direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluherziening Geluid Aan de Noord, herziening Van Hennaertweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bptennet120-vg01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Aan de Van Hennaertweg 20-22 staat een 150 kV-transformatorstation, dat wordt beheerd door TenneT en Stedin. TenneT en Stedin zijn voornemens om de omgevingsvergunning te actualiseren en deze te splitsen in een TenneT-deel en een Stedin-deel.

Geluidzoneringsplichtige inrichting

Op het transformatorstation staan drie transformatoren, die niet zijn ondergebracht in een gesloten gebouw. Het gelijktijdig elektrisch te schakelen vermogen van de transformatoren bedraagt 300 MVA. Daarmee is sprake van een geluidzoneringsplichtige inrichting, die op grond van de Wet geluidhinder op een geluidgezoneerd bedrijventerrein (een 'industrieterrein' in de terminologie van de Wet geluidhinder) moet zijn gelegen. In de rest van deze toelichting wordt het woord industrieterrein gebruikt als wordt geduid op het geluidgezoneerde (deel van het) bedrijventerrein.

Bedrijventerrein Aan de Noord is een industrieterrein, maar in 2017 is een gedeelte van het terrein gedezoneerd door de vaststelling van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam'. Het transformatorstation aan de Van Hennaertweg is hierdoor buiten de grens van het industrieterrein komen te liggen, waardoor de vestiging van geluidzoneringsplichtige inrichtingen niet langer is toegestaan. De omgevingsvergunning voor milieu kan daarom nu niet worden geactualiseerd.

Doel en reikwijdte van de herziening

Om actualisatie van de omgevingsvergunning mogelijk te maken, moet het transformatorstation weer onderdeel gaan uitmaken van het geluidgezoneerde deel van bedrijventerrein Aan de Noord. Hiervoor is een herziening van het bestemmingsplan nodig. Voorliggend bestemmingsplan is opgesteld om de juridisch-planologische regeling voor de percelen Van Hennaertweg 20-22 aan te passen, zodat deze percelen weer onderdeel worden van het industrieterrein. De herziening maakt verder geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Omdat sprake is van een beperkte aanpassing van het huidige bestemmingsplan, is ervoor gekozen om dit bestemmingsplan vorm te geven als een partiële herziening van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam'. De verbeelding van dat bestemmingsplan wordt gedeeltelijk herzien en aan de planregels wordt een regeling toegevoegd voor de verdeling van de geluidruimte op de percelen Van Hennaertweg 20-22. Voor het overige blijven de verbeelding en regels van de geldende bestemmingsplannen ongewijzigd van toepassing.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied van dit bestemmingsplan bestaat uit de percelen Van Hennaertweg 20 (kadastraal bekend als ABS01 B4089) en Van Hennaertweg 22 (kadastraal bekend als ABS01 B 3909). De grens van het plangebied komt overeen met de inrichtingsgrens van het transformatorstation.

afbeelding "i_NL.IMRO.0482.bptennet120-vg01_0001.png"

Figuur 1.1: Begrenzing plangebied

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Herstelplan Alblasserdam

Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam', dat op 31 maart 2015 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dat bestemmingsplan zijn de gronden binnen het plangebied bestemd als 'Bedrijventerrein - 1'. In het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam' was het volledige bedrijventerrein Aan de Noord bestemd als industrieterrein en was aan het hele bedrijventerrein de aanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein' gegeven. Op alle gronden met deze aanduiding waren geluidzoneringsplichtige inrichtingen toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0482.bptennet120-vg01_0002.png"

Figuur 1.2: Uitsnede bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam'

Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam

De gemeenteraad heeft op 24 januari 2017 het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' vastgesteld. Deze parapluherziening heeft het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam' op onderdelen gewijzigd. Er is een regeling toegevoegd die de geluidruimteverdeling op het industrieterrein regelt. Daarnaast is een gedeelte van het terrein gedezoneerd. Op het deel van het bedrijventerrein ten noordoosten van de Staalindustrieweg - Hoogendijk zijn op grond van de parapluherziening niet langer geluidzoneringsplichtige inrichtingen toegestaan. De aanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein' is hier verwijderd en vervangen door de aanduiding 'geluidzone - industrie'. Het transformatorstation aan de Van Hennaertweg is hierdoor buiten de grens van het industrieterrein komen te liggen.

