Plan: | Landelijk Gebied, postzegelplannen 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0451.postzegelplanlg1-vg02 |
De locatie is gelegen binnen Bestaand Bebouwd Gebied (conform de provinciale Verordening). Dit is op figuur 5.1 weergegeven.
De provincie Noord-Holland heeft beleid geformuleerd voor vrijkomende agrarische bebouwing op agrarische bouwpercelen. In toenemende mate komt agrarische bebouwing vrij op het bouwperceel als gevolg van gehele of gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging. Door het positief bestemmen van het aanwezige atelier worden de ontwikkelingsmogelijkheden van omringende agrarische bedrijven niet beperkt. Ook wordt de woonfunctie van omringende woningen niet beperkt. Buitenopslag is niet passend bij deze functie. Het aantal verkeersbewegingen zal door de functiewijziging niet of nauwelijks toenemen. Parkeren vindt plaats op het eigen terrein.
Daarnaast worden de belangen van het landschap, natuur en cultuurhistorie niet op (onevenredige wijze) aangetast. Hierbij speelt de beperkte frequentie en intensiteit van workshops c.q. bezoek van externe bezoekers een belangrijke rol. Het merendeel van de tijd is de kunstenaar alleen aanwezig. Overigens kunnen de bezoekers een positief effect hebben in de zin van een versteviging van het economisch draagvlak binnen en buiten het plangebied. Met het huidige alternatieve gebruik kan bovendien de voormalige schapenstal behouden blijven.
De locatie is gelegen binnen Bestaand Bebouwd Gebied (conform de provinciale Verordening). Dit is op figuur 5.2 weergegeven.
Er is sprake van een geringe uitbreiding van bebouwing en verharding van een perceel dat reeds in gebruik is ten behoeve van een bedrijf. Deze geringe uitbreiding is niet in strijd met het beleid.
De locatie is gelegen binnen Bestaand Bebouwd Gebied (conform de provinciale Verordening). Dit is op figuur 5.2 weergegeven.
De verschillende landschappen en de rijkdom aan cultuurhistorie zijn de kracht van Noord- Holland. De veenweiden, de droogmakerijen, de West-Friese Omringdijk, de Stelling van Amsterdam en het Blauwe Hart (Markermeer-IJmeer) zijn geliefd en uniek. Ze maken Noord- Holland tot een prettige provincie om te wonen, te werken en te recreëren. De landschappen zijn van groot belang voor de aantrekkelijkheid van Noord-Holland als vestigingsplaats voor internationaal concurrerende bedrijven en hun kenniswerkers. De Provincie Noord-Holland wil deze (cultuur)landschappen optimaal gebruiken door hun kenmerken te koesteren en te benutten bij nieuwe ontwikkelingen. De Provincie zorgt dat ontwikkelingen die buiten bestaand bebouwd gebied tot stand moeten komen, plaatsvinden op basis van de karakteristieke eigenschappen, het zogenaamde Landschaps-DNA, van de verschillende landschappen.
Nieuwe plannen dienen de ontwikkelingsgeschiedenis, de ordeningsprincipes en bebouwingskarakteristiek van het landschap en de inpassing in de wijdere omgeving als uitgangspunt te hanteren. Mogelijke negatieve effecten dienen te worden gecompenseerd.
Het open karakter van de Uithoornse Polder wordt door de kwekerij nauwelijks geschaad, daar de beplanting niet hoger dan 1,2 m zal zijn. Tevens is de uitbreiding van de kwekerij gelegen in de zogenaamde 250 m-zone langs de Drechtdijk, tussen andere tuinbouwbedrijven (met en zonder glasopstanden). Uit kaartmateriaal van het bestemmingsplan en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) (voorheen Ministerie van LNV) blijkt dat de strook van 250 m een uitzonderingspositie heeft, waar de landbouw voorop staat.
De agrarische functies glastuinbouw en akkerbouw zijn voornamelijk gesitueerd in de droogmakerijen. De kwekerij vergt echter een venige grondsoort. Verplaatsing binnen de gemeente naar een niet Aln-zone behoort daardoor niet binnen de mogelijkheden.
Op basis van deze feiten wordt geconcludeerd dat het project inpasbaar is in het rijks-, provinicaal- en gemeentelijk planologisch beleid.
De locatie is gelegen binnen Bestaand Bebouwd Gebied (conform de provinciale Verordening). Dit is op figuur 5.2 weergegeven.
Er is sprake van de vormverandering van een bouwvlak. De verandering van het bouwvlak levert een marginale aantasting op de openheid van het landschap. De vormverandering faciliteert de uitbreiding van grondgebonden landbouw en de overschakeling naar een biologische bedrijfsvoering. Deze ontwikkeling past binnen het beleid.
In het rapport van 29 september 2009 door DLV is ingegaan op de grootte van de stal, die te maken heeft met de eisen die worden gesteld in de Maatlat Duurzame Veehouderij. Ten aanzien van de situering wordt aangegeven dat in de huidige situatie de sloot belemmert dat een tractor over de voergang van de stal kan worden gereden. In een aanvullende brief van 7 oktober 2009 wordt de benodigde oppervlakte van de stal nogmaals toegelicht. De Agrarische beoordelingscommissie is op basis van deze stukken verzocht te adviseren over de doelmatigheid van de bedrijfsvoering ten opzichte van de bouwmogelijkheden binnen het bouwvlak en de mate waarin de varkenshouderij een nevenfunctie betreft ten opzichte van de volwaardigheid van het ter plaatse uitgeoefende agrarisch grondgebonden veehouderijbedrijf. Uit het advies blijkt dat de situering voor een doelmatige bedrijfsvoering noodzakelijk is. Er wordt derhalve niet meer bebouwing mogelijk gemaakt dan voor deze specifieke ontwikkeling noodzakelijk wordt geacht.
De locatie is gelegen binnen Bestaand Bebouwd Gebied (conform de provinciale Verordening). Dit is op figuur 5.2 weergegeven.
Uitbreiding van het bedrijventerrein is in strijd met de structuurvisie. Vanuit het perspectief van de ligging en zicht op het perceel is uitbreiding van het bedrijventerrein ten behoeve van opslag wel wenselijk. Dit vormt voor de gemeente aanleiding om in dit bestemmingsplan af te wijken van het algemene beleid. Met dit bestemmingsplan wordt een oplossing geboden voor het ruimtegebrek, maar tevens zo veel mogelijk recht gedaan aan de landelijke structuur en het karakter van het gebied. Het perceel vormt geen daadwerkelijke uitbreiding van het bedrijventerrein. Dit perceel zal uitsluitend gebruikt mogen worden ten behoeve van opslag.