Plan: | Diverse woonwagenlocaties Zaanstad |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3837BP-0301 |
Een aantal ontwikkelingen vormt de aanleiding voor dit bestemmingsplan. In Zaanstad zijn er zeven woonwagencentra en één kermisexploitantenterrein aan de Ducaatstraat in Zaandam. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op drie woonwagencentra.
Gedurende geruime tijd bestonden op vier van de woonwagenlocaties illegale bewoningen. Deze situaties veroorzaken geen overlast. Drie van de vier locaties kwamen in aanmerking voor legalisering. Met dit bestemmingsplan is daaraan een juridisch-planologische basis gegeven. Op een locatie was de illegale situatie niet te legaliseren en is deze opgelost door actieve handhaving.
Het plangebied omvat drie deelgebieden. Deze liggen in Zaandam, locatie Ringweg, Westknollendam, locatie Piet Kuiperlaan en Krommenie, locatie Rosariumlaan. De deelgebieden vormen geen aaneengesloten plangebied, zie onderstaande afbeeldingen:
Afbeelding 1: Verspreiding deelgebieden over gemeente
Afbeelding 2: Piet Kuiperlaan Westknollendam
Afbeelding 3: Rosariumlaan Krommenie
Afbeelding 4: Ringweg Zaandam
Het bestemmingsplan heeft betrekking op kleinschalige locaties, voorziet in legalisatie van de bestaande situatie en omvat een klein aantal bestemmingen. De verbeelding toont niet één aaneengesloten gebied, maar drie verspreid liggende plangebieden.
Voor de plangebieden golden voorheen de volgende planologische regelingen:
Met dit bestemmingsplan worden bovengenoemde planologische regelingen voor de desbetreffende plangebieden partieel herzien.
De gemeenteraad heeft in juni 2000 de beleidsnota 'wonen in een woonwagen in Zaanstad' vastgesteld. Dit is momenteel het vigerende beleid.
Vanuit de historie is, door een aparte leef-, woon en werksituatie te scheppen voor woonwagenbewoners, een verwijdering ontstaan tussen gemeenten en woonwagenbewoners. Die verwijdering heeft tot achterstanden op diverse gebieden geleid. Dit geldt landelijk en Zaanstad vormt hierop geen uitzondering. Woonwagenbewoners vielen tot 1 maart 1999 in hun woonsituatie onder de Woonwagenwet. Die is per 1 maart 1999 afgeschaft, waarna voor de catergorie woonwagenbewoners de Huisvestingswet van kracht werd. Verder constateert het Rijk dat op het gebied van scholing en onderwijs woonwagenkinderen ten opzichte van andere kinderen enige achterstand kennen. Ten opzichte van het landelijke beeld lijkt de situatie van Zaanstad iets minder negatief.
Gemeente Zaanstad streeft ernaar de doelgroep woonwagenbewoners in een gelijkwaardige situatie te brengen in vergelijking tot de totale Zaanse bevolking op het gebied van scholing, werk en woonsituatie. We stellen dan ook een aantal maatregelen op het gebied van wonen, scholing en werkgelegenheid waardoor de achterstand geheel of grotendeels zal moeten worden ingelopen.
Beoordeling
Doel van dit beleid is onder meer het uitbreiden van het aantal standplaatsen. Specifiek in het beleid wordt aanbevolen om het kamp in Westknollendam uit te breiden. Het advies wordt in dit plan juridisch-planologisch opgevolgd.
Bestemmingsregels
De bestemmingsregeling heeft een beperkt aantal bestemmingen: 'Wonen', 'Water', 'Groen' en 'Verkeer-Verblijfsgebied'.
Verplichte regels
De planregels bevatten daarnaast een aantal door het Besluit ruimtelijke ordening verplicht voorgeschreven bepalingen. De volgorde van de artikelen is bepaald aan de hand van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012).
Het bouwvlak op de woonwagenlocatie aan de Ringweg in Zaandam had een beperking van het aantal te plaatsen woonwagens van 13. De feitelijke situatie is dat er al geruime tijd 17 woonwagens geplaatst zijn. Vanuit het standpunt van een goede ruimtelijke ordening is geconstateerd dat dit geen problemen oplevert. In dit nieuwe bestemmingsplan wordt de beperking dan ook verhoogd naar 17 woonwagenstandplaatsen binnen het bouwvlak. Hiermee wordt de illegale situatie gelegaliseerd.
Het bouwvlak met bijbehorend maatvoeringvlak is in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie. Op de gronden met woonbestemming, maar buiten het bouwvlak, is een bouwaanduiding aangebracht [-bg] bijgebouwen uitgesloten. Vergunningsvrije bouwwerken mogen uiteraard wel worden opgericht.
