Plan: | Benedenberg 81-83 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0491.WP1230Bb83-vg01 |
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de ruimtelijke consequenties van de functiewijziging.
Huidige situatie
Het perceel aan de Benedenberg betreft een voormalig agrarisch perceel met twee bedrijfswoningen met aanbouw, (voormalige) varkensstal en rundveestallen. De oorspronkelijke boerderij dateert uit de 17e of 18e eeuw en is aangewezen als rijksmonument. In het verleden was op het perceel een melkveehouderijbedrijf gevestigd. Bij het bedrijf hoorde een kaasmakerij en -opslag, die gevestigd was in de ruimte die aan de bedrijfswoning grenst. De oorspronkelijke boerderij is een rijksmonument. De bebouwing staat in het zuidelijk gedeelte van het ongeveer 1.170 m diepe perceel. Figuur 2.1 betreft het aanzicht op de monumentale bedrijfswoning en de stallen vanaf de Benedenberg.
Figuur 2.1 Aanzicht vanaf de Benedenberg met links de monumentale bedrijfswoning en
uiterst rechts (achter de boom) de varkensstal (bron: Google Maps).
Toekomstige situatie
Het melkveehouderijbedrijf is gestaakt. In verband daarmee is een andere functie wenselijk voor het gebouwencomplex. Dit is te groot om alleen te worden gebruikt voor het wonen. In verband daarmee zijn plannen ontwikkeld voor een bed & breakfast, terwijl een deel van de gebouwen ook zullen worden gebruikt voor opslag en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Ruimtelijk gezien zullen er geen noemenswaardige veranderingen plaatsvinden op het perceel. De aanwezige bebouwing zal grotendeels gehandhaafd blijven, er zal alleen een klein deel van de voormalige varkensstal afgebroken worden. Dit betreft de westelijke zijde van het gebouw waardoor het vrijstaand zal worden. Het gebouw wordt verbouwd tot bed & breakfastaccommodatie. Verder zal er zal geen nieuwe bebouwing opgericht worden, slechts de functies van de gebouwen zullen wijzigen. Figuur 2.2 bevat een schematische weergave van de nieuwe situatie.
Figuur 2.2 Schematische weergave van de nieuwe situatie
In figuur 2.2 is het rood omkaderde gebouw de monumentale oorspronkelijke boerderij, deze heeft een oppervlakte van ongeveer 400 m². De voormalige varkensstal, groen omkaderd, zal het bed & breakfastgedeelte worden. Dit gebouw heeft een oppervlakte van ongeveer 240 m². Het gebouw zal vooral intern verbouwd worden zodat de beoogde functie mogelijk wordt. Het gebouw zal ingericht worden met onder andere twee slaapkamers, een keuken en zithoek op de begane grond. Op de verdieping komt nog een slaapvertrek. In totaal zal de bed & breakfast plaats bieden aan maximaal tien personen.
Verder staan op korte afstand in de noordelijke richting de twee voormalige stallen, deze zijn blauw omkaderd. Het linkergebouw heeft een oppervlakte van ongeveer 530 m², het rechtergebouw heeft een oppervlakte van 745 m². In deze gebouwen zullen opslag en kleinschalige bedrijfsactiviteiten plaatsvinden.
Geconcludeerd kan worden dat er geen noemenswaardige veranderingen aan de inrichting en het aanzien van de locatie zullen plaatsvinden. Het af te breken gedeelte van de varkensstal staat uit het zicht van de openbare weg. Het overblijvende deel wordt zodanig verbouwd dat deze een aantrekkelijke uitstraling krijgt, passend bij het monumentale karakter van de boerderij. Hierbij zullen geen noemenswaardige veranderingen ten aanzien van goot- en nokhoogte optreden. Mocht er in de toekomst sloop en herbouw plaatsvinden, dan blijven de bestaande maten voor goot- en nokhoogte van kracht. Hetzelfde geldt ten aanzien van beeldkwaliteitseisen. Indien er in de toekomst eventueel vernieuwing van de bijgebouwen plaatsvindt, geldt artikel 16.3.3 (artikel Wonen) van het vigerende plan: de helft van het teveel aanwezige m² aan bijgebouwen mag worden teruggebouwd.
Resumerend kan gesteld worden dat de ruimtelijke consequenties van de bestemmingswijziging minimaal zijn.