Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied Texel
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0448.BUI2013BP0001-on01

2.7 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Texel 2020, Texel op Koers
 
De Structuurvisie geldt voor het hele Texelse grondgebied, dus inclusief de Texelse gedeelten van de Noord- en Waddenzee. De Structuurvisie verkent voor de middenlange termijn de kansen en uitdagingen voor het eiland. In 2002 heeft de gemeenteraad van Texel de ‘Structuurvisie 2020: De toekomst van Texel’ vastgesteld. Die Structuurvisie gaf in hoofdlijnen de gewenste ontwikkeling voor het eiland aan en zou na vijf jaar worden geactualiseerd. In 2006 is de gemeenteraad daarom gestart met het interactieve project ‘Ruimte voor ontwikkeling, samen zorgen voor de toekomst’. De uitkomst daarvan is de ‘Structuurvisie voor 2020: Texel op koers’.
In het voorliggende bestemmingsplan is een vertaalslag gemaakt van de gewenste ontwikkelingen die zijn weergegeven in de ‘Structuurvisie voor 2020: Texel op koers’ naar het daadwerkelijk mogelijk maken van diverse ontwikkelingen op planologisch gebied. In deze visie staan de gewenste ontwikkelingen voor de Economie, Ruimte en Milieu, Vitale Samenleving. De structuurvisie vormt een toetssteen voor beleidsbeslissingen op deze terreinen en geeft richting aan de uitwerking daarvan. De Texelse kernwaarden (rijkdom aan natuur en cultuurlandschap, het specifieke eilandkarakter, de grote afwisseling in landschappen en landgebruikvormen, de verbondenheid van de bewoners met hun eiland en als eilandgemeenschap met elkaar en een eilandeconomie die wordt getypeerd door veel gevarieerde kleinschalige bedrijven met een hoge mate van dienstverlening) zijn de leidende begrippen bij de toetsing. Texel heeft de ambitie dat de voor wonen en werken benodigde warmte en energie in de toekomst op het eiland zelf wordt opgewekt. Daarbij wordt de energie duurzaam opgewekt met getijdenturbines, windmolens, aardwarmte-installaties, bio-energie en zonneakkers. Ook worden er veel zonnedaken gebouwd om elektriciteit te leveren. Texel wil hét voorbeeld van een duurzaam eiland worden. De ambitie is dat er op Texel voldoende fiets- en wandelpaden, wegen en parkeervoorzieningen zijn, waardoor Texel een sterke marktpositie heeft op het gebied van recreatie en toerisme.
Het areaal aan natuurgebieden is toegenomen omdat de Ecologische Hoofdstructuur is uitgevoerd. Ook de kwaliteit en diversiteit binnen de natuurgebieden ligt op een hoger niveau. De rijkdom van de natuurgebieden en van het cultuurland heeft een belangrijke aantrekkingskracht op toeristen en bewoners. Het is daarom van belang om deze natuur toegankelijk te maken. Sommige plaatsen zijn niet toegankelijk om specifieke soorten extra bescherming te geven, enkele zijn alleen in het broedseizoen afgesloten.
De agrarische bedrijvigheid is belangrijk voor het landschap en de economie van Texel. De gemeente wil deze sector en tegelijk de differentiatie in agrarische landschappen versterken. Vrijkomende boerderijen en landbouwschuren mogen voor andere functies worden ingericht. Een alternatief is sloop en eventueel nieuwbouw elders. Minstens 4.000 hectare grasland moet behouden blijven.
 
Raadsprogramma 2010-2014 'Aansterken en Samenwerken'
 
In het programma landschap, natuur en recreatie wordt gestreefd om een evenwichtige balans te bewaren tussen natuur en ondernemen; het streven is om de 8.800 hectare actieve agrarische economische landbouw te behouden. Agrarische ondernemingen blijven dus op een veranderend Texel het 'beeld van Texel' bepalen.
 
