Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Sinds de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening zijn gemeenten verplicht om in de structuurvisie aan te geven hoe de gemeente denkt de genoemde ontwikkelingen te realiseren en dus te financieren. Om die reden is deze uitvoeringsparagraaf opgenomen.
Een gemeentelijke structuurvisie volgens de Wet ruimtelijke ordening
In de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) is over structuurvisies het volgende bepaald (hoofdstuk 2, artikel 2.1, eerste lid): 'De gemeenteraad stelt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening voor het grondgebied van de gemeente of een gedeelte hiervan een structuurvisie vast. De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling van dat gebied, alsmede de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. De structuurvisie gaat tevens in op de wijze waarop de raad zich voorstelt die voorgenomen ontwikkeling te doen verwezenlijken.' Met deze laatste zin wordt de relatie gelegd met de grondexploitatiewet die integraal in de Wro is opgenomen.
Milieu effectrapportage
In de Wet milieubeheer (Wm) en het Besluit m.e.r. is bepaald voor welke categorieën van gevallen het bevoegd gezag een milieu effectrapport (m.e.r.) moet opstellen dan wel een m.e.r.-beoordelingsprocedure moet volgen. Daarnaast kan een plan-m.e.r. noodzakelijk zijn. Het doel van plan-m.e.r. is om de milieugevolgen van een plan in beeld te brengen voordat er een besluit over genomen wordt. Zo kan het milieubelang volwaardig meegewogen worden in de besluitvorming door het 'bevoegd gezag' (de overheid die het besluit moet nemen).
De structuurvisie bedrijventerreinen Weesp blijft met de huidige inzichten onder de gegeven drempelwaardes, een plan-m.e.r. is derhalve niet noodzakelijk.
Wet Voorkeursrecht Gemeenten
Op diverse percelen binnen de plangebieden van de structuurvisie is de Wvg gevestigd, met de bedoeling om deze gronden te zijner tijd bij de ontwikkeling van het betreffende gebied in te brengen. De structuurvisie vormt de basis voor het bestendigen van de Wvg.
Subsidies
Omvangrijke opgaven, zoals bijvoorbeeld de herstructurering van bedrijventerrein Noord, kan niet worden gerealiseerd zonder een bijdrage van andere overheden. In regionaal verband wordt samengewerkt om deze noodzakelijke ontwikkelopgaven bij Provincie en Rijk onder de aandacht te brengen om in aanmerking te komen voor subsidies. Het Regionale Bedrijvenfonds met Transformatierechten is een initiatief dat zich inzet om bestaande bedrijventerreinen te behouden en herstructureren en intensiveren. Dit fonds valt onder
het project Werklandschappen, welk onderdeel is van het programma Innovatieve Verbindingen.
Middels het programma 'Mooi Nederland' stelt het Rijk co-financiering beschikbaar voor projecten om verrommeling van openbare ruimte tegen te gaan. De herstructurering van bedrijventerreinen maakt hier ook deel van uit en is vastgelegd in het Provinciaal Herstructureringsprogramma. Vanuit het Provinciaal Herstructureringsprogramma is ook de nieuwe subsidieregeling HIRB Light voortgekomen, die zich richt op subsidie voor maatregelen in de openbare ruimte en door de gemeente Weesp zal worden aangevraagd.