Op het woonwagencentrum aan de Pieter Kuiperlaan in Westknollendam deden zich drie illegale situaties voor. Eén woonwagen was geplaatst op een strook 'Groen' tegenover het kamp. Achter een woonwagen stond een mantelzorgwoning. Deze stond op een stuk 'Groen'. En de bewoners gebruikten de grond tussen hun perceel en de sloot aan de achterzijde van de woonwagens die de bestemming 'Groen' kende op een illegale manier.
De gemeente heeft deze stukken grond aangeboden aan de bewoners. Daarnaast is het kamp met drie standplaatsen uitgebreid die verkocht worden aan de nieuwe standplaatshouders. De bewoners met de mantelzorgwoning achter zijn woonwagen zal deze grond kopen van de gemeente. Op deze manier wordt het kamp uitgebreid met vier standplaatsen. Achter de drie nieuwe standplaatsen zal een grondwal aangebracht worden. Daarmee wordt bereikt dat verdere uitbreiding met woonwagens feitelijk bemoeilijkt wordt.
Tevens is de toegestane bouwhoogte van de bestaande woonwagenlocatie gewijzigd. De bestemming Woonwagens is gewijzigd in de bestemming Wonen met de functieaanduiding (wp) woonwagenstandplaats. Het maximum aantal woonwagens wordt voor alle bouwvlakken aangegeven op de verbeelding. De vorm van het bouwvlak is aangepast aan de feitelijke situatie en de maximum bouwhoogte is om die reden gewijzigd van 3 naar 5 meter.
Bij de woonwagen op het perceel Heiligeweg 187 was een stuk grond illegaal in gebruik genomen. Dat perceel, gelegen tussen het woonwagencentrum en het perceel Heiligeweg 187 heeft een woonbestemming gekregen zonder bouwvlak en is verkocht aan de bewoner van Heiligeweg 187. Hiermee is de ontstane situatie gelegaliseerd.
Het perceel naast Rosariumlaan 102 is verkocht aan de bewoners ervan. Zij zullen een extra woonwagen plaatsen. De nabij gelegen ontsluitingsweg had voorheen een groenbestemming. Deze is nu in overeenstemming gebracht met de feitelijke functie en heeft de bestemming 'verkeer-verblijfsgebied' gekregen. Tevens heeft de bestaande waterpartij aan de westkant van deze locatie, waar voorheen de bestemming 'groen' gold, de bestemming 'water' gekregen. Gewijzigd zijn de bestemmingen 'Water' en 'Groen' in 'Wonen' en 'Verkeer-Verblijfsgebied'. Het bouwvlak is in noordelijke richting verruimd zodat het bijplaatsen van een woonwagen mogelijk is. De bouwhoogte is vanwege deze mogelijkheid gewijzigd van 4 naar 5 meter. En het maximum te bouwen aantal woonwagens is opgehoogd van vijf naar zes. Op die manier is de plaatsing van de nieuwe woonwagen planologisch mogelijk gemaakt. De strook langs het water heeft de bouwaanduiding [-bg] bijgebouwen uitgesloten gekregen.
Binnen enkele woonwagencentra in de gemeente Zaanstad bevindt zich een aantal woonwagenstandplaatsen die illegaal in gebruik zijn genomen. Voor deze illegale woonwagenstandplaatsen is onderzocht of er milieuhygiënische gezien mogelijkheden zijn om deze woonwagenstandplaatsen te kunnen legaliseren. In verband hiermee zijn de milieuaspecten waarmee rekening moet worden gehouden onderzocht voor de betreffende woonwagencentra. Het betreffen de volgende woonwagencentra:
Woonwagencentrum Ringweg in Zaandam;
Woonwagencentrum Rosariumlaan in Krommenie;
Woonwagencentrum Piet Kuiperlaan in West Knollendam.
Ten behoeve van het bestemmingsplan zijn de volgende milieuthema's onderzocht:
De resultaten van het milieuonderzoek zijn per woonwagencentrum en per thema behandeld en samengevat hieronder weergegeven.
In het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam zullen enkele woonwagenstandplaatsen worden gelegaliseerd. In de onderstaande figuur 1 is de situering van enkele nieuwe woonwagenstandplaatsen weergegeven.
Geluid
Volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) zijn de locaties aan de Ringweg al aangewezen als standplaatsen voor woonwagens. Hierdoor hebben de woonwagenstandplaatsen al een woonbestemming en betreft het een bestaande situatie.
Industrielawaai.
Het betreft hier een bestaande situatie, waardoor de woonwagenstandplaatsen niet hoeven getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. Het industrielawaai vormt geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen aan de Ringweg.
Wegverkeerslawaai.
Het betreft hier een bestaande situatie, waardoor de woonwagenstandplaatsen niet hoeven getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. Het wegverkeerslawaai vormt geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen aan de Ringweg.
Beperkingengebied Schiphol
De beperkingengebieden van Schiphol vormen geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam.
Externe veiligheid
Risicodragende activiteiten bij bedrijven
Zenith Energy (voorheen BP Amsterdam Terminal), Hornweg 10 in Amsterdam.
