapport nodig.

Deze regels blijven ook bij het wijzigingsplan van kracht.