direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Juridische en bestuurlijke aspecten
Plan: Eerste wijziging bestemmingsplan Aarlanderveen
Status: onherroepelijk
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.WbrAarlandervnsew3-0004

Hoofdstuk 7 Juridische en bestuurlijke aspecten

In dit hoofdstuk wordt aangegeven hoe het beleid en de planuitgangspunten zijn verwoord in de planvoorschriften. Zo wordt een toelichting gegeven op het juridische systeem en op alle afzonderlijke bestemmingen.

Keuze planvorm

Wijzigingsplannen vloeien voort uit bevoegdheden die in bestemmingsplannen kunnen worden opgenomen. Hoewel voor deze plannen aparte totstandkomings- en rechtsbeschermingsprocedures gelden, behoren ze in juridische zin tot het bestemmingsplan waarop ze gebaseerd zijn. De wijzigingsbevoegdheid kan betrekking hebben op afwijkingen van meer ingrijpende aard. Een wijziging brengt een verandering aan in het bestemmingsplan. Er ontstaat dus een nieuw toetsingskader.

Het geldende bestemmingsplan is het bestemmingsplan Aarlanderveen dat op 26 oktober 2009 in werking is getreden. In dit bestemmingsplan heeft het perceel de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden (B10)'. De nadere bestemming is 'Meubelmakerij', Aarlanderveenseweg 3 (artikel 5, eerste lid, van de planvoorschriften). Het bestemmingsplan Aarlanderveen geeft voor dit perceel een wijzigingsbevoegdheid, namelijk 'wijzigingsbevoegdheid III'. Op grond van de voorschriften biedt het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid om het perceel Aarlanderveenseweg 3 met de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' te wijzigen in de bestemming 'Woondoeleinden' (artikel 5, vijfde lid, aanhef, onder b, en verder onder e t/m l, van de planvoorschriften).

  • Het aantal woningen in het bestaande fabrieksgebouw mag maximaal 3 bedragen.
  • De bestaande goot- en bouwhoogte zoals op de plankaart aangegeven mogen niet worden verhoogd. Het bouwplan heeft een goothoogte van ongeveer 3,8 meter en een bouwhoogte van 5 meter. Op de plankaart staat geen bouwhoogte aangegeven. De goothoogte mag maximaal 4 meter bedragen.
  • Er mag geen onevenredig afbreuk worden toegebracht aan de gebruiksmogelijkheden van de belendende erven.
  • De stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteit dient behouden te blijven dan wel te worden versterkt.
  • De geluidsbelasting op de gevels van de woningen mag niet meer bedragen dan de voorkeursgrenswaarde dan wel de hogere verleende grenswaarde als bedoeld in de Wet geluidhinder.
  • Uit een onderzoek naar de bodemkwaliteit dient te blijken dat de bodem geschikt is voor de nieuwe woonfunctie.
  • Er zijn geen overige milieuhygiënische belemmeringen.

Het bouwplan voldoet aan deze eisen. Omdat het een interne verbouwing betreft worden de gebruiksmogelijkheden van belendende erven niet geschaad. Dat geldt eveneens voor de stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteit. De Milieudienst West-Holland heeft een positief advies uitgebracht. Daarom is er voor gekozen om een wijzigingsprocedure op te starten voor dit specifieke perceel.

Tevens wordt nog opgemerkt dat initiatiefnemer een overeenkomst tot het vestigen van een erfdienstbaarheid inzake het verbod tot het hebben van uitzicht, de overschrijding van het huidige geluidsniveau en het hebben van een verblijfsruimte heeft gesloten met de eigenaars van het perceel Dorpsstraat 117, Dorpsstraat 121 en Aarlanderveenseweg 1.

Opbouw van de regels

De regels zijn opgedeeld in vier hoofdstukken met een of meer artikelen:

Hoofdstuk 1: 'Inleidende regels' bevat de begripsbepalingen (artikel 1) en een bepaling over de wijze van meten (artikel 2). De begripsbepalingen zijn in alfabetische volgorde opgesomd en dienen als referentiekader voor de overige regels.

Hoofdstuk 2: 'Bestemmingsregels' bevat de bestemmingen. Elk artikel heeft een vaste opbouw. Eerst wordt een bestemmingsomschrijving gegeven, vervolgens de bouwregels, eventuele nadere eisen en eventuele mogelijkheden voor ontheffing van de bouwregels dan wel gebruiksregels.