Het woonwagencentrum bevindt zich binnen het invloedsgebied van deze inrichting. De inrichting is een bedrijf waar brandbare vloeistoffen worden opgeslagen en bestaat voornamelijk uit een tankenpark voor opslag van gassen en aardolieproducten. Op deze locatie bevinden zich enkele gasbollen voor de opslag van butaan- en propaangas. Volgens de Risicokaart van de Provincie NH betreft het een BRZO (Besluit Risico's Zware Ongevallen) bedrijf. Door het ingenieursbureau Royal Haskoning een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) opgesteld. Uit de genoemde QRA blijkt dat de Plaatsgebonden Risicocontour van 10-6 /jaar van het bedrijf niet binnen de gemeentegrens van de gemeente Zaanstad ligt. Het Plaatsgebonden Risico vormt geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen aan de Ringweg.
Door de toename van de woonwagenstandplaatsen neemt het groepsrisico in zeer geringe mate toe. Op het totale aantal personen binnen het invloedsgebied van de terminal is er geen aantoonbare toename van het groepsrisico. Hierdoor hoeft er geen verantwoording van het groepsrisico te worden opgesteld en vormt het groepsrisico geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen aan de Ringweg. De zeer geringe toename van het aantal personen binnen het invloedsgebied van Zenith Energy op het woonwagencentrum Ringweg kan als verantwoord worden beschouwd.
Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.
De locatie ligt binnen het invloedsgebied van de Westzanerweg. Dit is een weg, waarop het vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. De locatie ligt op ongeveer 115 meter afstand van deze weg. De Westzanerweg ter hoogte van de woonwagenstandplaatsen heeft geen plaatsgebonden risicocontour van 10-5/jaar en 10-6/jaar en er vindt geen overschrijding plaats van de oriëntatiewaarde en 10% van de oriëntatiewaarde. Daarnaast is er volgens tabel 8 van de Handleiding Risicoanalyse Transport (HART) geen sprake van een groepsrisico. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Westzanerweg vormt geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam.
Elektromagnetische velden rond de hoogspanningslijnen en UMTS- en GSM antennes
Ter hoogte van de woonwagenstandplaatsen aan de Ringweg zijn geen hoogspanningslijnen en GSM- en UMTS antenne-installaties aanwezig en er wordt hiervan ook geen elektromagnetische invloed ondervonden binnen het plangebied. Een veilige afstand tot een GSM- en UMTS antenne-installaties is minimaal drie meter voor het antennepaneel en een halve meter onder, boven en achter het antennepaneel. In de huidige situatie wordt ruimschoots voldaan aan de vereiste veiligheidsafstanden.
Geur
In het plangebied van het woonwagencentrum aan de Ringweg zijn enkele nieuwe woonwagenstandplaatsen als geurgevoelige objecten voorzien. Er is onderzocht of er bedrijven zijn die geurhinder veroorzaken en of deze geurhinder aanvaardbaar is.
Het plangebied ligt op korte afstand van het bedrijf Kaasmeester I aan de Ringweg 330 in Zaandam. Dit bedrijf is een producent van rookkaas. Bij de productie van rookkaas komen geurcomponenten vrij in de omgeving. In de milieuvergunning van 1999 is een voorschrift opgenomen voor geur, waarin is gesteld dat de geurimmissie vanwege de inrichting de waarde van 1 Ge/m3 als 98 percentiel nabij het dichtstbijzijnde stankgevoelige object of de meest nabij gelegen woning niet mag overschrijden. Dit komt overeen met 0,5 OUE/m3 als 98 percentiel. Het bedrijf valt momenteel onder de algemene voorschriften van het Activiteitenbesluit, waardoor de grenswaarde voor geur, zoals opgenomen in de milieuvergunning van 1999, is komen te vervallen. Bij de aanvraag voor de milieuvergunning in 1999 is een geuronderzoek gevoegd, waarin maatregelen zijn opgenomen om te kunnen voldoen aan de gestelde grenswaarde van 1 Ge/m3 als 98 percentiel. Uit een handhavingsactie van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) blijkt, dat het bedrijf de maatregelen uit het geuronderzoek heeft aangebracht, waardoor alsnog wordt voldaan aan de grenswaarde van 1 Ge/m3 of 0,5 OUE/m3 als 98 percentiel ter hoogte van het woonwagencentrum. Door de OD NZKG zullen alsnog maatwerkvoorschriften op basis van de getroffen maatregelen voor het aspect geur aan de melding voor het Activiteitenbesluit worden verbonden. Hierdoor vormt het aspect geur van de Kaasmeester I door de aangebrachte maatregelen geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam.
Uit het onderzoek blijkt dat ook de overige onderzochte bedrijven nu en naar verwachting in de toekomst geen geurhinder veroorzaken die relevant is voor dit plangebied.
