direct naar inhoud van 1.3 Vigerende bestemmingsplannen
Plan: Landelijk Gebied, postzegelplannen 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0451.postzegelplanlg1-vg02

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

Voor het plangebied vigeren de volgende bestemmingsplannen:

  • bestemmingsplan Landelijk gebied Uithoorn dat op 27 januari 2005 is vastgesteld door de raad en op 20 september 2005 gedeeltelijk is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland. Op 22 november 2006 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) uitspraak gedaan inzake de ingestelde beroepen gericht tegen het bestemmingsplan. De ABRvS heeft hierbij een deel van het goedkeuringsbesluit vernietigd.
  • 1e herziening van het bestemmingsplan Landelijke gebied Uithoorn dat op 12 juni 2008 is vastgesteld door de raad en op 13 januari 2009 gedeeltelijk is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland. Op 27 januari 2010 heeft de ABRvS uitspraak gedaan inzake het ingestelde beroep. De ABRvS heeft hierbij een deel van het goedkeuringsbesluit vernietigd.

1.3.1 Banken 1

Op het perceel rust de bestemming 'Agrarische doeleinden grondgebonden veehouderij'. Op gebiedsniveau is het gebied aangewezen als 'Agrarisch gebied met natuur, landschappelijke en cultuurhistorische waarden'. Dit gebied is overwegend in gebruik bij de grondgebonden veehouderij.

Het beleid is gericht op instandhouding van de karakteristieken van het gebied. Met name de landschappelijke openheid en de daaraan gebonden natuurwaarden, het verkavelingspatroon en het grasland als grondgebruik, dienen behouden te blijven.

1.3.2 Drechtdijk 87

Op het perceel rust de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden'. Tevens is de aanduiding 'bouwinstallatiebedrijf' opgenomen. Dit betekent dat ter plaatse een bouwinstallatiebedrijf, behorend tot categorie 2 is toegestaan. Het maximale bouwoppervlak bedraagt 855 m². Gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met uitzondering van terreinafscheidingen, mogen uitsluitend binnen de bouwvlakken worden gebouwd.

1.3.3 Drechtdijk achter nr. 89

Achter de percelen Drechtdijk 89/93 ligt een bestemmingsvlak met de bestemming Agrarische doeleinden glastuinbouw. Achter dit bestemmingsvlak liggen agrarische gronden met de bestemming 'Agrarische doeleinden grondgebonden veehouderij', waarop de uitbreiding moet plaatsvinden. Op gebiedsniveau is het gebied aangewezen als 'Agrarisch gebied met natuur, landschappelijke en cultuurhistorische waarden'. Een deel van de uitbreiding van de kwekerij vindt plaats op gronden met de bestemming 'Agrarische doeleinden glastuinbouw', met de aanduiding (z), hetgeen betekent dat hier geen kassen mogen worden gebouwd. Circa 0,8 ha van de uitbreiding vindt plaats op gronden met de bestemming 'Agrarische doeleinden grondgebonden veehouderij'. Het beoogde gebruik past niet binnen de bestemming 'Agrarische doeleinden grondgebonden veehouderij'. Ook is het plan in strijd met artikel 25 van de planvoorschriften (Agrarisch gebied met natuur, landschappelijke en cultuurhistorische waarde (zone Aln)) ten aanzien van werkzaamheden en gebruik welke als vorm van medebestemming kunnen worden aangemerkt.

1.3.4 Drechtdijk 90

Op het perceel rust de bestemming 'Agrarische doeleinden grondgebonden veehouderij'. Op gebiedsniveau is het gebied aangewezen als 'Agrarisch gebied met natuur, landschappelijke en cultuurhistorische waarden'. Dit gebied is overwegend in gebruik bij de grondgebonden veehouderij. Uitzondering hierop zijn enkele glastuinbouwbedrijven aan de Drechtdijk en in de Kalslagerpolder. Er is een diversiteit aan zowel natuur- (weidevogels, waardevolle oever- en watervegetaties, foerageergebied van vleermuizen), landschappelijke (openheid, verkavelingspatroon) als cultuurhistorische waarden (inundatiegebied Stelling van Amsterdam, karakteristieke bebouwing, verkavelingspatroon). De aanwijzing van het gebied als beheers- en reservaatgebied geeft aan dat het gebied een goede potentie heeft voor het verder ontwikkelen van de natuurwaarden. Het beleid is gericht op instandhouding van de karakteristieken van het gebied. Met name de landschappelijke openheid en de daaraan gebonden natuurwaarden, het verkavelingspatroon en het grasland als grondgebruik, dienen behouden te blijven. Behoud en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor de grondgebonden veehouderij zijn daarom voorwaarde.

Bebouwing dient binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. De gewenste stal past niet binnen het bestaande bouwvlak. Vrijstelling voor het overschrijden van bouwvlakken kan worden verleend met inachtneming van het volgende:

  • een doelmatige bedrijfsvoering moet overschrijding van de maatvoering noodzakelijk maken;
  • de maatvoering mag niet verder worden overschreden dan vanwege milieuvoorschriften noodzakelijk is;
  • bij overschrijding van bouwvlakken dienen bestaande doorzichten behouden te blijven.
  • overschrijding van bouwvlakken is niet toegestaan ter plaatse van gronden met archeologische waarden.

Via een wijzigingsbevoegdheid kan het bouwvlak worden vergroot met inachtneming van het volgende:

  • een doelmatige bedrijfsvoering moet overschrijding van de maatvoering noodzakelijk maken;
  • het bouwvlak mag niet meer dan met 25% worden vergroot;
  • bij overschrijding van bouwvlakken dienen bestaande doorzichten naar de achterliggende polder behouden te blijven;
  • overschrijding van bouwvlakken is niet toegestaan ter plaatse van gronden met archeologische waarden.

De gewenste uitbreiding past niet in de genoemde criteria. Het is derhalve niet mogelijk om de gewenste stal te realiseren binnen de regeling van het vigerende bestemmingsplan.

1.3.5 Steenwijkerveld 21

Op het perceel rust de bestemming 'Agrarische doeleinden glastuinbouw'. Op gebiedsniveau is het gebied aangewezen als 'Agrarisch gebied, (glas)tuinbouw (zone At)'. Dit gebied is overwegend in gebruik bij de (glas)tuinbouw. Andere functies komen hier nauwelijks voor. Bijzondere ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden zijn hier afwezig.