150 kV-ondergronds kabeltracé Dordrecht Merwedehaven - Alblasserdam

De gemeenteraad heeft op 24 september 2019 het bestemmingsplan '150 kV-ondergrond kabeltracé Dordrecht Merwedehaven - Alblasserdam' vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding mogelijk tussen het 150 kV-station Dordrecht Merwedehaven en het 150 kV-station aan de Van Hennaertweg in Alblasserdam en ligt voor een deel binnen het plangebied van voorliggend bestemmingsplan. Het bestemmingsplan '150 kV-ondergrond kabeltracé Dordrecht Merwedehaven - Alblasserdam' heeft het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam' partieel herzien door een regeling voor de ondergrondse hoogspanningsverbinding toe te voegen aan de verbeelding en de planregels. Voor het overige is het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam' niet gewijzigd. Het bestemmingsplan '150 kV-ondergronds kabeltracé Dordrecht Merwedehaven - Alblasserdam' wordt met deze herziening niet gewijzigd en blijft onverkort van toepassing voor (een deel van) het plangebied.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Transformatorstation

Het transformatorstation aan de Van Hennaertweg wordt beheerd door TenneT en Stedin. Het gedeelte van de station dat wordt beheerd door Stedin bestaat uit het gebouw Van Hennaertweg 20 en drie transformatoren, die niet zijn ondergebracht in een gesloten gebouw en die ieder een elektrisch vermogen van 100 MVA hebben. Daarnaast heeft Stedin enkele inpandig opgestelde compressoren in beheer. Er wordt met alle drie de transformatoren bedrijf gevoerd, waardoor het gelijktijdig te schakelen vermogen 300 MVA bedraagt. Het gedeelte van het transformatorstation dat onder beheer van Stedin valt is vergunningplichtig voor het aspect milieu. Er is tevens sprake van een geluidzoneringsplichtige inrichting: op grond van artikel 2.1 van het Besluit omgevingsrecht (Bor), gelezen in samenhang met bijlage 1 van het Bor, zijn transformatorstations, met niet in een gesloten gebouw ondergebrachte transformatoren, met een maximaal gelijktijdig in te schakelen elektrisch vermogen van 200 MVA of meer geluidzoneringsplichtig in het kader van de Wet geluidhinder.

afbeelding "i_NL.IMRO.0482.bptennet120-vg01_0003.png"

Figuur 2.1: Terreintekening transformatorstation, met in geel de delen van het station die worden beheerd door Stedin

Het overige deel van het transformatorstation valt onder beheer van Tennet. Dit deel van het transformatorstation bestaat onder meer uit een schakelhal en een stijgpunt waar wordt aangehaakt op de hoogspanningsmast die in de zuidoostelijke hoek van het terrein staat. Voor het TenneT-deel is geen sprake van een vergunningplicht. Het TenneT-deel is een inrichting type B op grond van het Activiteitenbesluit.

Actualisatie en splitsing omgevingsvergunning

De huidige omgevingsvergunning voor milieu dateert uit 1974. Deze vergunning geldt voor het hele terrein. Door actualisatie en splitsing van de vergunning is straks sprake van een omgevingsvergunning voor milieu voor het Stedin-deel, terwijl het TenneT-deel onder het Activiteitenbesluit valt. Omdat sprake is van een geluidzoneringsplichtige inrichting is actualisatie van de vergunning voor het Stedin-deel alleen mogelijk als de inrichting op een industrieterrein ligt. Via dit bestemmingsplan wordt het plangebied daarom (opnieuw) toegevoegd aan het industrieterrein Aan de Noord.

