Op 18 februari 2015 is het bestemmingsplan Oudeschild van de gemeente Texel gewijzigd vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 13 januari 2016, onder nr 2015004818/1/R1, heeft de Afdeling in hoofdzaak uitspraak gedaan. Eén beroep is gegrond verklaard, voor de locatie Schilderweg 251 is het bestemmingsplan vernietigd. De Afdeling heeft in haar uitspraak de gemeente Texel opgedragen voor deze locatie een nieuw besluit te nemen. Daarnaast zijn door de gemeente Texel in het bestemmingsplan Oudeschild enkele omissies geconstateerd. Deze omissies plus de uitspraak van de Afdeling zijn aanleiding geweest voor het opstellen van een zogenaamd reparatieplan. Dit reparatieplan Oudeschild is op 27 februari 2019 door de gemeenteraad van Texel vastgesteld. Tegen dit bestemmingsplan is eveneens beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 19 februari 2020 heeft de Raad van State, onder nr. 201903570/1/R1, uitspraak gedaan. Het beroep is ongegrond verklaard. Daarmee is het reparatieplan volledig van kracht gebleven en in werking getreden.
Omdat het reparatieplan Oudeschild ziet op specifieke delen van bestemmingsplan Oudeschild is dit bestemmingsplan zelfstandig moeilijk leesbaar. Ook is in bestemmingsplan Oudeschild niet terug te lezen welke plandelen met het reparatieplan zijn gecorrigeerd. De onderlinge samenhang van de plannen ontbreekt, omdat vanwege de digitale verplichting de plannen uitsluitend afzonderlijk kunnen worden geraadpleegd. Om toch een goed raadpleegbaar bestemmingsplan te kunnen publiceren op www.ruimtelijkeplannen.nl, is de nu voorliggende geconsolideerde versie gemaakt. Deze geconsolideerde versie is een samenvoeging van de hiervoor genoemde plannen.
In deze versie zijn de regels en de verbeelding van het bestemmingsplan Oudeschild en reparatieplan Oudeschild opgenomen als ware het één bestemmingsplan. De voorliggende geconsolideerde versie heeft echter geen juridische status, maar geeft wel de juridische regeling weer. Voor de officiële vigerende regelgeving wordt verwezen naar de bestemmingsplannen afzonderlijk.
In de regels zijn actieve verwijzingen opgenomen (hyperlinks). Deze verwijzingen worden automatisch gegenereerd. In het consolidatieplan is daarom een verwijzing in het oorspronkelijke plan, zoals bijvoorbeeld, lid 4.2.2 onder f veranderd in artikel 4 lid 2.2 sub f.