Geur van de Kaasmeester I vormt door de aangebrachte maatregelen en de op te leggen maatwerkvoorschriften geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam. Geconcludeerd kan worden dat ter plaatse van de woonwagenstandplaatsen ten aanzien van het aspect geur sprake is van een goed woon- en leefklimaat.
Luchtkwaliteit
Uit het onderzoek naar de luchtkwaliteit voor de jaren 2015 en 2020 blijkt dat binnen de gemeente Zaanstad geen overschrijdingen van de grenswaarden volgens de Wet luchtkwaliteit plaatsvinden. Dit zal ook het geval zijn voor de tussenliggende jaren. Door het schoner worden van de motoren van de auto's en de industrie zal de luchtkwaliteit ook na 2020 naar verwachting verbeteren. Het aspect lucht is daarmee geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam.
Bodemkwaliteit
Het is onduidelijk wat de bodemkwaliteit is ter hoogte van de woonwagenstandplaats en het openbare gebied rond perceel 12731. Indien er gemeentelijke grond verkocht zal worden in de toekomst dient er vervolgonderzoek uitgevoerd te worden.
Natuurwaardenonderzoek
De natuurwaarden vormen geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam.
Bedrijven
Uit de inventarisatie van de omliggende bedrijven blijkt, dat er 2 bedrijven zijn die een milieu-invloed uitoefenen op de nieuwe woonwagenstandplaatsen van het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam. Het betreffen de volgende bedrijven:
De Zaanse Puin Recycling B.V. aan de Ringweg 289 is bedrijf, dat verschillende materialen verwerkt en recycled tot herbruikbare grondstoffen, producten en/of halffabricaten. Het bedrijf valt onder de SBI code 0812-2, Steenbrekerij en heeft na terugschaling op basis van een gemengd gebied een richtafstand voor het aspect geluid van 500 meter. Er wordt voor de woonwagenstandplaatsen niet voldaan aan de richtafstand, deze bedraagt namelijk ca. 140 meter. Het bedrijf is echter gelegen op het gezoneerde industrieterrein Achtersluispolder, Westerspoor-Zuid en omstreken in Zaandam. De geluidbelasting ter hoogte van de nieuwe woonwagenstandplaatsen bedraagt 55 dB(A) als gevolg van alle bedrijven op het gezoneerde industrieterrein. Hiermee wordt voor de woonwagenstandplaatsen voldaan aan de ten hoogste toelaatbare grenswaarde van 55 dB(A) voor industrielawaai op grond van de Wet geluidhinder. De richtafstand van 500 meter voor het aspect geluid als gevolg van De Zaanse Puin Recycling B.V. vormt in verband hiermee geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen. Voor de overige aspecten wordt voldaan aan de hiervoor geldende richtafstanden van het bedrijf.
De Kaasmeester I aan de Ringweg 330 is een producent van rookkaas. Het bedrijf valt onder de SBI code 1051-5, Zuivelproductenfabrieken – overig. De richtafstand bedraagt voor het aspect geluid 200 meter en voor de aspecten geur, stof en gevaar 30 meter na terugschaling op basis van een gemengd gebied. Er wordt voor de woonwagenstandplaatsen niet voldaan aan de richtafstand, deze bedraagt namelijk ca. 10 meter. Voor het aspect geluid geldt hetzelfde, als voor De Zaanse Puin Recycling B.V. Uit het akoestisch onderzoek van de OD NZKG blijkt, dat de geluidbelasting ter hoogte van de woonwagenstandplaatsen 55 dB(A) bedraagt als gevolg van alle bedrijven op het gezoneerde industrieterrein Achtersluispolder, Westerspoor-Zuid en omstreken in Zaandam. Hiermee wordt voor de woonwagenstandplaatsen voldaan aan de ten hoogste toelaatbare grenswaarde van 55 dB(A) voor industrielawaai op grond van de Wet geluidhinder. Het aspect geluid als gevolg van de Kaasmeester I vormt in verband hiermee geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen.
Het aspect geur vormt ook geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen (zie paragraaf geur).
De nieuwe woonwagenstandplaatsen komen niet dichter op het bedrijf te liggen, dan enkele al bestaande woonwagenstandplaatsen en hierdoor wordt het bedrijf niet geschaad in de milieuruimte. De algemene voorschriften van het Activiteitenbesluit vormen voldoende bescherming voor de bewoners op de nieuwe woonwagenstandplaatsen.
Ook de overige omliggende bedrijven vormen geen belemmering voor de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Ringweg in Zaandam. Nieuwe bedrijven die zich op de omliggende percelen willen vestigen dienen te voldoen aan de algemene toelaatbaarheid van de milieucategorieën volgens het bestemmingsplan Bedrijven Zuid.
In het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie zal 1 standplaats worden toegevoegd. In de onderstaande figuur 2 is de situering weergegeven. Nummer 102 koopt de naastgelegen grond van de gemeente om hier de woonwagen te kunnen realiseren.