2.2 Akoestisch onderzoek

Er is akoestisch onderzoek uitgevoerd in verband met de gewenste actualisatie en splitsing van de omgevingsvergunning (Onderzoek naar de geluidniveaus in de omgeving ten gevolge van het transformatorstation van Stedin en TenneT aan de Van Hennaertweg 22 te Alblasserdam, Peutz, 15 april 2022). De onderzoeksrapportage is als Bijlage 1 bij deze toelichting opgenomen.

In het onderzoek zijn de geluidimmissies in de omgeving ten gevolge van het transformatorstation onderzocht. Daarnaast is onderzocht hoe de immissies zich verhouden tot de geluidzone rond industrieterrein Aan de Noord. Voor de vergunning is in het onderzoek uitgegaan van een splitsing tussen het Stedin-deel (omgevingsvergunning voor milieu) en het TenneT-deel (algemene regels Activiteitenbesluit). Voor de inpassing op industrieterrein Aan de Noord en de daaromheen gelegen geluidzone is het terrein in zijn geheel beoordeeld. Omdat de onderdelen van Stedin (transformatoren en compressors) verspreid over het terrein staan, is een knip hier niet aan te brengen. Het hele terrein wordt daarom onderdeel van industrieterrein Aan de Noord en wordt in het kader van de toetsing aan de geluidzone als één akoestische gebiedseenheid beschouwd.

Resultaten voor toets omgevingsvergunning en Activiteitenbesluit

Uit het akoestisch onderzoek blijkt het volgende ten aanzien van de toetsing voor de omgevingsvergunning (Stedin) en het Activiteitenbesluit (TenneT):

  • Stedin: bij woningen worden geluidniveaus berekend van ten hoogste 19 dB(A) in de dag- en avondperiode en 17 dB(A) in de nachtperiode. Dit komt neer op een etmaalwaarde van 32 dB(A), inclusief toeslag voor tonaal geluid. Naar verwachting is het geluid bij de woningen overigens niet als tonaal waarneembaar.
  • Tennet: op 50 meter afstand van de inrichting bedraagt het geluidniveau ten hoogste 44 dB(A) in de dagperiode. Er wordt voldaan aan de geluidgrenswaarden van het Activiteitenbesluit. De maximale geluidniveaus voldoen ruimschoots aan de standaardgeluidgrenswaarden van het Activiteitenbesluit.

Resultaten voor toets geluidzone

De inrichtingen van TenneT en Stedin gezamenlijk kunnen ter plaatse van woningen leiden tot langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus van ten hoogste 22 dB(A) in de dagperiode, 19 dB(A) in de avondperiode en 17 dB(A) in de nachtperiode. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de standaardgeluidgrenswaarden, te weten 50 dB(A) in de dagperiode, 45 dB(A) in de avondperiode en 40 dB(A) in de nachtperiode.

Ter plaatse van de zonegrens is sprake van een zeer geringe tot verwaarloosbare bijdrage aan de totale geluidniveaus, te weten ten hoogste 29 dB(A) in de dagperiode, ten hoogste 28 dB(A) in de avondperiode en ten hoogste 24 dB(A) in de nachtperiode. Deze waarden zijn tenminste respectievelijk 21 dB lager, 17 dB lager en 16 dB lager dan de totaal toelaatbare waarden op de zonegrens (zijnde 50 dB(A) in de dagperiode, 45 dB(A) in de avondperiode en 40 dB(A) in de nachtperiode). Middels een zonetoets kan duidelijkheid worden verkregen of de situatie inpasbaar is binnen het beschikbare geluidbudget van industrieterrein Aan de Noord. De zonebeheerder heeft deze toets inmiddels uitgevoerd en heeft ingestemd, omdat de voor het transformatorstation benodigde geluidruimte inpasbaar is.

