direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingsbepalingen
Plan: Bedrijventerrein Velserbroek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP1301BEDRIJVENTE1-I001

7.3 Bestemmingsbepalingen

De meeste artikelen spreken voor zich. Voor zover dit iets kan verduidelijken wordt hieronder een korte toelichting gegeven.

Agrarisch

De Agrarische bollenteeltbedrijven hebben een agrarische bestemming gekregen. Tevens is het bestaande medegebruik als indoortennishal positief bestemd.

Agrarisch met waarden

Het gebied aan de Slaperdijk is in de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie tevens aangewezen als ecologische hoofdstructuur. Daarnaast is in het landschapsbeleidsplan aangegeven dat de zichtlijn naar de 'verdolven landen' opengehouden moet worden. Om dit goed te borgen hebben de onbebouwde agrarische gronden aan de Slaperdijk de bestemming Agrarisch met waarden gekregen.

Bedrijf en Bedrijventerrein

Het plangebied wordt gekenmerkt door twee clusters van bedrijvigheid.

Het bedrijventerrein Broekerwerf kan worden aangemerkt als een klassiek bedrijventerrein waarbij sprake is van scheiding van functies. Dit heeft daarom de bestemming bedrijventerrein gekregen. Middels inwaartse zonering zijn de milieucategorieën 1 tot en met 3 toegekend. Met een vrijstelling is tevens volumineuze detailhandel mogelijk. De bestaande bedrijfswoningen zijn middels een aanduiding op de kaart positief bestemd. Omdat bedrijfswoningen niet gewenst zijn is tevens een binnenplanse wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de aanduiding te verwijderen. De driehoek tussen de Broekerdreef, de Rijksweg en tuincentrum Groenrijk is te kenmerken als een bedrijventerrein met het omgevingstype gemengd gebied. Hierdoor kunnen de richtafstanden uit de bedrijvenlijst met één afstandsstap worden verlaagd ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'.

Aan de Slaperdijk is sprake van een gemengd gebied van woningbouw en kleinschalige bedrijvigheid. Deze solitaire bedrijven hebben de bestemming bedrijf gekregen. In het bestemmingsplan is hiervoor een Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen voor gebieden met functiemenging, die specifiek is gericht op de toelaatbaarheid van milieubelastende activiteiten binnen dat gebied. Deze Staat van Bedrijfsactiviteiten bevat geen richtafstanden maar categorieën A, B en C, die aangeven onder welke omstandigheden activiteiten inpasbaar zijn. Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de huidige bedrijfswoningen en bedrijfspercelen aan de Slaperdijk na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten te wijzigingen in de bestemming Wonen en tuin. Uitgangspunt hierbij is dat de er geen woningen worden toegevoegd, maar dat de huidige bedrijfswoningen worden omgezet naar reguliere woningen en dat de de rest van het bedrijfsperceel ook een 'woonbestemming' krijgt.

Kantoor

Voor de bestaande en beoogde kantoren in het plangebied is de bestemming kantoor opgenomen. Naast kantooractiviteiten is het ook mogelijk om hier andere bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen conform de bestaande planologische mogelijkheden.

Waarde-archeologie

De gronden met archeologische (verwachtings)waarde hebben de dubbelbestemming Waarde-archeologie (WR-A) gekregen. Voor deze gronden geldt een aanlegvergunningsstelsel en mag niet worden gebouwd na toetsing op de archeologische waarden. Hierbij is een minimale maatvoering opgenomen die de wetgeving voorstelt (100 m2 x 0,4m diep) en die bij deze potentie in het algemeen wordt toegepast door onder andere de gemeenten die zijn aangesloten bij het Convent van Gemeentearcheologen. De vastgestelde dieptemaat van 0,4 m is bovendien gebaseerd op waarnemingen binnen het plangebied.