direct naar inhoud van 4.7 Archeologie
Plan: Tolhuissluis
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0451.BPTolhuissluis-VS01

4.7 Archeologie

In 2010 heeft de gemeente het beleid 'Archeologiebeleid voor de gemeenten Uithoorn' vastgesteld. Met de archeologische beleidsadvieskaart heeft gemeente Uithoorn een instrument in handen op basis waarvan zij op een verantwoorde manier met haar bodemarchief kan omgaan. De gemeente wil indien wenselijk gemotiveerd van de landelijke richtlijnen af kunnen wijken en een eigen visie op het archeologisch landschap ontwikkelen.

Het beleid is gericht op een viertal gebieden, te weten ontginningsassen, gebieden met hoge verwachting, middelhoge verwachting en lage verwachting. Voor ieder gebied wordt een doelstelling gegeven en voorwaarde voor behoud. De doelstelling is voor ieder gebied gelijk 'Behoud in huidige staat van eventuele resten'. De voorwaarde verschillen. Wanneer er niet aan de voorwaarde wordt voldaan dan zijn de vervolgstappen daarna beschreven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0451.BPTolhuissluis-VS01_0010.png"

Figuur 4.2 Beleidsadvieskaart archeologie

De voorgenomen ontwikkeling ligt binnen het gebied dat is aangeduid met een hoge verwachtingswaarde en de ontginningsassen (zie figuur 4.1). Daarbij geldt dat indien het plangebied groter is dan 50 m2 er geen bodemingrepen dieper dan 30 centimeter onder maaiveld plaats kunnen vinden zonder dat voorafgaand archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Voor ingrepen onder de 50 m2 geldt geen onderzoeksverplichting.

De voorgenomen ontwikkeling betreft een ingreep van circa 49 m2. Hierdoor geldt er geen archeologische onderzoeksverplichting.

Mochten er tijdens het uitvoeren van het grondwerk onverhoopt alsnog archeologische sporen of resten aangetroffen worden, dan geldt een meldingsplicht bij het bevoegd gezag volgens de Monumentenwet 1988, artikel 53 en 54.

De voorgenomen ontwikkeling wordt archeologisch niet belemmerd en is derhalve inpasbaar.