Plan: | Tweede Herziening Buitengebied 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B1062eherzbg2010-0004 |
Stadsvisie Alphen aan den Rijn
In de stadsvisie is beschreven hoe Alphen aan den Rijn richting 2018 zich als stad ontwikkelt. In deze visie wordt genoemd dat Alphen aan den Rijn in 2018 nog steeds een stad is, maar dat de wijken en dorpskernen een “dorps” karakter hebben weten te behouden. In de stadsvisie is een aantal opdrachten geformuleerd voor de stad. Deze zijn onder andere:
De ontwikkeling van Alphen aan den Rijn moet bezien worden op een groter schaalniveau. Dus niet alleen de stad Alphen aan den Rijn, maar hoe Alphen aan den Rijn functioneert binnen de regio.
Woonvisie Alphen aan den Rijn
De “Woonvisie Alphen aan den Rijn 2004 – 2018” is in november 2004 door de gemeenteraad vastgesteld. In deze visie is vastgelegd hoe Alphen aan den Rijn in de woningbehoefte van haar burgers wil voorzien tot 2009 (specifiek vastgelegd in een bouwprogramma) én tot 2018 (globaal vastgelegd door middel van uitvoeringsmaatregelen).
Het doel van het beleid in de woonvisie is drieledig:
De woonvisie vormt het afwegingskader waarbinnen de gemeente de invulling van bouwlocaties baseert. Alphen aan den Rijn heeft op basis van provinciaal beleid geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Doordat de huishoudens kleiner worden, zijn er tot 2015 circa 3.800 woningen nodig. Voor de berekening van deze kwantitatieve behoefte is uitgegaan van het migratiesaldo 0-scenario. Binnen de huidige contouren is nog ruimte voor ongeveer 4.000 tot 4.500 woningen.
Om in te spelen op de woningbehoefte van verschillende doelgroepen, heeft de gemeente een dubbele opgave: het gaat niet alleen om het aantal woningen (kwantiteit), maar ook om het type woningen (kwaliteit). Het uiteindelijke doel is om het woningaanbod en woningvraag van de verschillende doelgroepen dusdanig op elkaar afstemmen waardoor ieder Alphens huishouden een woning vindt die aansluit op zijn of haar woningbehoefte. Om dit doel te bereiken, wordt ingezet op nieuwbouw (het bouwprogramma) en doorstroming binnen bestaande woningvoorraad. De Woonvisie bevat daarom naast een bouwprogramma verschillende uitvoeringsmaatregelen, die erop zijn gericht de woningvraag zo goed mogelijk te faciliteren.
Het bouwprogramma, integraal onderdeel van de Woonvisie, omvat de grotere nieuwbouwlocaties in Alphen aan den Rijn, waaronder het Stadshart, de Stationsomgeving, Nieuwe Sloot en KLOP. De woningbouwprogrammering is zodoende opgesteld dat deze nauw met elkaar samenhangen. De nieuwbouwmogelijkheden binnen dit bestemmingsplan betreffen allemaal voormalige schoollocaties, waar woningbouw door middel van een wijzigingsbevoegdheid mogelijk wordt gemaakt. Ook deze nieuwbouw wordt in samenhang met de overige woningbouwontwikkellocaties in de gemeente gerealiseerd. Op deze manier vindt stedelijke programmering van woningbouw plaats, waarbij moet worden gezorgd dat de samenstelling van de nieuwgebouwde woningvoorraad (aanbod) aansluit bij de woningbehoefte (vraag). De samenstelling van het bouwprogramma is dusdanig dat de realisering er – samen met de verwachte doorstroming – toe zal leiden dat voor 2018 in de kwalitatieve woonruimtevraag zal kunnen worden voorzien.
Welstandsnota 2009
In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in gemeente Alphen aan den Rijn is geregeld. Deze nota geeft uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht.
Het welstandsbeleid is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Verschillende wijken binnen het plangebied zijn opgenomen in de Welstandsnota zoals het Rode en Groene Dorp.
Stedelijk waterplan Alphen aan den Rijn
Gemeente Alphen aan den Rijn en het hoogheemraadschap van Rijnland hebben samen het Stedelijk waterplan Alphen aan den Rijn opgesteld. Het waterplan heeft als doel een visie en een uitvoeringsplan vast te stellen voor het verbeteren van het totale watersysteem en het waterbeheer in Alphen aan den Rijn voor de periode tot 2017 met een doorkijk naar 2025. Het gaat om het verbeteren van de waterkwaliteit, het voorkomen van wateroverlast, maar ook om het ontwikkelen van kansen op het gebied van beleving van het water, ecologie en waterrecreatie.
Gemeentelijk rioleringsplan
Het gemeentelijk beleid met betrekking tot de inrichting van de gemeentelijke rioolstelsels is beschreven in het Gemeentelijk rioleringsplan. Het vigerende plan heeft de titel Grp 2007-2011. In verband met gewijzigde wetgeving zal het plan per 1 januari 2011 vervangen worden door het (v)Grp 2011-2015. Naast de wijze waarop de bestaande stelsels worden beheerd en onderhouden wordt in het (v)Grp ook aangegeven op welke wijze wordt omgegaan met hemelwater en op welke wijze de vuilemissie vanuit de rioolstelsels op oppervlaktewater wordt verminderd.
Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan 2003
In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (kortweg GVVP) worden wensbeelden voor een fietsnet, een openbaar vervoernet en een autonet beschreven en is een groot aantal projecten opgenomen.
