Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Reparatieplan Buitengebied Texel
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0448.BUI2016BP0001-va02

Toelichting

1 Inleiding

1.1 Algemeen

Op 12 juni 2013 is het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013 door de gemeenteraad vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Afdeling  Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 14 april 2015, onder nummer 201309926/1/R1, heeft de Afdeling in de hoofdzaak uitspraak gedaan. Enkele beroepen zijn gegrond verklaard, enkele delen van het plan zijn vernietigd zodat op die locaties het oude bestemmingsplan weer van kracht is geworden. Ook is er door de Afdeling opdracht gegeven aan de gemeenteraad om op verschillende punten het plan te herstellen. Dit reparatieplan voorziet hier in.
 
Tot slot zijn in de afgelopen periode enkele ommissies in het bestemmingsplan gebleken. Deze worden eveneens met dit reparatieplan hersteld (ambtshalve aanpassingen).
 
In de navolgende planbeschrijving worden niet alle aanpassingen beschreven, de meeste aanpassingen zijn herstelde ommissies en ondergeschikte tekstaanpassingen die voor de inhoud van de bestemming van ondergeschikte betekenis zijn. Deze behoeven geen nadere toelichting. Enkele aanpassingen in de regels en de verbeelding verdienen een nadere toelichting.
 
In bijlage 1 'Reparaties naar aanleiding van de uitspraak Raad van State dd 15 april 2015',  en bijlage 2 'Reparaties - ambtelijke wijzigingen' bij deze toelichting is schematisch weergegeven welke wijzigingen worden gedaan en is kort de reden en motivatie aangegeven.

2 Planbeschrijving

2.1 Toelichting

In de toelichting van het Moederplan wordt aan paragraaf 4.4 'Toelichting op de bestemmingen' aan art. 37 'Recreatie - Verblijfsrecreatieve terreinen' toegevoegd:
 
"Dat artikel 37.2.8.c gaat over bestaande en nieuwe situaties met betrekking tot de erfinrichting van recreatieterreinen. Het uitgangspunt is dat elk terrein een afschermende windsingel van 7 meter moet hebben. De formulering geeft echter aan dat daar uitzonderingen op zijn. Hiermee zijn terreinen die aan elkaar grenzen, aan een bos, of op andere wijze goed landschappelijk zijn ingepast (ter beoordeling aan de gemeente), niet verplicht een boomsingel van 7 meter te hebben en te houden. Terreinen die ontstaan zijn onder het oude plan en daarin geen verplichting hadden de afschermende windsingel van 7 meter te hebben en te houden (dit betreft de voormalige ‘kleinschalige recreatieterreinen’. De uitzondering geldt niet voor reguliere zomerhuizenterreinen), worden geacht te vallen onder de zinsnede ‘tenzij op andere wijze een goede landschappelijke inpassing is gewaarborgd’".

2.2 Regels

Bij de wijzigingen in de regels staan in cursief weergegeven, aanwijzingen hoe de betreffende tekst gelezen moet worden.
    
Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 april 2015, zijn in de regels de volgende aanpassingen gedaan:
   
De bestemming 'Agrarisch - Binnenduinrand' artikel  3.1:  aangevuld is de mogelijkheid voor inpandige huisvesting van tijdelijk personeel binnen de daartoe opgenomen aanduiding op de verbeelding. (locatie Witteweg 7a, ivm reparatie naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State)
 
De bestemming 'Agrarisch - Oude land' artikel 5.1: er is een regeling opgenomen voor recreatieve appartementen ter plaatse van de daartoe op de verbeelding opgenomen maatvoering.
   
De bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatieve terreinen' artikel 37.2.8 sub c: hierin is de regeling voor afschermende windsingels genuanceerd, zodat indien er reeds op andere wijze een goede landschappelijke inpassing gewaarborgd is, deze singel van 7 meter niet verplicht is.
 
De bestemming 'Wonen' artikel 50.4.4 sub d: aangevuld is dat logies met ontbijt tot een maximum van 6 slaapplaatsen per woning/wooneenheid is toegestaan.
 
De bestemming 'Wonen' artikel 50.4.4. sub d: aangevuld is dat verblijfsrecreatie mogelijk is in recreatieve appartementen ter plaatse van de daarvoor op de verbeelding opgenomen maatvoering. Deze komt met name voor op monumentale stolpen, die voorheen tot een agrarisch bedrijf behoorden.
   
Verder zijn er diverse ambtshalve aanpassingen van de regels opgenomen.
 
Een van de belangrijkste daarvan is een nieuwe regeling voor bebouwing op het strand in artikel 32. Gebleken is dat op grond van het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013 van 12 juni 2013, een kiosk kon wijzigne in een paviljoen en omgekeerd. dit was uitdrukkelijk niet de bedoeling van de geldende strandnota. het beleid uit de strandnota was dus niet geheel juist vertaald in het bestemmingsplan. Dat wordt nu rechtgezet in die zin dat elke bebouwingsvorm van paviljoen, kiosk of pavikiosk, zijn eigen aanduiding krijgt. Voor het overige blijft de regeling hetzelfde.
 
Ook zijn de parkeerbeleidsregels verankerd in het plan, nu deze niet meer in de bouwverordening zijn geregeld. hiervoor wordt een nieuw artikel opgenomen in de algemene regels
 
Tot slot wordt gemeld dat de bijlage 'lijst met beroeps- of bedrijfsactiviteiten aan huis' is gewijzigd de naam van de bijlage wordt gewijzigd in "beroep aan huis of kleinschalige bedrijfsmatige activiteit aan huis".
   

2.3 Verbeelding

 
Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 april 2015, zijn op de verbeelding de volgende aanpassingen gedaan:
      
  1. Hoofdweg 132: buitenprivaat opgenomen in bouwvlak;
  2. Grensweg 18: recreatievf opstal in garage voorzien van een aanduiding;
  3. Oosterenderweg 2: bouwvlak aangepast aan vergunde situatie en terugbrengen twee agrarische bouwvlakken;
  4. Oosterenderweg 8: woonbestemming opgenomen op voormalige agrarische bedrijfswoning;
  5. De Zeshonderd 9: bestemming 'Bedrijf - Agrarisch loonbedrijf' opgenomen;
  6. Nabij Paal 21 (klimbos): bestemming gewijzigd in 'Natuur' (conform Provinciale Ruimtelijke Verordening);
  7. Krimweg 44: de bestaande bedrijfsschuur is bestemd als "Bedrijf - opslag", de overige gronden hebben de bestemming 'Tuin' gekregen;
  8. Pontweg nabij 17: aanduiding verkooppunt moterbrandstoffen zonder lpg is vernietigd, onderliggende verkeersbestemming is gehandhaafd;
  9. Witteweg 7a: functieaanduiding opgenomen voor inpandige huisvesting tijdelijk personeel ten behoeve van het ter plaatse gevestigde eigen agrarische bedrijf;
  10. Nieuwlanderweg 6: bouwvlak vergroot naar 1 hectare;
  11. Witteweg 15: woonbestemming met maatvoering 2 recreatieve opstallen opgenomen;
  12. Monnikenweg 5: woonbestemming omgezet in verblijfsrecreatieve bestemming met daarop de aanduiding voor gebruik als tweede woning;
  13. Waalderweg 104: bouwvlak aangepast zodat bestaande bebouwing daarin valt, 20 slaapplaatsen toegekend;
  14. Randweg 1: 20 recreatieve slaapplaatsen toegevoegd;
  15. Vuurtorenweg 5 - 23: bestemming deels gewijzigd  van verblijfsrecreatief gebouw in verblijfsrecreatief terrein.
Een nadere motivering voor de aanpassingen in het plan staat schematisch weergegeven in de bijlage bij deze toelichting
  
Tot slot zijn ambtshalve nog enkele aanpassingen gedaan.
Een van de belangrijkste hiervan is het opnemen van extra slaapplaatsen voor logies met ontbijt op de locaties Stolpweg 35 en Hoofdweg 116. (verwerking regeling logies met ontbijt)
 
Een andere belangrijke wijziging is de bouwaanduiding op het strand in de bestemming Natuur - kustzone. De aanduidingen zijn specifiek gemaakt zodat per aanduiding duidelijk is of daar een kiosk, pavikiosk of een paviljoen gebouwd mag worden. Wijziging hiertussen is niet meer mogelijk. Dit is conform het beleid zoals dat is opgenomen in de Strandnota uit 2009.
   
Eventuele dubbelbestemmingen en gebiedsaanduidingen die in het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013 over de nu opgenomen bestemmingsvlakken zijn gelegen, maken geen deel uit van dit reparatieplan. Deze dubbelbestemmingen en gebiedsaanduidingen hebben en houden rechtskracht op basis van het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013.

3 Economische uitvoerbaarheid en grondexploitatie

3.1 Economische uitvoerbaarheid

Door dit reparatieplan worden alle benodigde wijzigingen/reparaties die de afgelopen periode bekend zijn geworden (ambtshalve en naar aanleiding van de uitspraak op beroep) in één keer vastgesteld als  reparatie van het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013.
 
Het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van het plan door middel van een cijfermatige opzet, is voor dit bestemmingsplan niet aan de orde.

3.2 Grondexploitatie

Door middel van de grondexploitatieregeling in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) beschikken gemeenten over mogelijkheden voor het verhalen van kosten voor bijvoorbeeld bouw- en woonrijp maken en hebben zij sturingsmogelijkheden, omdat in het geval van grondexploitatie door derden diverse eisen en regels gesteld kunnen worden. Indien er sprake is van bepaalde bouwplannen, dient de gemeente hiervoor een exploitatieplan op te stellen, tenzij voornoemde kosten "anderszins verzekerd" zijn, bijvoorbeeld door overeenkomsten of eigen gronduitgifte, en het stellen van eisen met betrekking tot kwaliteit en fasering niet noodzakelijk wordt geacht. Een combinatie van een exploitatieplan en overeenkomsten is ook mogelijk.
 
De onderhavige reparatie heeft een conserverend karakter, waarbij de bestaande situatie als uitgangspunt geldt en met inachtneming van de actuele bouw- en gebruiksregels wordt vastgelegd. In het plangebied worden slechts beperkte bouwmogelijkheden geboden, die kunnen worden aangemerkt als aangewezen bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1 van de Bro. Het betreft particuliere initiatieven waaraan in de meeste gevallen geen kosten voor de gemeente zijn verbonden, afgezien van kosten van het ambtelijk apparaat voor de begeleiding en toetsing van aanvragen. Deze kosten worden in voorkomend geval door middel van leges gedekt.