Plan: | Tolhuissluis |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0451.BPTolhuissluis-VS01 |
De regels zijn een juridische vertaling van het planologisch/ ruimtelijk beleid van de gemeente, provincie en het rijk. De regels zijn een juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en bebouwing, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bebouwing. Bij het opstellen van de regels is geprobeerd om de regels zo beperkt mogelijk te houden door alleen te regelen wat nodig is. Dit heeft alsnog geleid tot een bestemmingsplanregeling met 7 artikelen.
De planregels van dit bestemmingsplan zijn opgedeeld in vier hoofdstukken:
De inhoud van de verschillende hoofdstukken wordt als volgt toegelicht:
Dit hoofdstuk bevat alle bepalingen die nodig zijn om de overige planregels goed te kunnen hanteren.
Begripsomschrijvingen (artikel 1)
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de planregels worden gehanteerd. Alleen de begrippen die in aanvulling op het dagelijks spraakgebruik nadere toelichting behoeven zijn opgenomen. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Hieronder valt tevens de wijze van peilbepaling.
Wijze van meten (artikel 2)
Dit artikel geeft aan hoe de hoogtematen die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, bepaald moeten worden.
In hoofdstuk 2 van de regels worden de op de verbeelding aangegeven bestemmingen omschreven en wordt toegelicht op welke wijze de gronden en opstallen gebruikt mogen worden.
Artikel 3 Water - Sluis
De grond waarop de bebouwing voor de bediening van het sluizencomplex staan hebben de bestemming Water - Sluis gekregen. Het nieuwe bedieningsgebouw komt op dezelfde locatie te liggen als het huidige bedieningsgebouw, maar is groter. Aangezien het gebouw is gelegen ter plaatse van een regionale waterkering, zoals tevens is aangegeven in de provinciale verordening structuurvisie, zijn de gronden tevens bestemd voor waterkeringen. In de bouwregels is het mogelijk gemaakt om verdiept te bouwen, zodat er een kelder gerealiseerd kan worden onder het gebouw.
Anti-dubbeltelbepaling
Deze bepaling wordt in elk bestemmingsplan opgenomen om te voorkomen dat in feite meer kan worden gebouwd dan in het bestemmingsplan bedoeld is.
Algemene afwijkingsregels
In dit bestemmingsplan is een algemene afwijkingsregeling opgenomen die de basis vindt in de regeling zoals opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening. De regeling geeft alleen de reikwijdte aan waarvoor ontheffing verleend kan worden. Voordat tot ontheffing overgegaan kan worden dient in alle redelijkheid de situatie ter plaatse, de achtergrond en de noodzakelijkheid van het verzoek en de inpassing en gevolgen voor de omgeving bekeken te worden.
Overgangsregels
Bepalingen, die betrekking hebben op het overgangsrecht: bouwwerken die op het moment van tervisielegging van het plan bestaan, mogen blijven bestaan, ook al is er strijd met de in het nieuwe plan gegeven bebouwingsregels. Het gebruik van de gronden en opstallen, dat afwijkt van de planregels in het nieuwe plan.
Slotbepaling
Deze bepaling geeft de exacte naam van het bestemmingsplan aan.