direct naar inhoud van 5.2 Wonen tussen kanaal en binnenhaven
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

5.2 Wonen tussen kanaal en binnenhaven

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0084.jpg"

Inspiratie: Aquamarin

De landtong tussen Rijnkade en Aquamarin is in potentie een unieke woonlocatie in de regio, aan de ene zijde uitkijkend over het Amsterdam Rijnkanaal, aan de andere zijde over de toekomstige levendigheid van de binnenhaven en de beweging van bootjes over Smal Weesp.

De Rijnkade en Amstellandlaan blijven belangrijke autoroutes voor de ontsluiting van Weesp, maar potentieel sluipverkeer tussen de A1 en de N236 zal zoveel mogelijk ontmoedigd worden, door de voorgestelde diffuse opzet van de ontsluitingsstructuur van werkstad Noord. Weesp stapt daarmee af van de huidige slingerende doorgaande route, maar creëert een diffuus systeem van stadsstraten en informele dwarsverbindingen. Op die manier wordt de interne verkeersafwikkeling gewaarborgd.

Inspelend op het doorgaand verkeer op de Rijnkade wordt deze geflankeerd door een bedrijvenplint. Hier komen mogelijkheden voor hoogwaardige bedrijvigheid, zoals kantoren en onderzoek, maar ook bijvoorbeeld atelierruimtes, een fysiotherapeut etc.

Boven de plint wordt gewoond, met uitzicht over de dijk op het water van het Amsterdam Rijnkanaal.

De bestaande groene dijk en langzaamverkeersroute langs het Amsterdam Rijnkanaal blijven gehandhaafd. Aan de zuidzijde wordt de mogelijkheid onderzocht voor een directe aansluiting voor langzaamverkeer met de overzijde van Smal Weesp, zodat een continue route langs het kanaal ontstaat. Op die manier kan dit een veilige en aangename langzaamverkeersroute vormen, die het Havenkwartier en Werkstad Noord op een veilige en logische wijze een verbinding geeft met het oude centrum via de Buitenveer.

Aan de zijde van de binnenhaven wordt het Aquamarin een autoluwe wandelpromenade langs het water, die tevens toegang geeft tot de uit te breiden jachthaven. Langs deze openbare kade wordt gewoond met uitzicht op de haven en de boten min of meer voor de deur. Maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld een restaurantje en jachthavengebonden bedrijvigheid, zoals een botenmakelaar, of een nautische winkel. Het Aquamarin wordt een levendig wandel- en speelgebied, een openbaar balkon aan de haven.

Tussen de kanaaldijk en de autoluwe binnenkade komen intensieve relaties door een reeks van doorsteken voor langzaamverkeer. Op die manier zijn kanaal en binnehaven onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

De maat, schaal en korrel van de bebouwing wordt passend bij de schaal van Weesp, maar speelt ook in op de grote schaal van de locatie, met de openheid van het kanaal en het
binnenwater.

De landtong kent vier karakteristieke gezichten;

  • klein-stedelijk aan de stadszijde, met grondgebonden woningen en kleinschalige
    appartementen langs de levendige binnenkade,
  • intieme en autoluwe tussenstraatjes met zowel uitzicht op het kanaal, als uitzicht op de binnenhaven, met grondgebonden woningen en kleinschalige appartementen,
  • een stoere zijde aan het kanaal, met een werkplint en appartementen daarboven, uit-kijkend over het water,
  • groene binnentuinen als een oase van rust, met ruimte voor spelen voor de aller-
    kleinsten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0085.jpg"

Inspiratie: Rijnkade

Alles bij elkaar krijgt het gebied een stedelijke uitstraling met kloeke blokken, variërend van 2 a 4 lagen aan de zijde van het Aquamarin, tot 6 lagen aan de zijde van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op prominente punten zijn er ook hoogteaccenten mogelijk.

Op de Rijnkade na is het gebied grotendeels autovrij/autoluw en heeft de voetganger en fietser hier alle ruimte. Het parkeren wordt opgelost binnen de blokken, daarvoor kan relatief eenvoudig het aanwezige hoogteverschil tussen de kades en het binnengebied worden gebruikt.

Accenten en Waterplein

Op de kop van de landtong, min of meer in de bocht van de Rijnkade komt het Waterplein, een openbare ruimte aan de binnenhaven die een relatie legt tussen Rijnkade en water en de beëindiging vormt van de wandelboulevard. Het plein wordt het openbare hart van de buurt. Rondom het Waterplein is er ruimte voor daghoreca en publieke functies, bijvoorbeeld een hotel met een eigen jachthaven.

Op markante plekken zijn er accenten in hoogte en architectuur, zoals op het einde van de landtong, als markering van de entree van het Havenkwartier en als accentuering van het waterplein. Een andere prominente plek is de hoek van de Rijnkade en Amstellandlaan.

Deze accenten zijn passend binnen de maat, schaal en korrel van Weesp.

Een interessante gedachte is om de idealen van de bedrijvenzone langs het kanaal, zoals duurzaamheid en groene daken en gevels in het Havenkwartier door te zetten en te incorporeren in de uitwerking van de landtong.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0086.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0087.jpg" principe doorsnede