direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Tweede Reparatieplan Buitengebied Texel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0448.BUI2021BP0004-on01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Het gemeentebestuur van Texel maakt het bestemmingsplan Tweede Reparatieplan Buitengebied Texel.


Op 12 juni 2013 is het bestemmingsplan Buitengebied 2013 (hierna: moederplan) door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld dat is opgesteld aan de hand van de Nota van uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied. Het Reparatieplan is gewijzigd vastgesteld op 21 december 2016 (hierna: reparatieplan). Naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is een herstelbesluit genomen.


Op 17 oktober 2018 is het reparatieplan opnieuw vastgesteld met het nemen van een herstelbesluit voor 3 punten (Oosterenderweg 8, Krimweg 44 en Rozendijk 16).


Dit tweede reparatieplan betreft nadrukkelijk alleen het herstel van foutjes, aanpassingen naar aanleiding van de Strandnota 2019 en aanpassingen naar aanleiding van gerechtelijke uitspraken. En dus geen nieuwe regels waar eerst en beleidsmatige discussie over gevoerd moet worden.


Het bestemmingsplan betreft een gedeeltelijk reparatie het bestemmingsplan Buitengebied 2013 (hierna: moederplan)en het Reparatieplan Buitengebied (2018) (hierna: reparatieplan).

1.1 Regels

Enige tijd na de vaststelling is geconstateerd dat bovengenoemde plannen enkele omissies bevatten:

  • 1. Enkele begrippen worden aangepast vanwege nieuwe wet- of regelgeving;
  • 2. De begrippen 'NAP', 'bebouwingspercentage', 'proeverij agrarische producten' en 'vlonder' zijn nieuw toegevoegd;
  • 3. Naar aanleiding van gerechtelijke procedures wordt de regeling voor de boomsingel bij het kamperen bij de boeren en de regeling over tuunwallen aangepast.
  • 4. In het bestemmingsplan staat niet expliciet dat binnen de agrarische bestemming geen horeca is toegestaan. Voor de duidelijkheid wordt dit opgenomen.
  • 5. In de bestemmingen 'Bos', 'Natuur', 'Natuur – Kuststrook' en 'Verkeer' zijn standplaatsen voor ambulante handel toegestaan. Dat is nu alleen omschreven als 'standplaats' dat via de begripsomschrijving een relatie heeft met een recreatieve bestemming en waarop een (sta) caravan, tent of camper mag worden geplaatst. Dat wordt nu aangepast als standplaats voor ambulante handel.
  • 6. In de bestemming 'Natuur' wordt de functie van overige bouwwerken gekoppeld aan de bestemming.
  • 7. In de Strandnota is vastgesteld dat bij Paal 17 noord en Paal 19 zuid watersportaccommodaties zijn toegestaan van in totaal maximaal 180 m2 per aanduidingsvlak. Dat wordt nu in de bouwregels opgenomen.
  • 8. Bij de bouw van strandpaviljoens, pavikiosken en watersportaccommodaties gelden niet alleen de regels vanuit het bestemmingsplan maar ook vanuit het Hoogheemraadschap. Vanuit het hoogheemraadschap is de eis dat een paviljoen minimaal op 4,5 meter NAP staat. Voor de bebouwing op het strand wordt door middel van een afwijkend meetvoorschrift aangesloten bij de eisen van het Hoogheemraadschap. Omdat de situatie op het strand aan veranderingen onderhevig is, wordt in dit plan een maximum van 6,0 meter opgenomen. Dit biedt meer flexibiliteit en komt de veiligheid ten goede.
  • 9. In de vastgestelde Strandnota zijn vlonders toegestaan. Daar wordt nu een passende bouw- (oppervlakte en hoogte) en gebruiksregel (geen horeca) voor opgenomen.
  • 10. De mogelijkheid voor logies met ontbijt staat in de bestemmingsomschrijvingen van 'Recreatie – Kampeerterrein', 'Recreatie – Verblijfsrecreatieve gebouwen' en 'Recreatie – Verblijfsrecreatieve terreinen'. Vanuit het strijdige gebruik is dat niet toegestaan in deze bestemmingen en daardoor is de regeling nu onduidelijk. Het lijkt alsof het wel kan terwijl dat niet zo is. Het was ook nooit de bedoeling binnen de recreatieve bestemmingen. Dit wordt nu hersteld.
  • 11. In de bestemmingsomschrijving 'Recreatie – Kampeerterrein' wordt aangesloten bij de omschrijving van het begrip kampeermiddel, omdat dit na het reparatieplan niet meer eenduidig is.
  • 12. De 'Wonen – Vab' regeling wordt consistent gemaakt. Vanuit de wijzigingsbevoegdheid in de agrarische bestemming tellen de bijbehorende bouwwerken bij de woning niet mee bij de totale oppervlak en na wijziging gelden de regels van 'Wonen – Vab', waarin de bijbehorende bouwwerken opeens wel in het totale oppervlak meetellen. Deze omissie wordt hersteld, waarbij uitgegaan wordt van de regeling in de wijzigingsbevoegdheid.