Omdat de optredende geluidniveaus inpasbaar zijn binnen de zoneringsdoelstelling worden de berekende waarden toelaatbaar geacht. Eén en ander kan worden geformaliseerd middels geluidvoorschriften in de vergunning (Stedin) danwel door het stellen van maatwerkvoorschriften in het kader van het Activiteitenbesluit (TenneT).

Conclusie

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat het transformatorstation een geringe bijdrage levert aan het geluidniveau op de zonegrens. Als het transformatorstation (opnieuw) onderdeel wordt van het industrieterrein Aan de Noord, is verruiming van de geluidzone daarom niet nodig: de bedrijfsactiviteiten van Stedin en Tennet passen binnen de huidige geluidzone. Er is uit akoestisch oogpunt daarom geen belemmering om industrieterrein Aan de Noord uit te breiden met de percelen Van Hennaertweg 20 en 22.

2.3 Geluidruimteverdeling

Industrieterrein en geluidzone

Het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' regelt welke gronden onderdeel zijn van industrieterrein Aan de Noord en welke gronden binnen de geluidzone liggen. De geluidzone is het gebied tussen de grens van het industrieterrein en de zonegrens. Buiten de zonegrens mag de geluidbelasting die wordt geproduceerd door alle bedrijven die op het industrieterrein zijn gevestigd niet hoger zijn dan 50 dB(A) etmaalwaarde. Binnen de 50 dB(A)-contour zijn geen nieuwe geluidgevoelige functies (objecten en terreinen) toegestaan, tenzij via onderzoek is aangetoond dat de geluidbelasting niet meer dan 50 dB(A) bedraagt of een hogere waarde is verleend. In het paraplubestemmingsplan zijn hiervoor twee aanduidingen opgenomen:

  • de gronden die onderdeel zijn van het industrieterrein zijn aangeduid als 'overige zone - gezoneerd industrieterrein';
  • de gronden die binnen de geluidzone liggen zijn aangeduid als 'geluidzone - industrie'.

Deze aanduidingen sluiten op elkaar aan: als gronden onderdeel zijn van het industrieterrein kan de geluidzone daar immers niet liggen. Om de percelen Van Hennaertweg 20 en 22 (opnieuw) onderdeel te maken van het industrieterrein, moet daar de aanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein' worden opgenomen. De aanduiding 'geluidzone - industrie' vervalt daarmee.

Geluidruimteverdeling

In het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord- Alblasserdam' zijn niet alleen het industrieterrein en de geluidzone begrensd. In het bestemmingsplan is ook een regeling opgenomen die ziet op een doelmatige verdeling van de geluidruimte op het industrieterrein. De geluidruimte die beschikbaar is, is via de planregels toegedeeld aan akoestische gebiedseenheden (AGE's) binnen het industrieterrein. Bedrijven binnen een AGE kunnen beschikken over de voor die gebiedseenheid 'gereserveerde' geluidruimte. Hiermee wordt voorkomen dat op een deel van het industrieterrein onevenredig veel geluidruimte wordt gebruikt, zodat op andere delen van het terrein te weinig geluidruimte beschikbaar is.

Bij wijziging van bedrijfsactiviteiten of nieuwvestiging op het industrieterrein wordt getoetst of hiervoor geluidruimte is. Dit zogenaamde zonebeheer is door de gemeente in het verleden vastgelegd in een zonebeheerplan, maar is nu vastgelegd in het bestemmingsplan 'Parapluherziening Aan de Noord - Alblasserdam'. De geluidruimte wordt per AGE uitgedrukt in geluidproductie (emissie) en/of geluidbelasting (immissie) en is vastgelegd op de verbeelding en in de regels.

De AGE's zijn op de verbeelding vastgelegd en begrensd door middel van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - akoestische gebiedseenheid [met nummer]'. Voor iedere AGE is de maximaal toegelaten geluidemissie bepaald. Dit is de geluidruimte, gemeten in dB(A)'s/m2, die voor de betreffende AGE beschikbaar is voor de dagperiode, de avondperiode en de nachtperiode. De maximale geluidemissie voor de dag-, avond- en nachtperiode is door middel van aanduidingen zichtbaar vastgelegd op de verbeelding.