Beleidsnota ‘Grondopslag op Texel’
 
Op 23 augustus 2008 is de De Nota ‘Grondopslag op Texel’ vastgesteld door de gemeenteraad. Deze Nota geeft de beleidskaders weer voor grondhopen op Texel. De Nota geeft de locaties aan voor de al dan niet tijdelijke opslag van grond en zand op Texel. Volgens de Nota is op 11 locaties op het eiland, grondopslag toegestaan. Daarvan ligt een aantal in bebouwd gebied, maar ook een aantal in het buitengebied. De grootte van een gemiddelde locatie is 1.000 m3 met een maximale hoogte van 3 meter. De grondbanken zijn echter groter (bebouwd gebied). Eén grondverwerker in het buitengebied heeft ook een ruimere hoeveelheid dan 1.000 m3. Een belangrijk punt in de Nota is, dat alleen erkende grondverwerkers schone grond mogen opslaan. In dit bestemmingsplan is de opslag van grond op de locaties in het buitengebied planologisch geregeld. Door tijdsverloop sinds de vaststelling van de Nota, zijn de meeste aangewezen locaties achterhaald. Er is voor een locatie in het Buitengebied een passende bestemming opgenomen.
 
Beleid kleine windmolens op Texel
 
In 2008 is het ruimtelijk beleid kleine windmolens vastgesteld. De gemeente Texel heeft de ambitie om de plaatsing van kleine windmolens op het eiland in het kader van het energiebeleid sterk te stimuleren. De doelstelling van het eiland is om in 2020 zelfvoorzienend te zijn in de energiebehoefte. Deze doelstelling vereist een innovatief energiebeleid dat gebruik maakt van alternatieve, duurzame energiebronnen. Eén van de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken is het plaatsen van kleine windmolens. Een kleine windmolen is een windmolen die bedoeld is voor gebruik ter plaatse en niet voor commerciële levering van energie aan derden. Kleinschalige windturbines zijn mogelijk buiten de bebouwde kom in landschappelijk minder gevoelige gebieden langs verkeerswegen en dan bij voorkeur bij parkeerplaatsen, benzinestations, (verkeers)knooppunten, bedrijventerreinen, recreatieterreinen en binnen de agrarische bouwvlakken van bestaande agrarische bedrijven. Ook bij solitaire woonbebouwing in het buitengebied is het in beginsel mogelijk. In of nabij bossen, duinen of natuurgebieden is het in ieder geval niet mogelijk. Ditzelfde geldt voor monumenten, waardevolle kleinschalige dorpskernen en waardevolle dorps- en stadsrandzones en in een woonomgeving. Er moet sprake zijn van een goede ruimtelijke inpassing en de veiligheid van derden in het algemeen moet in acht genomen worden. De turbine moet functioneel gebonden zijn aan het gebouw of de bestemming van de locatie waar de turbine geplaatst wordt. De opgewekte energie mag het verbruik van het gebouw niet overtreffen. De hoogte van een windmolen mag maximaal 17,5 meter zijn (tiphoogte).
Dit beleid is verwerkt in het bestemmingsplan voor zover het de natuurwaarden niet aantast, gezien het resultaat van de uitgevoerde plan-m.e.r. (zie punt 3.4 van de toelichting en Bijlage 2 in bijlagen bij toelichting ).
 
Energievisie Texel
 
In 2008 heeft de gemeenteraad de 'Energievisie Texel, hoofdroute naar een duurzame energievoorziening', vastgesteld. De gemeente heeft de ambitie om het eiland in 2020 volledig zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. Het rapport omvat met name de strategische aspecten, verwoord in de vorm van een houtskoolschets die aangeeft hoe het energiegebruik en de energievoorziening van Texel eruit zou kunnen zien in 2020. Texel loopt voor met haar ambitie op die van Nederland en Europa. Zij kan daarom niet wachten op de generieke maatregelen en komt met eigen op maat gesneden maatregelen. Deze zijn waar mogelijk wel afgestemd op de op termijn te verwachten bredere kaders. Vanuit de strategie is ook een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin de plannen gedetailleerd worden uitgewerkt voor de komende jaren en op hoofdlijnen voor de latere jaren.
Dit beleid is verwerkt in het bestemmingsplan voor zover het de natuurwaarden niet aantast, gezien het resultaat van de uitgevoerde plan-m.e.r. (zie punt 3.4 van de toelichting en Bijlage 2 in bijlagen bij toelichting ).
 
