direct naar inhoud van 2.4 Groen- en waterstructuur
Plan: Kerkbuurt Westzaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301

2.4 Groen- en waterstructuur

2.4.1 Groenstructuur

Het plangebied maakt deel uit van de oude ontginningsas Westzaan. Karakteristiek voor het gebied is het rondom aanwezige water dat op diverse plaatsen de wijk inkomt en de doorzichten naar het aangrenzende landelijke gebied. De hoofdstructuur van het gebied bestaat uit de oorspronkelijke gouwen met het slotenpatroon van het slagenlandschap dwars op de gouwen.

In de verschillende delen van Westzaan is relatief weinig openbaar groen. Het particuliere groen, met name de bomen op de erven, is beeldbepalend. Het openbaar groen wordt hoofdzakelijk gevormd door de berm en de straatbomen langs de J.J. Allanstraat, de monumentale bomen in de dorpskern en de openbare groenstroken en oevers langs de randen van het in het dorp aanwezige water.

Het landelijke veenweidegebied dat Westzaan omsluit geeft op de plaats van de aanwezige doorkijken het plangebied een groene uitstraling. Ten westen van het lint gaat het om het veenweidegebied De Reef, aan de oostzijde het Westzijderveld.

Van belang is om in het waterrijke en open gebied het bebouwingslint van de J.J. Allanstraat en de Kerkbuurt als zelfstandig element te kunnen blijven herkennen. Dat wil zeggen dat de randen tussen de lintbebouwing en de open polder zo gaaf mogelijk moeten worden gehouden. Deze randen zorgen door de beplanting op de achtererven en voor een groene en rafelige begrenzing van de open ruimte van de polders.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0015.jpg"

Groene en rafelige begrenzing van de open polders door het bebouwingslint.

2.4.2 Waterstructuur

De Gouw en de Reef, de oorspronkelijke gouwen, zijn dragers van de waterstructuur in dit gebied. Als belangrijk oorspronkelijk landschappelijk element zijn ze van regionale waarde. Bovendien vormen zij een belangrijke verbindingszone in de Ecologische Hoofdstructuur.

Een andere drager van de waterstructuur in Westzaan is de Nauernasche Vaart. Deze volgt het traject van de oorspronkelijke veenstroom het Twiske en heeft daarmee als oorspronkelijk landschapselement regionale waarde. De Vaart, gegraven ter verbetering van de afwatering, heeft nu ook een belangrijke recreatieve functie.
De Kromme Reef vormt de ecologische verbinding tussen de natuurgebieden De Reef en het Guisveld. De Gouw ligt in natuurgebied Westzijderveld.

In het plangebied van de Kerkbuurt vormt de Weelsloot een belangrijke verbinding tussen de gebieden het Westzijderveld en De Reef.
afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3759BP-0301_0016.jpg"

Waterstructuur