Per AGE geldt daarnaast een maximale geluidimmissie op geselecteerde toetspunten. De selectie van de toetspunten bevat een aantal wettelijke zonebewakingspunten en bewakingspunten op woningen waarvoor in het verleden hogere waarden zijn vastgesteld. De toetspunten waarborgen dat de geluidruimteverdeling op industrieterrein Aan de Noord, of een wijziging daarvan, niet leidt tot een overschrijding van de grenswaarden.

Door het vaststellen van de geluidemissie per m2 per AGE en een geluidimmissie per AGE (met inachtneming van de wettelijke grenswaarden en de vergunde situatie bij bestaande bedrijven) is een optimale geluidruimteverdeling op het industrieterrein gewaarborgd.

Werking van de regeling

De regeling zoals opgenomen in het paraplubestemmingsplan gaat uit van een drie-traps-regeling. Vanwege de toetsbaarheid en de leesbaarheid voor de bedrijven is voor elke AGE de maximale geluidemissie opgenomen. Hiermee is het grootste deel van de geluidruimte op het bestemmingsplan verdeeld.

Het kan echter zo zijn dat de geluidemissie van een AGE hoger ligt dan de maximale geluidemissie, zonder dat de maximale geluidimmissie vanwege deze AGE op de toetspunten wordt overschreden. Voor deze situaties is een regeling opgenomen die bij recht, dus direct, een hogere geluidemissie toestaat, onder de voorwaarde dat dit niet leidt tot een overschrijding van de maximaal toelaatbare geluidimmissie op de toetspunten. Hiermee is dit deel van de flexibele ruimte in de geluidzone bij recht mogelijk.

Als laatste trap van de regeling is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om AGE's te wijzigen en/of de maximum geluidemissies van een AGE aan te passen, mits geen overschrijding van de geluidzone plaatsvindt. Via wijzigingsbevoegdheid is het ook mogelijk om de maximale geluidimmissie op de toetspunten te wijzigen, mits dit niet leidt tot een overschrijding van de geluidzone en de geluidbelasting op het toetspunt een dergelijke wijziging toelaat. Door middel van deze wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om ook de laatste flexibele ruimte in de geluidzone uit te kunnen geven.

Inpassing transformatorstation

Het transformatorstation aan de Van Hennaertweg 20-22 wordt via deze partiële herziening als afzonderlijke AGE toegevoegd aan het paraplubestemmingsplan. De AGE krijgt het nummer 190, waarmee wordt aangesloten op de nummering in het paraplubestemmingsplan en de wijzigingsplannen die in de afgelopen jaren zijn vastgesteld. De AGE omvat het hele plangebied van deze herziening en ziet dus op alle bedrijfsactiviteiten die hier plaatsvinden: zowel binnen het Stedin-deel als binnen het TenneT-deel.

In het akoestisch onderzoek van Peutz is bepaald hoe groot de geluidemissie in dB(A)/m2 voor deze AGE moet zijn. De volgende maximale geluidemissie wordt via aanduidingen op de verbeelding vastgelegd:

  • dagperiode: 59 dB(A)/m2
  • avondperiode: 59 dB(A)/m2
  • nachtperiode: 54 dB(A)/m2

Door Peutz is ook bepaald wat de maximale geluidimmissie op de toetspunten op de geluidzone mag zijn. Deze immissiewaarden worden via deze partiële herziening toegevoegd aan de bijlage bij de planregels van het paraplubestemmingsplan.

Hiermee wordt het transformatorstation ingepast in de systematiek van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' en worden de regels voor de geluidruimteverdeling hier ook van toepassing.