Energie voor Texel
 
Dit is het uitvoeringsprogramma van Energievisie Texel voor de periode 2010-2020. Texel heeft de ambitie om in 2020 alle energie die nodig is op Texel zelf op te wekken. Deze ambitie is ook geëxporteerd naar de andere Waddeneilanden. Dat heeft geleid tot een gezamenlijk Ambitiemanifest met dezelfde doelstelling ten aanzien van energie. Er wordt aangesloten met het toekomstbeeld dat in de structuurvisie in de paragraaf "Texel schoon, stil en energieonafhankelijk" is geschetst: 'Texel is een voorbeeld voor de rest van Nederland van een gezonde omgeving. De lucht is er schoon, het water helder en er is geen structurele geluidshinder. De voor wonen en werken benodigde warmte en elektriciteit wordt op het eiland zelf opgewekt. Texel is bovendien de eerste gemeente in Nederland waar alle energie duurzaam wordt opgewekt bijvoorbeeld door getijdenturbines, windmolens, aardwarmtecentrales, bio-energie of zonneakkers. Veel gebouwen, schuren, andere bedrijfsgebouwen hebben zonnedaken. Die leveren elektriciteit en met behulp van warmtepompen, ook warmte. Het bedrijfsleven werkt nagenoeg zonder uitstoot van schadelijke stoffen. De energie wordt duurzaam opgewekt en de productieprocessen zijn schoon. Een groot deel van de auto's rijdt op Texelse elektriciteit, waardoor ze geen luchtvervuiling veroorzaken'. Er zijn een aantal projecten en proeftuinen gedefinieerd, waaraan ook financiële middelen zijn toegewezen. Texel is uniek en heeft een aantal grote voordelen, waaronder de 'natuurlijke' voordelen zoals zon, wind, stromend water, verschillende landschappen, om als voorbeeld van duurzame ontwikkeling te dienen.
Dit beleid is verwerkt in het bestemmingsplan voor zover het de natuurwaarden niet aantast, gezien het resultaat van de uitgevoerde plan-m.e.r. (zie punt 3.4 van de toelichting en Bijlage 2 in bijlagen bij toelichting ).
 
Beleid agrarische nevenfuncties en vrijkomende agrarische bebouwing
 
De gemeente Texel heeft beleid voor agrarische nevenfuncties en vrijkomende agrarische bebouwing. Hoofddoelstelling van dit beleid is het behoud en de versterking van de ruimtelijke kwaliteit, waaronder begrepen monumentale bebouwing. Vrijkomende agrarische bebouwing kan onder voorwaarden een andere functie krijgen. Uitgangspunt hierbij is het behoud en de versterking van de bestaande landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het buitengebied. Ook mag de nieuwe functie geen belemmering vormen voor de bedrijfsvoering en ontwikkeling van de omliggende (agrarische)bedrijven. Indien de agrarische functie gestopt is, is het mogelijk onder bepaalde voorwaarden om een bedrijfs- of een woonfunctie voor de desbetreffende locatie te verkrijgen. Verder is het beleid erop gericht nevenfuncties bij agrarische bedrijven toe te staan, in het kader van de bedrijfsverbreding. Het gaat hierbij om activiteiten zoals kamperen bij de boer, huisverkoop agrarische producten, agrarisch toeleveringsbedrijf, etc. Door het toestaan van de nevenfunctie moet de agrarische hoofdactiviteit voor ten minste vijf jaar na het verlenen van de toestemming voor het uitoefenen van de nevenfunctie aantoonbaar zijn verzekerd. De nevenfunctie mag de bedrijfsvoering en de ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende (agrarische)bedrijven en de woonfunctie van omligggende woningen niet beperken. In de regels van dit bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de agrarische bestemming gewijzigd kan worden en dit beleid tot uitvoering gebracht kan worden. Sommige nevenfuncties zijn mogelijk na afwijking van de gebruiksregels. In de regels worden de criteria genoemd waaraan de aanvraag getoetst wordt. 
 
