direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Brede school Mesdaglaan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0482.bpmesdaglaan075-on01

2.3 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijke toekomstvisie (2005-2015)

Met de ruimtelijke toekomstvisie 2005-2015 wil de gemeenteraad op hoofdlijnen de koers uitzetten naar een breed gedragen, samenhangende ruimtelijke en functionele ontwikkeling van Alblasserdam richting 2015 en verder. De toekomstvisie zet op hoofdlijnen kaders uit en bepaalt de condities waaronder ruimtelijke ontwikkelingen mogen plaatsvinden. In deze visie wordt een drietal kernopgaven benoemd:

  • het omgaan met de schaars beschikbare ruimte;
  • kwaliteitsversterking in de dragers van de ruimtelijke hoofdstructuur;
  • de ruimtelijke ontwikkelingsgebieden met hun functionele ontwikkelingsrichting.

Het voorliggende plan is in overeenstemming met de gemeentelijke toekomstvisie.

Lokaal Milieu Uitvoeringsprogramma (2011 - 2016)

In het Lokaal Milieu Uitvoeringsprogramma is het accent verschoven van sanering en beheer naar het voorkomen van milieuproblemen. Er wordt gestreefd naar het verbeteren van de milieukwaliteiten en het beschermen van bestaande kwaliteiten door ruimtelijke, economische en sociale ontwikkelingen optimaal te benutten. Duurzame ontwikkeling staat hierin centraal.

Gemeentelijk Waterplan Alblasserdam (2006)

De gemeente Alblasserdam en waterschap Rivierenland hebben in 2006 een waterplan opgesteld, waarin aangegeven wordt wat op korte en lange termijn nodig is om het watersysteem op orde te krijgen en te houden.

Met het waterplan worden de volgende doelen gesteld:

  • het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op het waterbeheer op lange termijn (2020) en het formuleren van concrete maatregelen voor de korte termijn;
  • het afstemmen van waterbeleid en het verdelen van taken tussen de betrokken partijen en zorgen dat de uitvoering van maatregelen verwerkt wordt in de uitvoeringsprogramma's van de betrokken organisaties;
  • het maken van afspraken voor de goede afstemming van water en ruimtelijke ordening;
  • bekendheid geven aan het waterplan om de betrokkenheid van externe partijen bij duurzaam waterbeheer te vergroten.

Het waterplan is een praktische vertaling van het beleid in concrete acties. Het waterschap en gemeente zijn voornemens de komende jaren voldoende middelen te reserveren om het watersysteem in Alblasserdam te actualiseren en te verbeteren.

Vigerend bestemmingsplan

Het plangebied valt binnen bestemmingsplan 'Kom', welke ter plaatse voorziet in de bestemmingen 'Maatschappelijk' en 'Groen'. De voorgestelde bebouwing past echter niet binnen de aangegeven bouwvlakken en bijbehorende maximale bouwhoogten. Tevens is er bebouwing gepland ter plaatse van de bestemming 'Groen', waarbinnen geen gebouwen zijn toegestaan. In figuur 2.1 is een uitsnede van de vigerende bestemmingsplankaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0482.bpmesdaglaan075-on01_0002.png"

Figuur 2.1 Uitsnede plankaart bestemmingsplan 'Kom'.