Nummer 187 heeft ook een aangrenzend stuk grond gekocht (dit betreft de uitstulping aan de noordkant van de verbeelding). Hier zijn geen gebouwen toegestaan.
Figuur 6. Situering standplaats woonwagencentrum Rosariumlaan Krommenie
Geluid
Industrielawaai.
Het woonwagencentrum ligt niet binnen de geluidzone van een gezoneerde industrieterrein. Het industrielawaai vormt geen belemmering voor het legaliseren van de standplaats.
Wegverkeerslawaai.
Ten behoeve van de woonwagenstandplaatsen is de geluidbelasting als gevolg van het wegverkeerslawaai voor de wegen met een geluidzone op grond van de Wet geluidhinder onderzocht. Het betreft de Rosariumlaan in Krommenie. Uit de berekening blijkt, dat als gevolg van deze weg op de onderzochte woonwagenstandplaats wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor het wegverkeerslawaai. Het wegverkeerslawaai vormt hierdoor geen belemmering voor het legaliseren van 1 woonwagenstandplaats op het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie.
Daarnaast is er sprake van een aanvaardbare geluidbelasting op deze locatie als gevolg van het wegverkeerslawaai van de Rosariumlaan.
Beperkingengebied Schiphol
De beperkingengebieden van Schiphol vormen geen belemmering voor het legaliseren van de 1 woonwagenstandplaats op het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie.
Externe veiligheid
Het woonwagencentrum is niet gelegen binnen het invloedsgebied van een activiteit, waarmee in het kader van de externe veiligheid rekening moet worden gehouden. De externe veiligheid vormt geen belemmering voor het legaliseren van 1 woonwagenstandplaats op het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie.
Elektromagnetische velden rond de hoogspanningslijnen en UMTS- en GSM antennes
Ter hoogte van de woonwagenstandplaats aan de Rosariumlaan zijn geen hoogspanningslijnen en GSM- en UMTS antenne-installaties aanwezig en er wordt hiervan ook geen elektromagnetische invloed ondervonden binnen het plangebied. Een veilige afstand tot een GSM- en UMTS antenne-installaties is minimaal drie meter voor het antennepaneel en een halve meter onder, boven en achter het antennepaneel. In de huidige situatie wordt ruimschoots voldaan aan de vereiste veiligheidsafstanden.
Geur
In het plangebied is het volgende geurgevoelige object voorzien, namelijk een woonwagenstandplaats. Er is onderzocht of er bedrijven zijn die geurhinder veroorzaken en of deze geurhinder aanvaardbaar is. Uit het onderzoek blijkt, dat de onderzochte bedrijven nu en naar verwachting in de toekomst geen geurhinder veroorzaken die relevant is voor dit plangebied. Geur is daarmee geen belemmering voor dit plangebied. Geconcludeerd kan worden dat voor het woonwagencentrum Rosariumlaan in Krommenie ten aanzien van het aspect geur sprake is van een goed woon- en leefklimaat.
Luchtkwaliteit
Uit het onderzoek naar de luchtkwaliteit voor de jaren 2015 en 2020 blijkt dat binnen de gemeente Zaanstad geen overschrijdingen van de grenswaarden volgens de Wet luchtkwaliteit plaatsvinden. Dit zal ook het geval zijn voor de tussenliggende jaren. Door het schoner worden van de motoren van de auto's en de industrie zal de luchtkwaliteit ook na 2020 naar verwachting verbeteren. Het aspect lucht is daarmee geen belemmering voor het legaliseren van 1 woonwagenstandplaats op het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie.
Bodemkwaliteit
Het is onduidelijk wat de bodemkwaliteit is ter hoogte van de woonwagenstandplaats. Voor de woonwagenstandplaats zal ter plaatse van locatie 2 en 3 een verkennend bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd om een uitspraak te kunnen doen over de mate van bodemverontreiniging.
Natuurwaardenonderzoek
De natuurwaarden vormen geen belemmering voor het legaliseren van 1 standplaats op het woonwagencentrum aan de Rosariumlaan in Krommenie.
Bedrijven
Uit de inventarisatie van de omliggende bedrijven blijkt, dat naast de woonwagenstandplaats een rijwielhandel is gevestigd. De rijwielhandel past binnen de algemene toelaatbaarheid van categorie A volgens de Staat van Bedrijfsactiviteiten van het vigerende bestemmingsplan Krommenie. De activiteiten van het type bedrijf zijn zodanig weinig milieubelastend dat de eisen uit het Bouwbesluit toereikend zijn. Hierdoor vormt de legalisatie van de woonwagenstandplaats op deze locatie geen belemmering.
In het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam zijn momenteel 2 woonwagens illegaal geplaatst. De gemeente gaat drie nieuwe woonwagenstandplaatsen te koop aanbieden. Daarnaast wordt de mantelzorgwoning een vaste standplaats. Dit wordt ook verkocht aan de bewoner. Hierdoor wordt de illegale situatie opgelost. In de onderstaande figuur 3 is de situering weergegeven.
