direct naar inhoud van 1.3 Doel structuurvisie bedrijventerreinen Weesp
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

1.3 Doel structuurvisie bedrijventerreinen Weesp

De structuurvisie dient twee belangrijke doelen:

  • 1. Het vastleggen van een wettelijk kader: onder de nieuwe Wro geeft de structuurvisie inzicht in de ruimtelijke ontwikkelingsrichting die de gemeente voor ogen heeft en in die vorm is het de basis voor de op te stellen bestemmingsplannen, het vestigen en bestendigen van de Wvg en de verevening.
  • 2. Inspireren en verleiden: de structuurvisie schetst een inspirerend streefbeeld en verduidelijkt op een beeldende wijze de visie die de gemeente Weesp heeft ten aanzien van de ontwikkeling van de bedrijventerreinen. De structuurvisie dient op die manier de neuzen dezelfde richting in te krijgen en bestaande en potentiĆ«le nieuwe betrokkenen te verleiden.

De structuurvisie geeft derhalve kaders en enthousiasmeert. Het is een leesbaar en vooral beeldend verhaal, dat mensen moet uitdagen en initiatieven moet uitlokken. Het biedt de gemeente de kans de regie te houden en sturing te geven, maar maakt het niet noodzakelijk dat de gemeente ook actief participeert.

De structuurvisie wordt vastgesteld door de gemeente, de marktpartijen gaan hier vervolgens mee aan de slag. De structuurvisie heeft een relatief lange looptijd en verre horizon en moet dus ruimte laten voor onverwachte ontwikkelingen en toekomstige kansen. De visie horizon is in principe 2030, maar is uiteraard sterk afhankelijk van investering vanuit de markt, individuele ontwikkelingen en de kansen die zich voordoen. Het is in die zin geen statisch document, maar legt de hoofdlijnen vast waarbinnen in de loop van de tijd kan worden ingevuld en aangevuld; een flexibele leidraad voor de toekomst.

Tenslotte vormt de structuurvisie de aanzet voor de projectsgewijze uitwerking.

De visie is derhalve geen abstract document, het staat met beide benen op de grond. Nadrukkelijk wordt ook de vraag beantwoord; hoe gaan we dat doen? Aansluitend worden de acties en ontwikkelingen voor de korte termijn concreet gemaakt in een uitvoeringsmatrix die periodiek kan worden bijgesteld en geactualiseerd. Dit flexibel uitvoeringsprogramma maakt het mogelijk actief in te spelen op veranderende omstandigheden zonder dat van tevoren alles moet worden vastgelegd en geregeld. Daarmee wordt de structuurvisie een duurzaam document voor de lange termijn.