direct naar inhoud van 5.7 Duurzaamheid
Plan: Bedrijventerrein Velserbroek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP1301BEDRIJVENTE1-I001

5.7 Duurzaamheid

Gemeentelijk beleid voor duurzaam bouwen

Gemeente Velsen heeft ter ondersteuning en invulling van deze beleidsdoelstellingen een lokaal beleid geformuleerd in "Kwaliteit en duurzaam bouwen" en in het milieubeleidsplan 2008-2012.

Landelijk beleid

Een bijdrage op klimaatvlak is noodzakelijk; de volgende doelstellingen staan genoemd in "Schoon en Zuinig". Op basis hiervan hebben het Rijk en de gemeenten in 2007 het Klimaatakkoord ondertekend, waarin de volgende afspraken staan over energiebesparing en de overgang naar duurzame energie:

- in 2020 wordt 20%1 van het energieverbruik binnen het gemeentelijke grondgebied duurzaam opgewekt,

- 2% energiebesparing per jaar op de energie die binnen de gemeentegrenzen gebruikt wordt,

- 30% minder CO2 uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990.

1Het kabinet Rutte hanteert het aandeel duurzame energie 14% in 2020 in plaats van 20% in 2020.

Duurzaam (ver)bouwen

De "trias energetica" is de leidraad om verstandig om te gaan met energie. Juist bij de bouw kan, voor minimaal de komende 50 jaar, bepaald worden in welke mate nog fossiele energiebronnen nodig zijn. Isolatie met bewezen materialen is daarom onmisbaar voor duurzaam bouwen. De toepassing van nieuwe duurzame verwarming- en koeltechnieken (o.a. warmte-koude opslag uit de bodem) zorgt er voor dat de warmte (in de winter) of koude (in de zomer) duurzaam en efficiƫnt opgewekt wordt. Voor bedrijven geldt dat bij nieuwbouw of renovatie de bekende energiebesparende maatregelen worden toegepast (Best Beschikbare Technieken) welke staan vermeld op branchegerichte maatregellijsten van AgentschapNL.

GPR Gebouw 4

Om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van nieuwbouwprojecten stimuleert de gemeente Velsen het gebruik van GPR Gebouw4. GPR Gebouw4 is een relatief eenvoudig instrument waarmee prestaties gemeten kunnen worden, compleet met rapportcijfers van 1 tot 10. Een score van 6.0 is representatief voor het wettelijke niveau van het Bouwbesluit. De ambitie van de gemeente is een 7.0 te scoren op het thema energie en gemiddeld een 7.0 voor de thema's milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.