Figuur 7. Situering woonwagencentrum Piet Kuiperlaan Westknollendam
Geluid
Industrielawaai.
Het woonwagencentrum ligt niet binnen de geluidzone van een gezoneerde industrieterrein. Het industrielawaai vormt geen belemmering voor het realiseren en legaliseren van de woonwagenstandplaatsen.
Wegverkeerslawaai.
Provincialeweg N246.
Ten behoeve van de woonwagenstandplaatsen is de geluidbelasting als gevolg van het wegverkeerslawaai voor de wegen met een geluidzone op grond van de Wet geluidhinder onderzocht. Het betreft de Provincialeweg N246 in Westknollendam. Uit de berekening blijkt, dat als gevolg van deze weg op de onderzochte woonwagenstandplaatsen wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor het wegverkeerslawaai. Het wegverkeerslawaai vormt hierdoor geen belemmering voor het realiseren en legaliseren van de woonwagenstandplaatsen op deze locatie.
Daarnaast is er sprake van een aanvaardbare geluidbelasting op deze locatie als gevolg van het wegverkeerslawaai van de Provincialeweg N246 en de Piet Kuiperlaan.
Beperkingengebied Schiphol
De beperkingengebieden van Schiphol vormen geen belemmering voor het legaliseren van de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Externe veiligheid
Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water.
De voorgenomen locatie ligt op circa 60 meter afstand van de Zaan. De Zaan is in het landelijke Basisnet water opgenomen als groene vaarweg. De groene vaarwegen zijn voor vervoer van gevaarlijke stoffen minder belangrijke vaarwegen. Voor de Zaan geldt, op basis van het Basisnet water, geen grenswaarde (plafond) voor het plaatsgebonden risico. Voor deze locatie is er dus geen sprake van een plaatsgebonden risicocontour. Voor de Zaan geldt ook geen plafond voor het groepsrisico, omdat er geen invloedsgebied is.
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het water vormt geen belemmering voor de realisatie en legalisatie van de woonwagenstandplaatsen aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.
De locatie ligt binnen het invloedsgebied van de Provincialeweg N246. Dit is een weg, waarover het vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. De locatie ligt op ongeveer 165 meter afstand van deze weg. De Provincialeweg N246 ter hoogte van de woonwagenstandplaatsen heeft geen plaatsgebonden risicocontour van 10-5/jaar en 10-6/jaar en er vindt geen overschrijding plaats van de oriëntatiewaarde en 10% van de oriëntatiewaarde. Daarnaast is er volgens tabel 6 van de Handleiding Risicoanalyse Transport (HART) geen sprake van een groepsrisico. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Provincialeweg N246 vormt geen belemmering voor het realiseren en legaliseren van de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Overige risicodragende activiteiten.
Het woonwagencentrum is niet gelegen binnen het invloedsgebied van de overige genoemde risicodragende activiteiten, waarmee in het kader van de externe veiligheid rekening moet worden gehouden.
Elektromagnetische velden rond de hoogspanningslijnen en UMTS- en GSM antennes
Ter hoogte van de woonwagenstandplaatsen aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam zijn geen hoogspanningslijnen en GSM- en UMTS antenne-installaties aanwezig en er wordt hiervan ook geen elektromagnetische invloed ondervonden binnen het plangebied. Een veilige afstand tot een GSM- en UMTS antenne-installaties is minimaal drie meter voor het antennepaneel en een halve meter onder, boven en achter het antennepaneel. In de huidige situatie wordt ruimschoots voldaan aan de vereiste veiligheidsafstanden.
Geur
In het plangebied zijn de volgende geurgevoelige objecten voorzien, namelijk 3 woonwagenstandplaatsen. Er is onderzocht of er bedrijven zijn die geurhinder veroorzaken en of deze geurhinder aanvaardbaar is. Uit het onderzoek blijkt, dat de onderzochte bedrijven nu en naar verwachting in de toekomst geen geurhinder veroorzaken die relevant is voor dit plangebied. Geur is daarmee geen belemmering voor dit plangebied. Geconcludeerd kan worden dat voor het woonwagencentrum Piet Kuiperlaan in Westknollendam ten aanzien van het aspect geur er sprake is van een goed woon- en leefklimaat.
