5.5 Aandachtspunten
Een aantal praktisch aandachtspunten bij de transformatie van de Rijnkade:
- Fasering; het noordelijke deel van het gebied kent geen echte belemmeringen voor de beschreven transformatie van werken naar meer wonen, het zuidelijke deel van de landtong is echter afhankelijk van Hagen Beton aangezien deze een geluidscontour heeft. Randvoorwaarde voor de ontwikkeling van het zuidelijk deel is derhalve de verplaatsing van Hagen Beton naar een andere locatie in Weesp of daarbuiten. Samen met Hagen Beton zal gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.
- Er zijn geen belemmeringen in het kader van de externe veiligheid rond het Amsterdam-Rijnkanaal.
- Rijnkade en Amstellandlaan vormen belangrijke schakels in de auto-ontsluiting van Weesp richting de N236 en zullen dat ook na transformatie blijven. Het streven is echter om de verkeersoverlast waar mogelijk te beperken door sluipverkeer tussen A1 en N236 te ontmoedigen en hardrijden te voorkomen. Om die reden wordt in Noord gekozen voor een diffuse ontsluitingsstructuur in plaats van één doorgaande route en zal met name in de inrichting van de profielen van de Rijnkade en Amstellandlaan gezocht worden naar een veilige afstemming tussen verblijven en verplaatsen. Langs de Rijnkade wordt bewust ingezet op een plint met bedrijven, zodat op een logische manier wordt aangesloten op de doorgaande route.
- Het parkeren in het Havenkwartier gebeurt vooral op eigen terrein, onder of achter de bebouwing. Langs de Rijnkade zelf kan daarvoor gebruik worden gemaakt van het aanwezige hoogteverschil met het Aquamarin. De Nota parkeerbeleid geeft inzicht in de normen. Wellicht is het nog mogelijk om een deel van de bestaande parkeeroverlast in het gebied op te lossen met de nieuwe ontwikkeling rond de Rijnkade en Amstellandlaan.
- Het woongebied wordt waar mogelijk het domein van de voetganger. Daarmee ontstaat op straat en langs het water ruimte om te spelen. Speelplekken voor de allerkleinsten bevinden zich binnen de woonblokken.
- Maat, schaal en korrel van de bebouwing zijn passend bij Weesp, maar tegelijkertijd kleinstedelijk en stoer. De bouwhoogte varieert van twee tot vier lagen langs Aquamarin en Amstellandlaan tot zes lagen langs de Rijnkade. Op prominente plekken zijn accenten mogelijk, er dient nader onderzocht te worden hoe hoog deze kunnen worden. Hoe dan ook zullen ze slank moeten worden, niet uit de toon moeten vallen binnen Weesp en geen negatieve schaduwwerking hebben op de omgeving.
- Voor de jachthaven zal gezocht worden naar mogelijkheden voor uitbreiding, maar binnen een bandbreedte die 'behapbaar' is voor een kleinschalig woongebied als het Havenkwartier. Bij een grote uitbreiding van het aantal ligplaatsen dient nadrukkelijk rekening gehouden te worden met een plan-m.e.r. Vooralsnog is het uitgangspunt dat dit niet noodzakelijk is.
- Bij de uitwerking van het wonen en de recreatieve voorzieningen langs het Aquamarin is het uitgangspunt dat er gezocht wordt naar een maximale oriëntatie op het water. Op het water van de binnenhaven zelf zal de mogelijkheid onderzocht worden van een bescheiden aantal drijvende woningen als aanvulling op het 'reguliere woningaanbod'. De belangen van de bestaande bewoners en jachthaven zijn daarbij leidend.
- Uitgangspunt is dat de gemeente geen actieve rol gaat spelen bij de herontwikkeling van het Havenkwartier. De gemeente faciliteert, de markt initieert. Indien mogelijk wordt er aangestuurd op een verevening van opbrengsten ten gunste van investeringen in Noord. De omvang en opzet van deze verevening zal nader bepaald moeten worden bij de latere uitwerking. Bij het actualiseren van het flexibel uitvoeringsprogramma bij deze structuurvisie kan vervolgens ingespeeld worden op de uitkomsten en de verevening geborgd worden.
- Op de Rijnkade en Amstellandlaan zijn bedrijven met categorie 1 en 2 toegestaan bij de woningen in de plint.
- De hoofdontsluiting (50 km p/u) van Rijnkade en Noord loopt niet langs Aquamarin en Amstellandlaan en is onderdeel van de vrachtwagenroute van en maar de A1 en N236, waarbij het noordelijk deel van de Hogeweyselaan ook onderdeel is van de route gevaarlijke stoffen.
De toekomstige ontsluiting heeft tot doel het bestemmingsverkeer zo goed mogelijk het bedrijventerrein/woongebied te laten ontsluiten richting A1 of N236 en dit zo min
mogelijk belasting te laten geven voor het woongebied. De overige wegen in het gebied worden nader vormgegeven en afgestemd op de toekomstige functie en gebruik. Hiertoe zal in de toekomst een verkeersstructuurvisie opgesteld.