Plan: | Zaans Medisch Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301 |
In hoofdstuk 2 van de regels worden de bestemmingen geregeld. De artikelen geven de toegelaten functies en de bijbehorende bouw- en gebruiksmogelijkheden weer. De in het plangebied voorkomende bestemmingen worden in onderstaande tekst afzonderlijk toegelicht.
De planregels zijn aangevuld met omschrijvingen van de in de regels gebruikte begrippen en een regeling voor de wijze van meten (zie hoofdstuk 1 van de regels).
De algemene regels, waaronder ontheffings- en procedureregels, zijn terug te vinden in hoofdstuk 3 van de bij het plan behorende regels.
Hoofdstuk 4 bevat tenslotte de overgangs- en slotbepalingen.
Het bestemmingsplan is gericht op het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen. Om voldoende ruimte te behouden in de verdere uitwerking van de voorgenomen plannen, wordt waar mogelijk uitgegaan van een wijze van bestemmen die flexibel en globaal is. Globaliteit heeft met name betrekking op de verbeelding en houdt in dat op de daarvoor bestemde gronden meerdere mogelijkheden bestaan ten aanzien van het gebruik. Flexibiliteit is gericht op de regels en houdt in dat de globale bestemmingen waar mogelijk zijn verruimd qua bouw- en gebruiksregels. Ook zijn er mogelijkheden opgenomen zodat het gemeentebestuur door middel van wijzigingsbevoegdheden en ontheffingen kan afwijken van het bestemmingsplan.
De regels zijn gegroepeerd in vier hoofdstukken:
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel staan de begrippen die worden gebruikt in het bestemmingsplan gedefinieerd.
Artikel 2 Wijze van meten
Bij het toepassen van de regels wordt op de in artikel 2 geregelde wijze gemeten.
In het plangebied voorkomende hoofdgroepen van bestemmingen al dan niet met bijbehorende (hoofd)functies/gebruiksdoelen (in alfabetische volgorde) en gebruik van de gronden zijn de volgende:
Groen (G)
Groen dat een min of meer structureel karakter heeft, zoals groen dat dienst doet als groene buffer en/of groen dat van belang is voor de groene (be)leefbaarheid van een gebied, dienen gehandhaafd te blijven en krijgt in het bestemmingsplan de bestemming 'Groen (G)'.
De rest van het groen dat in het plangebied voorkomt, bijvoorbeeld bermen en stroken langs wegen, krijgt de bestemming 'Verkeer (V)' of 'Maatschappelijk (M) - 1 of 2'. Dit biedt meer flexibiliteit doordat de verschillende functies binnen de betreffende bestemming dan uitwisselbaar zijn: bijvoorbeeld daar waar nu parkeerplaatsen zijn kan groen worden en een weg kan verbreed worden en daarmee groen laten verdwijnen.
Maatschappelijk (M) - 1 en 2
Het overgrote deel van het plangebied krijgt de bestemming 'Maatschappelijk (M)'. Daarbij wordt onderscheid gemaakt:
Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen met bijbehorende bouwwerken toegestaan, waaronder medische, paramedische en sociaal-medische voorzieningen (zoals een ziekenhuis), onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, inclusief de algemene voorzieningen zoals laboratoria en kantoren. Daarnaast zijn de daarbij behorende voorzieningen toegestaan, waaronder zorggerelateerde dienstverlening en detailhandel, verkeers-, parkeer- en groenvoorzieningen.
Gekozen is voor het opnemen van een voorlopige en definitieve bestemming, waarbij het enige verschil tussen beide bestemmingen is dat er in de voorlopige situatie meer m2 brutovloeroppervlakte (bvo) toegestaan is dan in de definitieve situatie. Dit heeft er mee te maken dat na van het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan het ziekenhuis moet kunnen blijven functioneren, waarbij de situatie niet, zoals bij het overgangsrecht het geval is, bevroren wordt en er geen (ondergeschikte) noodzakelijke uitbreidingen meer mogelijk zijn. Zodra de verhuizing rond is en er keuzes zijn gemaakt over welke bestaande gebouwen mogelijk behouden blijven, kan volstaan worden met minder m2 bvo. De gestelde termijn van 5 jaar, waarin de voorlopige bestemming om wordt gezet in de definitieve bestemming, is niet verlengbaar.
Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen met bijbehorende bouwwerken toegestaan, waaronder medische, paramedische en sociaal-medische voorzieningen (zoals een zorgboulevard), inclusief de algemene voorzieningen zoals laboratoria en kantoren. Daarnaast zijn de daarbij behorende voorzieningen toegestaan, waaronder zorggerelateerde dienstverlening en detailhandel, verkeers-, parkeer- en groenvoorzieningen.
Het verschil in toegestane functies met 'Maatschappelijk (M) - 1' is dat er in de bestemming 'Maatschappelijk - 2' detailhandel en horeca (een restaurant en (zorg)hotel) vallende in categorie 1 van de staat van horeca-activiteiten toegestaan zijn, die niet per definitie zorggerelateerd en/of ondergeschikt hoeven te zijn. Ten behoeve van deze functies is een maximaal aantal m2 bvo opgenomen.