Aanvulling planregels met AGE 190

De planregels die zien op de geluidruimteverdeling zijn via het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' toegevoegd aan de regels van het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam'. In een nieuw artikel 59.2 is de geluidruimteverdeling geregeld en in een nieuw artikel 62.3 is een wijzigingsbevoegdheid toegevoegd om wijzigingen in de maximum geluidemissie en wijzigingen van de AGE's mogelijk te maken.

De aanhef van artikel 59.2 is nu als volgt geformuleerd:

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - akoestische gebiedseenheid 1 t/m 4, 6 t/m 13, 43, 45 t/m 57, 63, t/m 78, 129, 130, 132, 135, 137t/m 145, 174 t/m 176 en 181' gelden tevens de volgende regels:

De AGE's zijn in de aanhef dus met hun afzonderlijke nummering benoemd, waarbij opeenvolgende nummers zijn samengepakt (1 t/m 4, 6 t/m 13 etcetera). Er wordt voor het transformatorstation nu een nieuwe aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - akoestische gebiedseenheid 190' toegevoegd. Om de regels voor de geluidruimteverdeling ook voor deze nieuwe AGE te laten gelden, moet het nummer van de AGE in de aanhef van artikel 59.2 worden toegevoegd. Dat wordt gedaan door de zinsnede '174 t/m 176 en 181' aan te passen in '174 t/m 176, 181 en 190'. In artikel 62.3 sub b is een vergelijkbare opsomming van AGE's opgenomen. Ook hier wordt de zinsnede '174 t/m 176 en 181' aangepast in '174 t/m 176, 181 en 190'.

2.4 Beleidsaspecten en sectorale aspecten

Met dit bestemmingsplan wordt het transformatorstation (opnieuw) onderdeel van industrieterrein Aan de Noord, zoals dat tot de vaststelling van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' in 2017 ook al het geval was. De aanpassing is noodzakelijk omdat het transformatorstation een geluidzoneringsplichtige inrichting is, die op grond van de Wet geluidhinder op een industrieterrein moet zijn gevestigd. Dit bestemmingsplan brengt de juridisch-planologische regeling hiermee in overeenstemming. Door deze aanpassing mogen binnen het plangebied weer geluidzoneringsplichtige inrichtingen worden gevestigd, zodat actualisatie van de omgevingsvergunning mogelijk wordt. Er is verder geen sprake van een verruiming van de bouw- of gebruiksmogelijkheden: de bouw- en gebruiksmogelijkheden die het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam' biedt, blijven ongewijzigd.

Deze herziening is niet strijdig met het geldende ruimtelijke beleid van het Rijk, de provincie of de gemeente. Het transformatorstation is gevestigd op een locatie die in de Omgevingsverordening Zuid-Holland is aangewezen als bedrijventerrein. In de Structuurvisie Alblasserdam 'Bedrijvig Hollands Dijkdorp' is behoud van de bedrijventerreinen en het toekomstbestendig maken van de bedrijventerreinen het uitgangspunt. Het transformatorstation bevindt zich uit beleidsmatig oogpunt op een passende locatie.

Omdat dit bestemmingsplan binnen het plangebied geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, maar slechts voorziet in het (opnieuw) bestemmen van het plangebied als onderdeel van het industrieterrein, is - behoudens akoestisch onderzoek - geen onderzoek naar sectorale aspecten nodig. De herziening past binnen de sectorale wet- en regelgeving.

Hoofdstuk 3 Juridische planbeschrijving

3.1 Plansystematiek

Dit bestemmingsplan is een partiële herziening van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Aan de Noord - Alblasserdam'. De verbeelding en regels van dat bestemmingsplan worden via dit bestemmingsplan op onderdelen aangepast, maar blijven voor het overige ongewijzigd van toepassing. Voor het opstellen van partiële herzieningen zijn geen standaarden of modelafspraken voorhanden. Hierna wordt aangegeven hoe (de herziening van) de regels en verbeelding zijn vormgegeven.

