direct naar inhoud van 5.4 Externe veiligheid
Plan: Tweede Herziening Buitengebied 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B1062eherzbg2010-0004

5.4 Externe veiligheid

5.4.1 Wettelijk kader

Externe veiligheid betreft de risico's voor de omgeving veroorzaakt door het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, water, per rail of via buisleidingen danwel veroorzaakt door het produceren, verwerken en opslaan van gevaarlijke stoffen bij bedrijven.

Voor inrichtingen zijn de eisen vastgelegd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). In het Bevi wordt onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Voor het PR geldt dat een kans op een ongeval met gevaarlijke stoffen groter dan 1 op het miljoen per jaar (10-6/jaar) onacceptabel wordt geacht. De norm voor het PR is bij kwetsbare objecten een grenswaarde die niet mag worden overschreden. Bij beperkt kwetsbare objecten is de 10-6/jaar-norm een richtwaarde die alleen mag worden overschreden als daar gewichtige redenen voor zijn. In tegenstelling tot het plaatsgebonden risico, dat in één getal kan worden uitgedrukt, wordt het GR door een (grafiek)lijn weergegeven. Naarmate de groep mogelijk slachtoffers groter wordt, moet de kans op een dergelijk ongeval kleiner zijn. De norm voor het groepsrisico is geen grenswaarde maar een oriënterende waarde (OW). Dit houdt in dat bij de beoordeling van het groepsrisico het bevoegde gezag de mogelijkheid wordt geboden om gemotiveerd van de oriënterende waarde af te wijken. Voor dit plan wordt een artikel 3.10 Wro-procedure doorlopen. Op grond van artikel 13 lid 1, van het Bevi, moet het groepsrisico verantwoord worden.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een ontwerp-beleidsvisie externe veiligheid opgesteld. Dit ontwerp is door de Raad in haar vergadering van 17 december 2009 vastgesteld.

De ontwerp-beleidsvisie kent 3 niveaus van groepsrisico. Niveau 1 geldt voor situaties waar het groepsrisico boven de oriëntatiewaarde ligt. Niveau 2 geldt voor situaties waar het groeps-risico ligt tussen de oriëntatiewaarde en 0,01 keer de oriëntatiewaarde. Niveau 3 geldt voor situaties met een groepsrisico lager dan 0,01 keer de oriëntatiewaarde.

De ontwerp-beleidsvisie geeft voor de verschillende niveaus voorwaarden waaraan voldaan moet worden om het groepsrisico verantwoord te vinden.

5.4.2 Inventarisatie risicobronnen

Uit de risicokaart blijkt dat de planlocatie binnen het invloedsgebied van 2225 meter van Helm aan de Hoorn 75 ligt, nl. op ca. 1700 meter van Helm. Helm is een opslagbedrijf voor chemicaliën. Het bedrijf Helm is relevant voor de planlocatie.

Plaatsgebonden risico

De plaatsgebonden risicocontour PR=10-6 van Helm reikt volgens de risicokaart tot net buiten het bedrijfsterrein van Helm. Aangezien de bouwlocatie op ca. 1700 meter van Helm ligt, is het plaatsgebonden risico PR=10-6 niet van belang voor deze locatie.

Verantwoording groepsrisico

In het verleden zijn meerdere risico-analyses opgesteld voor het bedrijf Helm. Uit de meest recente risico-analyse'' blijkt dat het groepsrisico kleiner dan 0,01 * de oriëntatiewaarde van het groepsrisico (OW). Het maximum aantal berekende dodelijke slachtoffers bedraagt 20 bij een kans van 1:1,8*10-9.

Door de bestemmingswijziging van de molen naar een woning met logeerfaciliteiten neemt het aantal personen binnen het invloedsgebied van Helm met een beperkt aantal personen toe (ca. 10). Gelet op de uitkomsten van eerdere risico-analyse van Helm en het aantal personen waarvan in de risico-analyse uitgegaan is, heeft deze stijging van het aantal personen geen invloed op de hoogte van het groepsrisico. Een uitgebreide verantwoording van het groepsrisico is dan ook niet nodig.

5.4.3 Beoordeling risico's

Vervoer gevaarlijke stoffen

Verder ligt op korte afstand van het plangebied de Heimanswetering. Over de Heimanswetering vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats. Er zijn geen gegevens bekend over het aantal transporten van gevaarlijke stoffen over de Heimanswetering. In de Risicoatlas hoofdvaarwegen Nederland zijn wel gegevens opgenomen over transport van gevaarlijke stoffen over de Gouwe. Volgens de Risicoatlas vinden er 101 transporten in de klasse LF1 (dieselolie) plaats. Verder is in de Risicoatlas aangegeven dat er geen sprake is van een plaatsgebonden risico. Ook is geen sprake van een groepsrisico. Een verdere beoordeling van het transport van gevaarlijke stoffen over de Heimanswetering is dan ook niet nodig. Andere risicobronnen dan de bovenbedoelde zijn niet relevant voor dit plan.

Ontwerp-beleidsvisie

De planlocatie ligt in een woongebied als bedoeld in de ontwerp-beleidsvisie. Een woongebied wordt omschreven als een risicoluw gebied met een laag risiconiveau. Dit houdt o.a. in dat in een woongebied geen nieuwe risicobronnen toelaatbaar zijn.

Volgens de ontwerp-beleidsvisie van de gemeente Alphen aan den Rijn is een dergelijk groepsrisico <0,01*OW verwaarloosbaar. Ontwikkelingen zijn toegestaan, zolang het groepsrisico kleiner blijft dan 0.01*OW. Om deze reden is, volgens de ontwerp-beleidsvisie, een uitgebreide verantwoording van het groepsrisico niet nodig. De bestemmingswijziging van de molen past binnen de ontwerp-beleidsvisie.