direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Oud Koog & Rooswijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3753BP-0309

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Structuurvisie Noord-Holland 2040

Provinciale Staten op 21 juni 2010 de Structuurvisie Noord Holland 2040 vastgesteld. De belangrijkste aanleiding is de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in juli 2008. Hierin staat dat provincies verplicht zijn om een structuurvisie voor hun grondgebied te maken. De provinciale rol in de ruimtelijke ordening verandert van een toetsende in een ontwikkelende. De structuurvisie is het middel om hieraan invulling te geven, door onder meer:

  • het bepalen van het ruimtelijke relevante provinciale belang;
  • het opstellen van de sturingsfilosofie van de provincie Noord-Holland;
  • inzet van nieuw instrumentarium;
  • het maken van keuzes binnen de ruimtelijke ordening.

De twee huidige streekplannen: te weten het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord en Streekplan Noord-Holland Zuid, verschillen in benadering en instrumentarium. Een structuurvisie biedt de mogelijkheid voor uniformiteit in ruimtelijk beleid en instrumentarium (zowel ruimtelijk als juridisch). Het doel is een structuurvisie op te stellen voor heel Noord-Holland in lijn met het gedachtegoed van de Nota Ruimte, het uitgangspunt van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en de uitkomsten van het Ontwikkelingsbeeld Noordvleugel 2040.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.

3.3.2 Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Op 3 november 2010 is Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie (PRVS) van kracht geworden. De PRVS schrijft voor waaraan de gemeentelijke bestemmingsplannen, projectbesluiten en beheersverordeningen moeten voldoen. De regels komen voort uit bestaande streekplannen. Aanleiding voor de nieuwe provinciale verordeningen is dat provinciale goedkeuring van bestemmingsplannen met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 niet meer nodig is.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.

3.3.3 Gedragslijn provincie Noord-Holland voor compensatie bij verlies van natuurlijke en landschappelijke waarden

Deze gedragslijn, die kortweg Gedragslijn Compensatie wordt genoemd, geldt vanaf maart 2000 voor alle initiatieven van de provincie of initiatieven van derden waar de provincie bij betrokken is. Onder dit laatste viel niet alleen het goedkeuren van bouwplannen en bestemmingsplannen maar ook het verlenen van medewerking aan een artikel 19 procedure. De gedragslijn volgt in principe het Verdrag van Malta. Bij ingrepen in beschermenswaardige gebieden zal eerst moeten worden gekeken of de ingreep te vermijden is. Blijkt dit niet mogelijk te zijn dan zal compensatie moeten worden gegeven. Compensatie bij het verloren gaan van archeologische waarden kan enkel gebeuren door het laten uitvoeren van archeologische opgravingen.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.

3.3.4 Beleidskader landschap en cultuurhistorie

Het provinciale beleidskader Landschap en Cultuurhistorie Noord-Holland vormt het toetsingskader voor beeldkwaliteitsplannen. De volgende onderdelen zijn verplicht in beeldkwaliteitsplannen:

  • 1. aandacht voor de ontwikkelingsgeschiedenis
  • 2. aansluiting bij de ordeningsprincipes van het landschap
  • 3. aansluiting bij de bebouwingskarakteristiek
  • 4. inpassing van het plangebied in de wijdere omgeving
  • 5. aandacht voor de bestaande kwaliteiten van het gebied en voor maatregelen om de negatieve effecten op deze kwaliteiten op te heffen.

Het gaat bij beeldkwaliteitsplannen niet alleen om de zorgvuldige inpassing en inrichting van nieuwe ontwikkelingen, maar bij voorkeur ook om de locatiekeuzen hiervan.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.

3.3.5 Provinciaal Waterplan

Het motto van het Provinciaal Waterplan 2010-2015 is beschermen, benutten, beleven en beheren van water. De klimaatverandering, het steeds intensievere ruimtegebruik in Noord-Holland en de toenemende economische waarde van wat beschermd moet worden, vragen om een herbezinning op de waterveiligheid, het waterbeheer en de ruimtelijke ontwikkeling.

In het Waterplan wordt per thema behandeld wat de provincie zelf doet tot en met 2015 en wat ze verwacht van rijk, Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten, terreinbeheerders en bedrijfsleven. De 4 strategische waterdoelen worden in het Waterplan als volgt geformuleerd:

  • 1. Provincie waarborgt met waterschappen en Rijkswaterstaat voldoende bescherming van mens, natuur en bedrijvigheid tegen overstromingrisico's via het principe: preventie (het op orde houden van de waterkeringen met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit), gevolgschade beperken (bijvoorbeeld waterbestendig bouwen daar waar nodig) en rampenbeheersing (bijvoorbeeld goede vluchtroutes en informatievoorziening);
  • 2. Provincie zorgt samen met waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat dat water in balans en verantwoord benut en beleeft wordt door mens, natuur en bedrijvigheid. Het watersysteem en de beleving van het water worden versterkt door deze te combineren met natuurontwikkeling, recreatie en/of cultuurhistorie;
  • 3. Provincie zorgt samen met gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven voor schoon en voldoende water. Dat wordt gedaan door een kosteneffectief en klimaatbestendig grond- en oppervlaktewatersysteem;
  • 4. Provincie zorgt samen met gemeenten, waterschappen en belanghebbenden voor maatwerk in het Noord-Hollandse grond- en oppervlaktewatersysteem. Daarbij wordt een integrale gebiedsontwikkeling gehanteerd.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.

3.3.6 Agenda Recreatie en Toerisme 2008-2011

In deze agenda geeft de provincie Noord-Holland aan hoe zij de komende periode (2008-2011) het beleid voor recreatie en toerisme gaat uitvoeren. Via een beleidsverkenning en contacten met het maatschappelijk veld zijn nieuwe maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen, trends en wensen in kaart gebracht. Mede op basis van deze resultaten zijn de agendapunten en bijbehorende doelen voor deze nieuwe agenda Recreatie en Toerisme vastgesteld. Twee thema's staan centraal: 'Recreatie dicht bij huis' en 'Noord-Holland waterrijk van zee en meer'.

Het bestemmingsplan is voor zover van toepassing met inachtneming hiervan opgesteld.