3.2 Opzet van de regels

De planregels van dit bestemmingsplan bestaan uit drie hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

In hoofdstuk 1 van de regels zijn de begripsbepalingen opgenomen die van belang zijn voor dit bestemmingsplan. In dit artikel zijn alleen begripsbepalingen opgenomen voor 'plan' en 'bestemmingsplan'. Overige begripsbepalingen zijn niet nodig, omdat die al zijn opgenomen in het bestemmingsplan 'Parapluherziening Aan de Noord - Alblasserdam'.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 bevat één artikel met drie leden:

  • In het eerste lid (2.1) is het toepassingsbereik opgenomen. In het toepassingsbereik is bepaald dat de bestemmingsplannen die nu van toepassing zijn binnen het plangebied van toepassing blijven. Het betreft de bestemmingsplannen 'Herstelplan Alblasserdam', 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' en (voor een deel van het plangebied) '150kV-ondergronds kabeltracé Dordrecht Merwedehaven - Alblasserdam'. Daarbij is aangegeven dat deze plannen worden aangevuld zoals aangegeven in lid 2.2 en 2.3.
  • In het tweede lid (2.2) is aangegeven dat de regels voor de geluidruimteverdeling, die via de parapluherziening zijn opgenomen in het bestemmingsplan 'Herstelplan Alblasserdam', worden gewijzigd. De aanhef van artikel 59.2 (Geluidruimteverdeling) en de tekst van artikel 62.3 sub b (Wijzigingsbevoegdheid geluidruimte) worden aangevuld, zodat ze ook betrekking hebben op de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - akoestische gebiedseenheid 190'.
  • In het derde lid (2.3) is aangegeven dat de tabel geluidimmissies zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Alblasserdam' wordt aangevuld met immissiewaarden die gelden voor de akoestische gebiedseenheid (AGE) met nummer 190.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 3 bevat twee artikelen:

  • Artikel 3 bevat het overgangsrecht. In dit bestemmingsplan is het overgangsrecht opgenomen zoals voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening.
  • Artikel 4 bevat de slotregel. In deze regel is aangegeven hoe de regels van dit bestemmingsplan worden aangehaald.

3.3 Opzet van de verbeelding

In het toepassingsbereik is bepaald dat de geldende bestemmingsplannen van toepassing blijven. Het is daarom niet nodig om alle enkelbestemmingen, dubbelbestemmingen en aanduidingen uit de geldende bestemmingsplannen op de verbeelding van dit herzieningsplan op te nemen. Alleen de wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan zijn op de verbeelding aangegeven:

  • Op de verbeelding is de aanduiding 'overige zone - gezoneerd industrieterrein' opgenomen. Dit houdt indirect in dat voor deze gronden de aanduiding 'geluidzone - industrie' niet langer meer aanwezig is.
  • Op de verbeelding is de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - akoestische gebiedseenheid 190' opgenomen. Hierdoor is voor het plangebied een eigen akoestische gebiedseenheid geïntroduceerd, zodat de regels voor de geluidruimteverdeling ook hier van toepassing worden.
  • Op de verbeelding zijn maatvoeringsaanduidingen voor de maximale geluidemissie in de dag, avond en nacht toegevoegd. Deze maatvoeringsaanduidingen bepalen de maximale geluidemissie (in dB(A)/m2) voor de akoestische gebiedseenheid 190.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, maar heeft alleen tot gevolg dat de percelen Van Hennaertweg 20-22 weer deel gaan uitmaken van het industrieterrein Aan de Noord. De bouw- en gebruiksmogelijkheden worden verder niet verruimd. Er is dan ook geen sprake van een aangewezen bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het opstellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig.

Met deze herziening zijn geen kosten gemoeid, behoudens de kosten voor het opstellen van dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is financieel uitvoerbaar.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpbestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord, herziening Van Hennaertweg' heeft op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening van 8 september tot 21 oktober 2022 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode had eenieder de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Het bestemmingsplan is op 20 december 2022 vastgesteld door de gemeenteraad.