Luchtkwaliteit
Uit het onderzoek naar de luchtkwaliteit voor de jaren 2015 en 2020 blijkt dat binnen de gemeente Zaanstad geen overschrijdingen van de grenswaarden volgens de Wet luchtkwaliteit plaatsvinden. Dit zal ook het geval zijn voor de tussenliggende jaren. Door het schoner worden van de motoren van de auto's en de industrie zal de luchtkwaliteit ook na 2020 naar verwachting verbeteren. Het aspect lucht is daarmee geen belemmering voor het legaliseren van de 3 woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Bodemkwaliteit
In het gebied zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd in 2002 maar ook recenter in 2013. Aangezien de grond en het grondwater maximaal licht verontreinigd zijn en de onderzoeken binnen een straal van 25 meter binnen de andere onderzoeken liggen is aanvullend onderzoek niet noodzakelijk. Voor zover bekend is er geen informatie aanwezig van verdachte activiteiten, tanks etc. De bodemkwaliteit vormt geen belemmering voor het realiseren en legaliseren van de 2 standplaatsen op het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Natuurwaardenonderzoek
De natuurwaarden vormen geen belemmering voor het realiseren en legaliseren van de woonwagenstandplaatsen op het woonwagencentrum aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.Bedrijven
Uit de inventarisatie blijkt, dat de omliggende bedrijven geen belemmering vormen voor de realisatie en legalisatie van de woonwagenstandplaatsen aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.
Aan de feitelijke situatie op de woonwagenlocaties in Krommenie en Zaandam verandert niets. Vandaar dat er met het oog op verkeer en parkeren slechts gekeken is naar de locatie in Westknollendam. Hier wordt het woonwagenpark uitgebreid met vier standplaatsen. In totaal komen er 10 standplaatsen op het kamp. Op basis van de Uitvoeringsnota Parkeren Zaanstad 2016 is een parkeernorm van 1,2 bepaald. Het gaat om goedkope woningen in niet stedelijk gebied. Dit maakt 12 parkeerplaatsen noodzakelijk. Bij de herinrichting wordt hiermee rekening gehouden.
Daarnaast is gebleken uit de praktijk dat de kruising die toegang geeft tot het woonwagencentrum in Westknollendam als onoverzichtelijk en dus gevaarlijk wordt beschouwd. Vandaar dat de gemeente hier in plaats van een kruising een in- en uitritconstructie zal creëren. Daarnaast zal de inrit enkele meters verplaatst worden, zodat de afstand tot de flauwe bocht vergroot wordt. Op deze manier verbetert de gemeente de verkeersveiligheid.
Locatie Westknollendam wordt uitgebreid met vier plaatsen en dit zal enig effect hebben op de openbare ruimte. Momenteel ligt er ten zuiden van het woonwagencentrum een open grasveld dat niet onderhouden wordt. Op het moment van de uitbreiding van het kamp zal er een grondwal aangelegd worden die als natuurlijke barrière zal fungeren om toekomstige expansie van het kamp te voorkomen. Deze zal begroeid worden en het stuk grasveld dat overblijft zal onderhouden worden. Aan de noordkant van de inrit zal de bestaande haag gesnoeid worden en zal de schutting richting de woonwagens verplaatst worden. De bomenrij zal in ere hersteld worden. Enkele bomen zullen aangeplant worden. Met het verplaatsen van de schutting komt er ook ruimte om het voetgangerspad door te trekken tot het einde van het kamp zodat de voetgangersroute richting Westknollendam wordt verlengd.
Het voorliggende bestemmingsplan geeft geen nieuwe gebruiksmogelijkheden. Het plan legaliseert enkel de aanwezigheid en het gebruik van een aantal bestaande woonwagens in de plangebieden van eerder vastgestelde bestemmingsplannen. De wateraspecten zoals deze beschreven en onderzocht zijn in die bestemmingsplannen blijven ongewijzigd en zijn nu niet opnieuw onderzocht.
Het voorliggende bestemmingsplan geeft geen nieuwe gebruiksmogelijkheden. Het plan legaliseert enkel de aanwezigheid en het gebruik van een aantal bestaande woonwagens in de plangebieden van eerder vastgestelde bestemmingsplannen. De archeologieaspecten zoals deze beschreven en onderzocht zijn in die bestemmingsplannen blijven ongewijzigd en zijn nu niet opnieuw onderzocht.
Het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) schrijft voor om in de toelichting van een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, de 'ladder voor duurzame verstedelijking' of 'duurzaamheidsladder' toe te passen.
Met het voorliggende bestemmingsplan worden geen nieuwe stedelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Het doorlopen van de stappen van de duurzaamheidsladder is voor dit plan niet aan de orde.
Exploitatie
Volgens artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad een grondexploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Volgens het tweede lid van dit artikel kan de gemeenteraad besluiten af te wijken van het vaststellen van exploitatieplan indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd.
In het onderhavig plan is de gemeente eigenaar van de grond op de locatie waar drie nieuwe standplaatsen gecreëerd worden in Westknollendam. De kosten hiervan worden gedekt uit de algemene middelen. De kosten van de grondexploitatie zijn derhalve anderszins verzekerd.
Door de beperkte invloed die het bestemmingsplan zal hebben, doordat de feitelijke situatie vastgelegd wordt, is er ook een smal participatietraject gevolgd.
In de onderstaande paragrafen worden de verschillende vormen van participatie toegelicht. Tevens worden de verschillende groepen aangehaald met wie contact geweest is in deze periode.
