Plan: | Landelijk Gebied, postzegelplannen 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0451.postzegelplanlg1-vg02 |
Normstelling en beleid
Luchthavenindelingbesluit
Het rijksbeleid ten aanzien van de toekomstige ontwikkeling van Schiphol is geformuleerd in de Wet tot wijziging van de Wet Luchtvaart die op 20 februari 2003 in werking is getreden (verder gewijzigde Wet Luchtvaart genoemd). De gewijzigde Wet Luchtvaart is gericht op het tot stand brengen van een wettelijke grondslag voor het nieuwe regime voor de luchthaven Schiphol. Deze wet vormt de grondslag voor twee uitvoeringsbesluiten: het Luchthavenverkeerbesluit en het Luchthavenindelingbesluit (Lib). Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen dienen in overeenstemming te zijn met het Lib.
De ruimtelijke consequenties van de gewijzigde Wet Luchtvaart worden weergegeven in het Lib. In dit Besluit wordt een beperkingengebied aangegeven. Hierin worden beperkingengebieden ten aanzien van Schiphol weergegeven met betrekking tot externe veiligheid, geluidsbelasting, hoogtebeperkingen en vogelaantrekkende werking.
Nota Ruimte
In de Nota Ruimte wordt aangegeven dat Schiphol voor de toekomst ruimte nodig heeft om uit te breiden. Derhalve is op een PKB-kaart de zogenoemde 20 Ke-contour opgenomen. Binnen deze contouren mogen geen nieuwe uitleglocaties ten behoeve van woningbouw worden ontwikkeld. Herstructurering en intensivering in bestaand gebouwd gebied zijn binnen de 20 Ke-contour nu en in de toekomst wel mogelijk. Revitalisering, herstructurering en transformatie van bestaande woon- en werkgebieden is volgens de Nota cruciaal om de gestelde ruimtelijke doelen te kunnen bereiken.
Onderzoek en conclusie
Het Lib staat de uitvoering van het plan niet in de weg. Uit de overzichtskaarten bij het Lib blijkt dat binnen het plangebied een hoogtebeperking geldt.
Voor dit deel van het plangebied bedraagt de maximale bouwhoogte 150 m.
Voor dit deel van het plangebied bedraagt de maximale bouwhoogte 90 m.
Voor dit deel van het plangebied bedraagt de maximale bouwhoogte 140 m.
Voor dit deel van het plangebied bedraagt de maximale bouwhoogte 90 m.
Voor dit deel van het plangebied bedraagt de maximale bouwhoogte 90 m.
Conclusie
In het plan is geen bebouwing met een hoogte boven de maximale bouwhoogte voorzien. De maximale bouwhoogte wordt in de planregels vastgelegd. De beoogde ontwikkelingen liggen buiten het gebied waar beperkingen voor vogelaantrekkende functies gelden.
Het gehele plangebied ligt binnen de 20 Ke-contour. Aangezien het bestemmingsplan geen nieuwe woningbouw mogelijk maakt, vormt de ligging binnen deze contour geen belemmering voor de vaststelling van het plan.