direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Eerste wijziging bestemmingsplan Aarlanderveen
Status: onherroepelijk
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.WbrAarlandervnsew3-0004

3.1 Ruimtelijke structuur

De naam Aarlanderveen staat voor twee gebieden in de gemeente Alphen aan den Rijn die niet meer in gelijke mate herkenbaar zijn. Het ene gedeelte ligt aan de Lage Zijde in het centrum van Alphen aan den Rijn. Daar is al lang stedelijke bebouwing gerealiseerd.

Het landelijke gedeelte van Aarlanderveen, waar perceel Aarlanderveenseweg 3 in is gelegen, is omstreeks de 12e eeuw ontstaan als een laagveenontginningsdorp. De geschiktheid als brandstof bepaalde de mate waarin het veen werd afgegraven. Dat verklaart de vele hoogteverschillen in het landschap. Door de vervening van het omliggende land is er weinig meer over dan een smalle strook grond langs de weg. Het patroon van sloten, smalle kavels en de vele bruggen zijn belangrijke onderdelen voor de ruimtelijke beleving van het dorp.

Het dorpslint van Aarlanderveen kent van oorsprong een sterke continuïteit. Daar binnen is ruimtelijke differentiatie te herkennen tussen het meer stenige en verdichte centrum en de meer transparante en landelijke uiteinden. In het centrum staat de bebouwing dicht op elkaar. Er zijn geen bermsloten of voortuinen, wel smalle stoepen, het straatprofiel is smal. De woningen staan direct aan de stoep, hier en daar staan enkele leilinden of kleinere bomen. Door het smalle profiel en het ontbreken van voortuinen ontstaat een stenig karakter. De kleinschalige, historische bebouwing zorgt voor een besloten en intiem karakter. De kavels in het centrum zijn smal en staan schuin op de weg, de voorgevel staat evenwijdig aan de weg en de zijgevels volgen de kavelrichting. Hierdoor ontstaat een parallellogram als woning plattegrond.