In 2011 is door de gemeente een bodemkwaliteitskaart gemaakt. Uit de kaart en het rapport blijkt dat de boven- en ondergrond van het buitengebied van Texel in de klasse Landbouw / Natuur (AW 2000-grond) valt. Dit houdt in dat naar verwachting de grond schoon is en dat vrij grondverzet kan plaatsvinden (op basis van resultaat historisch onderzoek: niet verdachte locatie)
De functies in dit gebied zijn voornamelijk agrarische functies. In het gebied zijn daarnaast enkele bedrijfslocaties aanwezig. De bodemkwaliteit voldoet over het algemeen aan de normen die gekoppeld zijn aan het gebruik of de huidige functie.
Met het oog op een goede ruimtelijke ordening moet de bodemkwaliteit ter plaatse worden onderzocht. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de betreffende functiewijziging. Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur op schone grond te worden gerealiseerd. In de bouwverordening is geregeld dat het oprichten van gebouwen pas kan plaatsvinden als de bodem geschikt is of geschikt gemaakt is voor het beoogde doel.
Om die reden moet bij iedere nieuwbouwactiviteit de bodemkwaliteit door middel van onderzoek worden vastgesteld. Dit is alleen van toepassing indien het een verblijfsruimte betreft, waar mensen langer dan (in totaal) 2 uur per dag aanwezig zijn. Wanneer uit onderzoek blijkt dat de bodem niet geschikt is voor het beoogde doel moet voor aanvang van de bouwwerkzaamheden een bodemsanering uitgevoerd worden om de bodem wel geschikt te maken. Als dat niet lukt wordt de omgevingsvergunning geweigerd.
Met dit bestemmingsplan wordt de bestaande situatie opnieuw vastgelegd. Van nieuwe ontwikkelingen is geen sprake. Het bestemmingsplan vormt wel een toetsingskader voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Zodra een aanvraag voor omgevingsvergunning voor een dergelijke ontwikkeling wordt ingediend, moet middels een bodemonderzoek aangetoond worden dat de bodem van voldoende kwaliteit is voor de beoogde functie.