1.2 Verbeelding

Tot slot zijn in de afgelopen periode enkele fouten van de verbeelding in het bestemmingsplan gebleken. Deze worden met dit reparatieplan hersteld.

  • 1. Archeologische dubbelbestemming voor de 'Sommeltjesberg' (Oosterenderweg 2 en omgeving) De Sommeltjesberg is gelokaliseerd. De Sommeltjesberg is een grafheuvel die in 1777 voor het eerst is afgegraven. Uit de heuvel kwamen Romeinse metaalvondsten en keramiek. Het bleek na onderzoek van P. van Cuyck te gaan om een inheems-Romeins 'tumulus', een grafmonument. Tumuli, afgegraven of niet, zijn zeldzaam. Uit het onderzoek (bijlage 1 bij dit bestemmingsplan) door Archeologie West-Friesland komt de conclusie dat er eventueel aanwezige archeologische waarden in de ondergrond aanwezig zijn. Voor het noordelijk deel geldt een hoge archeologische verwachting voor de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Voor het zuidelijk deel geldt een gematigde archeologische verwachting. De huidige archeologische (dubbel) bestemming erkent de kans niet dat er op het terrein nog vergraven vondsten uit de Sommeltjesberg aanwezig kunnen zijn.
    Vanuit Archeologie West-Friesland is geadviseerd om de archeologische dubbelbestemming daaromheen aan te passen.

    Direct rondom de locatie van de Sommeltjesberg geldt nu de archeologische dubbelbestemming 3 en daarbuiten heeft het deels zelfs geen archeologische dubbelbestemming (aan de west- en zuidzijde). Dit doet dus geen recht aan de archeologische verwachting die uit het onderzoek naar voren komt. Daarom wordt dit aangepast naar een archeologische dubbelbestemming categorie 2 en 3.

    Dit betekent dat er bij ingrepen van dieper dan een halve meter en een oppervlakte groter 40 m2 (categorie 2) respectievelijk 100 m2 (categorie 3) de archeologische waarden niet mogen worden verstoord. Hiervoor moet een archeologische rapport worden overlegd, waaruit blijkt dat de archeologische waarden in het terrein door de ingreep niet aanwezig zijn, de archeologische waarden niet/niet onevenredig worden geschaad dan wel in voldoende mate zeker zijn gesteld.

    afbeelding "i_NL.IMRO.0448.BUI2021BP0004-on01_0001.png" Aanpassing 1 van de verbeelding betreft:
In een straal van 25 meter vanaf de gelokaliseerde Sommeltjesberg wordt de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie 2' opgenomen. Vanaf deze zone wordt met een straal van 50 meter de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie 3' opgenomen.  

  • 2. Ten noorden van Paal 17 noord (Ruijslaan 96) staan strandhuisjes en watersportaccommodaties. De aanduiding waarbinnen deze moeten worden opgesteld, loopt tot aan de eerste strandopgang. Echter staan ook voorbij die strandopgang al jaren strandhuisjes en watersportaccommodaties. In de provinciale omgevingsverordening is de zonering 'natuurstrand' opgenomen, waardoor geen (tijdelijke) bebouwing mogelijk is. De provincie is in de zienswijze op de ontwerp provinciale omgevingsverordening 2022 verzocht om dit deel van het strand aan te wijzen als 'seizoenstrand', waar seizoensgebonden bouwwerken (februari-november) zijn toegestaan. Door het verruimen van de aanduiding voor 'strandrecreatie 1' wordt deze jarenlange verhuur nu ook mogelijk op basis van het bestemmingsplan.

    Aanpassing 2 van de verbeelding betreft:
Aan de noordzijde van Paal 17 wordt de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie – strandrecreatie 1' verruimd in noordelijke richting met circa 150 meter.  

  • 3. Op het parkeerterrein bij Paal 15 is een aanduiding op de verbeelding opgenomen om opslag van strandhuisjes en strandpaviljoens mogelijk te maken. In 2018 heeft de grondeigenaar Staatsbosbeheer de gemeente verzocht om deze aanduiding van de verbeelding te verwijderen. Redenen hiervoor zijn:
    - Parkeerterrein ligt in het Natura 2000 gebied.
    - Huisjes worden niet goed opgeslagen zodat bij storm of harde wind onderdelen de duinen in waaien.
    - Huisjes worden ter plaatse opgeknapt. Het afval wordt niet opgeruimd. Dit zorgt voor verontreiniging van de ondergrond.
    - Huisjes worden achtergelaten in het winterseizoen en in het zomerseizoen niet meer opgebouwd.

    Dit zijn argumenten die de fysieke leefomgeving aantasten. Daarom wordt aan dit verzoek medewerking verleend. Inmiddels is dit privaatrechtelijke geregeld – er is geen toestemming meer gegeven door de grondeigenaar voor de opslag van strandhuisjes - en vindt de opslag van strandhuisjes en strandpaviljoens op andere plekken op Texel plaats. Door het verwijderen van de functieaanduiding 'opslag' wordt dit ook publiekrechtelijk vastgelegd.

    Aanpassing 3 van de verbeelding betreft:
Het parkeerterrein bij Paal 15 is bestemd als 'Verkeer' met de functieaanduiding 'opslag'. Deze aanduiding wordt van de verbeelding verwijderd.  

  • 4. Op 14 april 2021 is het bestemmingsplan 'Herstructurering Golfbaan De Texelse Golfbaan' vastgesteld. De grond rondom de woning aan de Postweg 187 - kadastraal perceel gemeente Texel, sectie A 6235 - maakt deel uit van het plangebied en is ook bestemd als 'Sport - Golfbaan'. Deze grond hoorde tot 2014 bij de golfbaan, maar na verkoop bij de woning en is in gebruik als tuin bij de woning. Het was passender geweest om in het nieuwe bestemmingsplan 'Herstructurering Golfbaan De Texelse Golfbaan' op dat perceel de bestemming 'Tuin' op te nemen. Dat wordt nu hersteld. De bestemming 'Sport - Golfbaan' op perceel A 6235 wordt omgezet in 'Tuin' (dat is altijd zonder bouwmogelijkheden). Hiermee wordt het huidige gebruik als tuin bij de woning gelegaliseerd.

    Aanpassing 4 van de verbeelding betreft:
Op perceel A 6235 – rondom het woonperceel Postweg 187 – wordt de grond van perceel A 6235 bestemd als 'Tuin'.  

  • 5. Op de Mosselweg 4 stond ten tijde van de voorbereiding van het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013 een schapenboet. Deze was zeer vervallen en is daarom niet bestemd. De dubbele schapenboet is in 2014 volledig teruggebouwd met gebruikmaking van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal. Dit in opdracht van Stichting Dorpsherstel. Op 13 maart 2018 is de schapenboet aangewezen als gemeentelijk monument (zaaknummer 202273). Omdat de schapenboet nu niet is bestemd, valt deze onder het overgangsrecht en dat is niet de bedoeling. Daarom wordt dit hersteld en wordt hiervoor een functieaanduiding opgenomen.