Hoofdstuk 3: 'Algemene regels' bevat regels die algemeen gelden en die vanwege de algemeenheid gegroepeerd zijn.

Hoofdstuk 4: 'Overgangs- en slotregels' omvat de overgangsbepalingen van het bestemmingsplan. Deze zijn opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening 2008 met de verplichting deze over te nemen in het bestemmingsplan.

Artikel 1 Begrippen

In artikel 1 is een aantal begrippen nader gedefinieerd teneinde onduidelijkheid te voorkomen. Aangesloten is bij de landelijke standaard begripsbepalingen, die zijn voorgeschreven dan wel die voortvloeien uit de jurisprudentie. Voor het overige is aangesloten bij de in de gemeente gebruikelijke definities dan wel zijn toegesneden op de specifieke situatie.

Artikel 2 Wijze van meten

In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in de overeenstemming is met de regels.

Artikel 3 Wonen

De te realiseren woningen worden bestemd voor Wonen. De woningen dienen gebouwd te worden binnen het bouwvlak. Op het erf behorende bij de bestemming Wonen zijn aan- en bijgebouwen mogelijk.

Artikel 4 Waarde-Archeologie

Het gebied dat als archeologisch waardevol is aangemerkt is middels een dubbelbestemming op de verbeelding weergegeven.

Artikel 5 Anti-dubbeltelbepaling

Dit voorschrift zorgt ervoor dat grond die reeds eerder bij een verleende bouwvergunning is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe bouwvergunning mag worden meegenomen. Deze anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op situaties die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een bouwvergunning onder een vorig bestemmingsplan, bij het verlenen van een bouwvergunning onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Artikel 6 Algemene bouwregels

In dit artikel is onder meer bepaald dat het oprichten van geluidsgevoelige objecten uitsluitend is toegestaan indien wordt voldaan aan de bepalingen uit de Wet geluidhinder of de daarop gebaseerde overige regelingen. Daarnaast is een regeling opgenomen die ervoor zorg draagt dat bij het oprichten van bebouwing rekening moet worden gehouden met de belangen van de waterbeheerder: bebouwing nabij de bestemming 'Water' is uitsluitend mogelijk na verlening van ontheffing.

Artikel 7 Algemene gebruiksregels

In dit artikel is aangegeven wat wordt verstaan onder verboden gebruik, zoals bedoeld in artikel 7.10 van de Wro. Om expliciet duidelijk te maken dat vestiging van een seksinrichting, in welke vorm dan ook, niet is toegestaan in dit plangebied, is bepaald dat gebruik als seksinrichting altijd als een strijdig gebruik wordt aangemerkt en als zodanig verboden is.

Artikel 8 Algemene ontheffingsregels

Op basis van dit artikel zijn burgemeester en wethouders bevoegd om voor de gronden binnen het plangebied ontheffing te verlenen van de in de bestemmingen opgenomen bebouwingsregels. Het gaat hier om veranderingen van beperkte aard, zoals het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut en het vergroten van de maatvoering van bouwwerken met 15%.

Artikel 9 Algemene procedureregels

In dit artikel is opgenomen dat voor de binnenplanse ontheffingen procedures moeten worden doorlopen, alvorens burgemeester en wethouders medewerking kunnen verlenen. Hierdoor wordt verzekerd dat de belangen van de gebruikers in het plangebied beschermd worden.

Artikel 10 Overige regels

Om een onevenredige aantasting van de bouw- en gebruiksmogelijkheden te voorkomen, is aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid geboden om nadere eisen te stellen aan de plaatsing van gebouwen en de plaatsing en afmetingen van andere bouwwerken. Dit kan enkel geschieden in concrete, individuele gevallen.

Artikel 11 Overgangsrecht

In dit artikel is onder meer aangegeven dat bouwwerken die ten tijde van het in ontwerp ter inzage leggen van dit plan aanwezig zijn, mogen blijven bestaan, ondanks dat zij afwijken van het plan. Gebruik van gronden en opstallen zoals dat op het moment van de vaststelling van dit plan plaatsvindt mag -hoewel het afwijkt van het plan- worden gecontinueerd. Gebruik dat reeds onder het hiervoor geldende bestemmingsplan illegaal is aangevangen en ook volgens het nieuwe bestemmingsplan niet kan, blijft illegaal en mag dus niet worden voortgezet.

Artikel 12 Slotregel

In dit artikel is bepaald hoe de regels van dit plan dienen te worden aangehaald.