De gemeente heeft geen overleg gehad met de wettelijke overlegpartners die normaliter benaderd worden in het kader van art. 3.1.1. Bro. Dit vanwege het feit dat enige reden hiertoe onbreekt, aangezien dit geen invloed heeft op andere partijen.
In de gebruikelijke procedure van een bestemmingsplan wordt aan belanghebbenden gevraagd om mee te denken over de plannen. De locatie in Westknollendam heeft als enige direct te maken met omwonenden. Vandaar dat hier een inloopavond georganiseerd is voor de bewoners van Westknollendam. Deze avond heeft op 31 januari 2018 plaatsgevonden. De bewoners waren verbaasd over de gang van zaken. Naar aanleiding van deze avond heeft een aantal bewoners een zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van deze zienswijzen zijn er nog aanpassingen aan het plan doorgevoerd. Met de woonwagenbewoners in Westknollendam hebben ook gesprekken plaatsgevonden.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft – overeenkomstig de bepalingen in de Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro) – met de daarbij behorende stukken ter inzage gelegen. Op 18 januari 2018 is de terinzagelegging van de stukken gepubliceerd in de digitale Staatscourant en op de website van de gemeente Zaanstad, alsmede in het Stadsblad (gemeentelijke mededelingen).
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van d.d. 18 januari 2018 gedurende zes weken voor een ieder op het gemeentehuis ter inzage gelegen en was tevens digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl en de website van de gemeente Zaanstad. Tijdens de termijn van terinzagelegging is op d.d. 31 januari een informatiebijeenkomst gehouden waar vragen konden worden gesteld en zijn beantwoord.
In de periode van terinzagelegging zijn bij de gemeente Zaanstad tien zienswijzen ingediend, waarvan tien unieke zienswijzen. Deze zienswijzen zijn ieder beantwoord in de bijgevoegde Nota van zienswijze in Bijlage 2 bij deze toelichting van het bestemmingsplan. De zienswijzen hebben tot een paar wijzigingen geleid in het bestemmingsplan. De belangrijkste wijzigingen betreffen:
Tevens is een aantal ambtshalve wijzigingen in de stukken doorgevoerd. Deze zijn eveneens verwoord in de nota van zienswijzen (na de beantwoording van de zienswijzen). De ambtshalve wijzigingen bestaan voornamelijk uit tekstuele wijzigingen. Daarnaast zijn er meerdere grotere wijzigingen doorgevoerd:
Een nadere uitleg hiervan is terug te vinden in de besluitstukken rondom de vaststelling van het bestemmingsplan.
In dit hoofdstuk wordt eerst in algemene zin ingegaan op de opzet van de bestemmingsregeling. Vervolgens worden de algemene uitgangspunten voor deze bestemmingsregeling weergegeven. Daarna worden de planregels en verbeelding waar nodig specifiek toegelicht.
Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. Hiervan zijn de regels en de verbeelding juridisch bindend.
Het digitale bestemmingsplan 'Diverse woonwagenlocaties Zaanstad' is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten, vervat in een GML-bestand NL.IMRO.0479.STED3837BP-0301 met bijbehorende regels. Het is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
De digitale versie van het bestemmingsplan gaat boven de analoge versie. De analoge verbeelding omvat één kaartblad.
Verbeelding
Alle gronden binnen de plangebieden hebben een bestemming. Welke bestemming er in een bepaald gebied geldt, is vastgelegd op de verbeelding. In de regels is vervolgens vastgelegd welke bepalingen voor deze bestemming gelden: waarvoor mag het worden gebruikt en hoe mag het worden bebouwd. Een bestemming kan op één bepaalde plek voorkomen, maar ook op verschillende locaties binnen de plangebieden. Op sommige locaties gelden afwijkende bepalingen of voorwaarden. Deze zijn met een aanduiding op de verbeelding weergegeven en in de regels is bepaald welke specifieke regels er gelden.
Regels
De regels zijn gegroepeerd in vier hoofdstukken:
Toelichting
In de toelichting is in de voorgaande hoofdstukken een uitleg, onderbouwing en verantwoording gegeven van de keuzes die in dit bestemmingsplan zijn vastgelegd. In de volgende paragraaf worden enkele algemene uitgangspunten weergegeven die bij dit bestemmingsplan zijn gehanteerd. Niet ieder artikel van de regels is uitgebreid toegelicht, ze spreken voor zich. De toelichting behoort niet tot het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan en heeft daarom geen directe rechtskracht. Wel kan het eventuele onduidelijkheid bij de interpretatie van de regels wegnemen omdat in de toelichting de achtergronden en intentie van de regeling is opgenomen.
Wat betreft de terminologie en de opbouw van het plan is op de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de daaruit voortvloeiende uitvoeringsregels aangesloten. Het onderhavig bestemmingsplan gaat daarom uit van de meest recente versie van het rapport Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen.