Proces
Het bestemmingsplan dient een afzonderlijke waterparagraaf te bevatten waarin verantwoording wordt afgelegd over hoe de verschillende in het plangebied voorkomende functies in relatie tot de waterhuishouding in de regels en op de plankaart zijn vastgelegd en in de toelichting zijn opgenomen. Het concept bestemmingsplan Buitengebied is toegezonden aan de toegezonden aan de desbetreffende overlegpartners ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening, waaronder het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De reacties met betrekking tot 'water' zijn verwerkt in dit bestemmingsplan.
In deze paragraaf wordt volstaan met een beschrijving van de onderdelen die een directe vertaling hebben gekregen naar het bestemmingsplan.
Waterbescherming
Om waterbeheer en ruimtelijke ordening goed op elkaar af te stemmen is de Watertoets ontwikkeld. Met deze Watertoets moet duidelijkheid worden geboden over de randvoorwaarden die gelden voor ruimtelijke of stedenbouwkundige aanpassingen ten opzichte van het oppervlakte- en grondwater in het plangebied en omgeving. Zo dient bij de aanleg van nieuw verhard oppervlak onder andere inzicht geboden te worden hoe wordt omgegaan met opvang van hemelwater.
Het waterschap is primair verantwoordelijk voor de waterhuishouding in het plangebied. Onder de verantwoordelijkheden vallen onder andere beveiliging tegen hoog water, peilbeheer en aan- en afvoer van water. Daarnaast wordt geadviseerd hoe om te gaan met hemelwater.
De gemeente heeft een zorgplicht voor de inzameling, transport en verwerking van stedelijk afvalwater en regenwater en voor de aanpak van grondwaterproblemen. De gemeentelijke zorgplicht staat verwoord in het 5 jaarlijks op te stellen Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP), dat door de gemeenteraad is vastgesteld.
In het algemeen zoekt het waterschap naar duurzame oplossingen. Uitgangspunt is dat het water zoveel mogelijk binnen een plangebied wordt vastgehouden en dat relatief schoon water ook relatief schoon blijft. Daarbij geldt dat het regenwater, dat op verharde oppervlaktes valt en schoon genoeg is (zoals van gevels en daken), zoveel mogelijk wordt vastgehouden of wordt geborgen.
Er is geen watertoets doorlopen voor dit plan. De reden is dat er geen concrete ontwikkelingen worden meegenomen in dit plan. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, wordt de aanvrager wel gewezen op de Watertoets. In de toelichting op het beleid van het waterschap staat een vermelding over de Watertoets.
Oppervlaktewater
Voor de bescherming van watergangen beschikt het waterschap over de Keur. Bescherming door middel van het bestemmingsplan wordt als een complementaire aanvulling van de Keur gezien. Het bestemmen als ‘Water’ van de oppervlaktewateren in het bestemmingsplan biedt als voordeel dat belangen en eventuele beperkingen eerder en beter in beeld zijn. Belangrijke watergangen dienen door middel van het bestemmingsplan te worden beschermd. Dit geldt met name voor de primaire of hoofdwaterlopen, ook wel leggerwatergangen genoemd. De leggerwatergangen zijn als zodanig bestemd en via de bestemmingsregeling beschermd.
Waterwet
Op 22 december 2009 is de Waterwet in werking getreden. Hierin zijn acht oude waterwetten samengevoegd. Er is nu dus sprake van slechts één watervergunning. Voor o.a. het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater, het onttrekken van grondwater of het bouwen van een steiger moet een watervergunning worden aangevraagd. De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening.
Waterberging
Ook op Texel is in de (nabije) toekomst behoefte aan ruimte voor meer waterberging. In dit bestemmingsplan wordt deze ruimte gegeven door in de grotere gebiedsbestemmingen (Agrarisch, Natuur, Recreatie- Verblijfsrecreatieve terreinen) de functie "water" op te nemen in de bestemmingsomschrijving. Op deze wijze zijn al deze gronden mede bestemd voor water en kan gezocht worden naar goede locaties om de waterberging te verruimen.
Grondwaterbescherming
Op de 'Hoge Berg (Texel)' ligt een locatie, die is aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied met het oog op de waterwinning. Dit gebied wordt beschermd door de Provinciale Milieu Verordening van de provincie Noord-Holland.