    Aanpassing 5 van de verbeelding betreft:
Op de locatie van de dubbele schapenboet aan de Mosselweg 4 wordt de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - schapenboet' opgenomen  

  • 6. Postweg 27 is een recreatief opstal bij de woning op Postweg 29. Het recreatief opstal is nu niet bestemd op de verbeelding van het bestemmingsplan. Er is verzuimd om conform de gehanteerde tekensystematiek het bouwvlak en de aanduiding voor een recreatief opstal, ook op Postweg 27 te leggen. Daarom wordt dit hersteld. Zodat het recreatief opstal Postweg 27 binnen het bouwvlak en de aanduiding komt te liggen. Dit betreft geen nieuwe recreatief opstal en dus geen nieuwe recreatieve slaapplaatsen. Dit recreatief opstal is op 4 november 2011 (WZH-2011-0241) vergund en was ook bestemd in het bestemmingsplan 1996.

    Aanpassing 6 van de verbeelding betreft:
    Het bouwvlak en de maatvoering 'maximum aantal recreatieve opstallen' op het perceel Postweg 29 wordt verruimd, zodat het recreatief opstal op de Postweg 27 daar binnen komt te liggen.  

  • 7. In 2004 is de wijzigingsprocedure artikel ex 11 WRO (oud) gevoerd voor camping 'De Koorn-aar' aan de Grensweg 386 - 396. Op 24 november 2004 is besloten het aantal recreatieve slaapplaatsen uit te breiden met 100 tot maximaal 527. Op de verbeelding van het bestemmingsplan Buitengebied 2013 staat het aantal 525 aangegeven. Dat is niet conform de gevoerde procedure en wordt nu aangepast.

    Aanpassing 7 van de verbeelding betreft:
De maatvoering 'maximum aantal recreatieve slaapplaatsen' op het perceel Grensweg 386-396 wordt aangepast van 525 naar 527.  

  • 8. Op 11 augustus 2020 is door het college van Burgemeester en Wethouders besloten mee te werken aan het verlenen van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw van de woning Hoofdweg 9 en de procedure te starten om deze woning de aanduiding 'plattelandswoning' te geven (zaaknummer 2331132).
    Op het perceel waren altijd drie vergunde woningen aanwezig, waarvan er één nooit een bedrijfswoning is geweest. In 2015 is de woning die geen bedrijfswoning was gesloopt. Voor herbouw is in 2015 een omgevingsvergunning verleend. De vergunning is weer ingetrokken toen de vergunning niet werd uitgevoerd. In 2020 is opnieuw vergunning aangevraagd. De woning is volgens de regels van het bestemmingsplan een 'bestaande' (vergunde) en geen nieuwe woning. Volgens de gebruiksregels van het bestemmingsplan mag een woning alleen een bedrijfswoning zijn. De woning is echter nooit een bedrijfswoning geweest en de nieuwe woning zal dat ook niet worden. Bij het vaststellen van het huidige bestemmingsplan had daar een passende oplossing voor gevonden moeten worden, bijvoorbeeld door de aanduiding 'plattelandswoning' op te nemen. Het college heeft besloten dit alsnog te regelen en dat gebeurt nu via dit reparatieplan. Die mogelijkheid is opgenomen in het bestemmingsplan en wordt in dit reparatieplan op het perceel Hoofdweg 9 opgenomen.

    Aanpassing 8 van de verbeelding betreft:
Op het perceel Hoofdweg 9 wordt de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – plattelandswoning' opgenomen.  

  • 9. In de Strandnota 2019 staan de locaties van de watersportaccommodaties vermeld. Bij Paal 28 is alleen aan de noordzijde een watersportaccommodatie mogelijk (dat was ook het geval in de nota van 2009). Daarvoor is de aanduiding 'Specifieke vorm van recreatie – strandrecreatie 1' opgenomen, zodat watersportaccommodaties mogelijk zijn. Per abuis is ook aan de zuidzijde van Paal 28 dezelfde aanduiding op de verbeelding opgenomen. Dat is dus niet conform het vastgestelde beleid. Er is daar ook geen watersportaccommodatie aanwezig. Daarom wordt de aanduiding voor strandrecreatie 2 (waar geen watersportaccommodaties mogelijk zijn) opgenomen.

    Aanpassing 9 van de verbeelding betreft:
Ter plaatse van de zuidzijde van Paal 28 wordt de functieaanduiding 'specifieke vorm van recreatie – strandrecreatie 1' veranderd in 'specifieke vorm van recreatie – strandrecreatie 2' .