Groenstructuurplan 2009
Het Groenstructuurplan dateert uit 2009. In dit plan zijn beschrijvingen en waarderingen gegeven aan de bestaande boombeplantingen, heestervallen en gazons. Tevens zijn de groenambities benoemd. De hoofdgroenstructuur en de daarmee samenhangende uitgangspunten worden gehanteerd voor het verder uitwerken van het groenbeleid.
Nota beschermwaardige bomen
In de Nota beschermwaardige bomen uit 2000 staan bomen opgenomen die vanwege diverse criteria bescherming genieten.
Basisvisie Natuurlijk Groenbeheer
In de Basisvisie Natuurlijke Groenbeheer uit 2000 staan de ecologische potenties van gebieden in gemeente Alphen aan den Rijn beschreven.
Speelruimteplan
Het Speeltuimteplan uit 2005 maakt helder wat op welke plek in de stad te verwachten is op het gebied van speelgelegenheid.
Gemeente Alphen aan den Rijn vindt duurzame ruimtelijke ordening belangrijk en streeft daarnaar bij ruimtelijke ontwikkelingen op het niveau van de stad, wijken, buurten en gebouwen. Deze ambities zijn vertaald in kaders. Het algemene kader is het gemeentelijk milieubeleid (Gemeentelijk Milieubeleidsplan 3 – GMP3) en een regeling voor het duurzaam bouwen van woningen (Duurzaam Bouwenconvenant Rijnstreek Woningbouw). Daarnaast heeft Alphen aan den Rijn ook klimaatambities.
Duurzaamheid
In 2008 is gemeente Alphen aan den Rijn toegetreden tot de Milieudienst West-Holland. Daarbij is aansluiting gezocht bij het milieubeleid in de regio. Dit regionale beleid is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Milieudienst West-Holland. Het GMP3 is vastgesteld tot en met 2010. Het daarop volgende milieubeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt opgesteld in samenwerking met de Milieudienst West-Holland. Uitgangspunt daarbij is het bestaande milieubeleid / klimaatprogramma in de regio. In beginsel sluiten deze regionale kaders goed aan bij die in gemeente Alphen aan den Rijn. Zo gaan al deze kaders uit van de duurzaam integrale en gebiedsgerichte aanpak bij ruimtelijke ontwikkeling. In gemeente Alphen aan den Rijn is aan die aanpak uitvoering gegeven door het gebruik van het instrument DPL (DuurzaamheidsProfiel van een Locatie). De verwachting is dat het gebruik van dit instrument ook in het regionale beleid een plek krijgt. Zelfstandig als instrument om duurzaamheid van gebieden te monitoren, bijvoorbeeld bij de uitvoering van ISV. Geïntegreerd als instrument om het bestaande regionale beleid te versterken.
Klimaatprogramma
In 2008 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn het Plan van aanpak regionaal Klimaatprogramma 2008-2012 Holland Rijnland en Rijnstreek vastgesteld. Voor het Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek wordt de klimaatambitie van het kabinet als uitgangspunt genomen. In de CO2-kansenkaart is berekend, dat de kabinetsambitie een concrete CO2-reductiedoelstelling van 600 kiloton in 2030 voor onze regio betekent. Dit klimaatbeleid is breed opgezet en bestrijkt onder meer de volgende doelgroepen: 'Woningen'; 'Bedrijven'; 'Duurzame energieproductie'; 'Bouwers en projectontwikkelaars' en 'Mobiliteit'. Dit programma kent onder meer een relatie met ruimtelijke ordening, doordat bij ontwikkelingen vanaf 50 woningen of 5000 m2 bedrijfsgebouwen de kansen voor CO2-reductie in aanmerking genomen dienen te worden en vanaf 200 woningen of 20. 000 m2 bedrijfsgebouwen een energievisie ontwikkeld dient te worden. Doel hierbij is om te komen tot 18 -100 % reductie van de CO2-uitstoot, afhankelijk van de schaal van de ruimtelijke ontwikkeling.
Structuurvisie Buitengebied
Onlangs is in de gemeente Alphen aan den Rijn de Structuurvisie Buitengebied vastgesteld. In de structuurvisie wordt onderscheid gemaakt in economische, sociale en ruimtelijke kwaliteiten.
De Structuurvisie Buitengebied van gemeente Alphen aan den Rijn beoogt een leefbaar en aantrekkelijk buitengebied te bevorderen. In de structuurvisie wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de diverse polders die gelegen zijn rondom de stad. Van elke polder zijn de specifieke kenmerken beschreven welke beschermd en versterkt dienen te worden, vanuit economisch, sociaal en ruimtelijk oogpunt. De rol van Alphen a/d Rijn als centrum van het Groene Hart staat daar centraal in.
Het plan beoogt op diverse wijzen bij te dragen aan de doelen van de structuurvisie buitengebied. Economisch draagt het bij aan verhoging van het recreatief medegebruik van de polder.
De ruimtelijke kwaliteit van het gebied wordt verhoogd doordat er een flink aantal vierkante meters wordt gesloopt op het perceel, hetgeen de verommeling in het buitengebied tegengaat. Voorts draagt het project bij aan het versterken van het besef van culturele waarde van molens door het rondleiden en informeren van groepen mensen hierover. Hiermee wordt de verbinding tussen stad en land bevorderd. Bovendien biedt het een alternatieve recreatieve functie in de omgeving.