Plan: | Zaans Medisch Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301 |
Gelijktijdig aan het opstellen van dit plan is het proces van de watertoets doorlopen De 'watertoets' is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Het is niet een toets achteraf, maar een proces dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium.
Het ontwerpbestemmingsplan is voor een reactie toegestuurd aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) . Op 20 december 2012 hebben zij hierop een schriftelijk een reactie gegeven. Deze reactie maakt onderdeel uit van het rapport 'Watertoets wijziging bestemmingsplan ZMC - ruimtelijke onderbouwing' (Royal HaskoningDHV, januari 2013), en is verwerkt in dit document.
Het Rijk draagt zorg voor landelijke regel- en wetgeving voor waterhuishoudingen en heeft het hoofdsysteem van de Nederlandse waterhuishouding in beheer. Het algemeen toezicht op de waterhuishouding berust bij de provincie Noord-Holland. Het waterkwaliteit- en waterkwantiteitbeheer binnen het bestemmingsplangebied wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het rioolbeheer wordt uitgevoerd door de gemeente Zaanstad.
Het plangebied ligt in de polder Oostzaan. In het plangebied zijn geen waterkeringen en is geen oppervlaktewater aanwezig. Oppervlaktewater is in de omgeving van het plangebied aanwezig in de vorm van de waterpartijen van Burgemeester in 't Veldpark, dat zich ten zuiden van het plangebied bevindt, en de veensloot de Gouw. Deze waterpartijen maken onderdeel uit van het gehele watersysteem van de polder Oostzaan.
Het polderpeil in de polder Oostzaan is NAP -1,45 m. Het waterbergend vermogen in de polder is voldoende.
Om een goed functionerend watersysteem te garanderen en te behouden is er een compensatieplicht voor de toename van het verhard oppervlak. Door de bouw van het nieuwe ziekenhuis zal de verhardingstoename circa 3500 m2 bedragen. Echter wanneer de bouw gereed is, zal het oude ziekenhuis worden gesloopt. Hoe dit gebied, waar zich nu het oude ziekenhuis bevindt, zal worden ontwikkeld is nog niet in detail bekend. Een van de mogelijkheden is woningbouw. De reële verwachting is dat de verhardingstoename door de bouw van het nieuwe ziekenhuis wordt gecompenseerd door de afname aan verharding bij de ontwikkeling van de rest van het plangebied. Gelet op de beoogde fasering zal er op enig moment, als het nieuwe ziekenhuis gereed is en het oude nog niet gesloopt is, sprake zijn van een benodigde watercompensatie van 3500*0,15=520 m2 open water (de eis is 15% van de verhardingstoename te compenseren). In de tweede fase, bij herontwikkeling van het deel van het plangebied waar het oude ziekenhuis staat, zal het verhardingsoppervlakte weer afnemen.
Het hoogheemraadschap heeft aangegeven mee te kunnen gaan in de gedachte dat er uiteindelijk geen verhardingstoename zal zijn. In gezamenlijk overleg is besloten om de benodigde compensatie van 520 m2 uit de eerste fase wel in beeld te houden waarbij gebruik zal worden gemaakt van de Waterbank Zaans Blauw. Bij invulling van de plannen voor de tweede fase zal de totale verhardingswijziging in beeld gebracht worden. Indien noodzakelijk zal binnen het plangebied, in aansluiting op het bestaande oppervlaktewater in In het Veldpark, extra wateroppervlakte gerealiseerd worden. Deze eis is opgenomen in de voorwaarden behorende bij de in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid.
Het maaiveld in het plangebied ligt op circa 0,2 m-NAP. In de directe omgeving van het plangebied zijn geen peilbuizen beschikbaar. In november 2012 zijn daarom door GRS Spijker grondwaterstandsmetingen verricht. De resultaten van de metingen zijn opgenomen in onderstaand figuur. Hieruit blijkt dat de grondwaterstanden aan de oostzijde en in het midden van het plangebied voldoende laag zijn om een goed bruikbaar maaiveld te hebben. Aan de westzijde is de grondwaterstand relatief hoog en kan van invloed zijn op de mate waarin de ondergrond van wegen verdicht kan worden of de op de groei van bomen.
Het plangebied bevindt zich niet in een grondwaterbeschermingsgebied en er zijn geen klachten over grondwateroverlast bekend.
Het nieuwe ziekenhuis zal worden gebouwd in het deel van het plangebied waar nu de hoogste grondwaterstanden voorkomen. Een gebouw heeft in principe geen last van hoge grondwaterstanden. Het nieuwe ziekenhuis beïnvloedt de grondwaterstanden op het overige terrein niet omdat de afstroming richting Gouw niet belemmerd wordt.
Binnen het plangebied ligt een gemengd rioolstelsel. Het hemelwater wordt via dit riool afgevoerd naar de zuivering. HHNK en de gemeente Zaanstad streven naar een gescheiden rioleringssysteem, waarin hemelwater is afgekoppeld en wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater en vuilwater via het dwa-riool wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).
In de toekomstige situatie wordt een gescheiden stelsel aangelegd. Bij nadere uitwerking van het plangebied zal in nauw overleg met het waterschap worden bepaald hoe dit stelsel wordt ontworpen en waar het hemelwater op geloosd kan worden.
In het bestemmingsplan is, gelet op het feit dat er geen oppervlaktewater binnen de plangrenzen aanwezig is en dit gelet op de compensatieplicht ook niet noodzakelijk hoeft te worden toegevoegd, geen bestemming 'Water' opgenomen. Om wel in de toekomst extra waterberging te kunnen graven zonder bestemmingsplanwijzigingen is binnen de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen het realiseren van oppervlaktewater overal mogelijk gemaakt.