Verkeer (V)
Binnen dit artikel is de functie voor het afwikkelen van verkeer de belangrijkste functie. De wegen die als belangrijkste functie het afwikkelen van verkeer hebben zijn: de stroomwegen en gebiedsontsluitingswegen alsmede akoestisch relevante wegen.
Daarnaast zijn onder meer ook voet- en fietspaden, bermen, parkeer- en groenvoorzieningen, en voorzieningen ten behoeve van de geleiding, beveiliging en regeling voor verkeer toegestaan.
b. Functieaanduidingen
Ontsluiting (os)
Ter plaatse van deze aanduiding zijn binnen de bestemming 'Verkeer' ontsluitingen van de openbare weg naar het terrein van het ZMC toegestaan. Dit ten behoeve van de bereikbaarheid van de hoofdentree, de parkeergarage, de laad- en loszone en de spoedeisende hulp.
Supermarkt (su)
Ter plaatse van deze aanduiding is binnen de bestemming 'Maatschappelijk - 2' een supermarkt toegestaan. Het aantal m2 bvo mag maximaal 4500 bedragen, bovenop de in de bestemming 'Maatschappelijk - 2' opgenomen toegestaan maximaal aantal m2 bvo (1600) ten behoeve van (overige) detailhandel.
c. Bouwaanduidingen
Maximale bouwhoogte
Ter plaatse van deze aanduiding geldt de opgenomen maat als de maximale bouwhoogte binnen de grenzen van de betreffende hoogte-aanduiding.
Specifieke bouwaanduiding - 1
Ter plaatse van 'specifieke bouwaanduiding - 1' is een afwijkende bouwhoogte, ten behoeve van de realisatie van één schoorsteen, toegestaan. Deze schoorsteen zal een bouwhoogte hebben van minimaal 25 en maximaal 40 meter, met een maximale oppervlakte van 8 m2.
Algemene bouwregels
In de algemene bouwregels worden algemene regels gesteld aan de bestaande maatvoering en aan parkeren.
Anti-dubbeltelregel
Doel van deze regel is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog een keer meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis kan worden gesteld.
Algemene gebruiksregels
Deze regel vormt het sluitstuk van de bestemmingsplansystematiek in die zin, dat deze regel al het gebruik dat strijdig is met de aan de gronden gegeven bestemming verbiedt. In dit artikel zijn enkele specifieke vormen van gebruik als verboden gebruik aangemerkt. Daaronder valt onder meer het verbod op seksinrichtingen behalve op gronden waar dit expliciet is toegestaan.
Algemene afwijkingsregels
Hierin zijn onder meer afwijkingsmogelijkheden mogelijkheden opgenomen ten behoeve van de oprichten van bijvoorbeeld antennemasten voor mobiele telefonie, beperkte overschrijdingen van bouwgrenzen en het toelaten van nieuwe nutsgebouwtjes etc.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel zijn de gebiedsaanduidingregels voor de wro-zone - wijzigingsgebied opgenomen. Bij het voldoen aan de in dit artikel gestelde regels heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om medewerking te verlenen aan een ontwikkeling op de betreffende locatie.
In dit geval betreft het de realisatie van (zorg)woningen met bijbehorende functies (wro-zone - wijzigingsgebied - 1). De voorwaarden waaronder medewerking aan een wijzigingsplan kan worden verleend betreffen: nader geluids- en bodemonderzoek, waaruit naar voren dient te komen dat er vanuit deze aspecten geen belemmeringen zijn, voldoende parkeergelegenheid, een hoogwaardig straat- en bebouwingsbeeld, een veilige verkeerssituatie met voldoende ontsluitingen voor gemotoriseerd en langzaam verkeer en maximaal 250 toe te voegen (zorg)woningen. Daarnaast moet het kostenverhaal verzekerd zijn. Ook is opgenomen dat de het aandeel vrije sector woningen maximaal 70% mag bedragen.
Overige regels
Hierin worden de toegelaten overschrijdingen ten aanzien van bouw- en bestemmingsgrenzen en de uitsluiting aanvullende werking Bouwverordening geregeld. Daarnaast is opgenomen dat in geval er in de planregels gerefereerd wordt aan wet- en regelgeving, dit de wet- en regelgeving betreffen zoals deze luidden op het moment van het ter inzage leggen van het ontwerp.
Overgangsrecht
De overgangsregels hebben ten doel een rechtstoestand te creëren voor situaties die afwijken van de in het plan opgenomen bepalingen. In principe mogen deze situaties worden gehandhaafd. Indien het gaat om afwijkingen van de bebouwingsregels mag het bouwwerk zelfs worden verbouwd. Alleen als ze door een calamiteit verloren gaan, mogen ze geheel worden herbouwd.
Slotregel
Deze regel geeft de naam van het bestemmingsplan weer.