Strandnota Texel
 
Op 11 december 2007 is door de gemeenteraad van Texel de ‘Strandnota Texel’ vastgesteld. Op 2 juni 2009 is de gewijzigde Nota vastgesteld. In de Strandnota Texel 2006-2015 zijn de volgende doelen geformuleerd:
     
  • een toekomstvisie op het strand;  
  • het scheppen van voorwaarden voor het mogelijk maken van ontwikkelingen die passen binnen de toekomstvisie en bestaand beleid en wet- en regelgeving;  
  • het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen op, langs en aan het strand;    
  • het in goede banen leiden van alle activiteiten op het strand. 
  
De Strandnota is van toepassing op het strand van Texel en alles wat daarop (functioneel) betrekking heeft. De Nota gaat bijvoorbeeld in op het gebruik van het water direct voor de kust en de opslag van strandhuisjes. Maar ook de strandopgangen, strandpaviljoens, strandkiosken, strandhuisjes, (water)sportaccommodaties en parkeerplaatsen vallen onder de Nota.
Er zijn drie zones aangewezen: natuurstrand, sportief strand en recreatief strand.
In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met de beleidsuitgangspunten en de gewenste ontwikkeling die zijn weergegeven in de Strandnota.
 
Toerisme en recreatie op Texel. Kwaliteit en Ontwikkeling
 
Toerisme en Recreatie vormt een belangrijke pijler van de Texelse economie. Het beleid op het gebied van Toerisme en Recreatie probeert dit al lange tijd in goede banen te leiden. Daartoe is vanaf het eerste recreatieplan in 1974 een actief concentratiebeleid gevoerd. Zo zijn de gebieden rond De Koog, ten zuiden van De Cocksdorp en het gebied ten westen van Den Hoorn aangewezen als concentratiegebieden voor de ontwikkeling van recreatie. De plannen in deze gebieden moeten passen in de lokale schaal van de directe omgeving. Door de ontwikkelingen in deze gebieden te concentreren, blijven de andere delen van Texel rustig en fraai. Doel van de beleidsnota 'Toerisme en recreatie op Texel. Kwaliteit en ontwikkeling' is inzicht te geven in het recreatiebeleid van de gemeente in de komende tien jaar. De Nota bevat algemene beleidsuitgangspunten en de richting van de ontwikkelingen op het gebied van recreatie. In het kader van de versterking van het product "Texel" is aangegeven dat Texel zich tot kennis-, cursus- en sporteiland wil ontwikkelen en profileren. Ook de cultuurhistorie van het eiland is een punt van aandacht. Om het draagvlak van de natuur op Texel niet te overschrijden, is een bovengrens gesteld aan het aantal slaapplaatsen, en dus aan het aantal tegelijk aanwezige toeristen op Texel. Het maximaal aantal slaapplaatsen mag de 45.000 niet overschrijden. Een doorgroei naar maximaal 47.000 slaapplaatsen voor de langere termijn wordt niet bij voorbaat uitgesloten.
Het beleid is gericht op kwaliteitsverbetering boven kwantitatieve uitbreiding. Alleen als er sprake is van kwaliteitsverbetering of innovatieve ontwikkelingen is het onder voorwaarden mogelijk om extra slaapplaatsen toegekend te krijgen.
In april 2009 heeft een actualisatie plaatsgevonden door de gemeenteraad over de toeristische slaapplaatsen. De huidige methode van slaapplaatsenregistratie blijft behouden en toegepast. Het maximum aantal slaapplaatsen is vastgesteld op 45.000 als evaluatiemoment (met behoud van maximum van 47.000). De Bruine Vloot en logies en ontbijt worden daarbij niet geteld. Een nieuw evaluatiemoment zal in 2020 zijn. De categorieën van accommodaties en de 30% ondergrens van toeristische kampeerplaatsen wordt losgelaten.
 
Startnotitie 'Mooi Texel, meer toekomst'
 
In september 2012 heeft de gemeenteraad in de startnotitie 'Mooi Texel, meer toekomst' een visie gegeven over 'de Texelse Maat' op het gebied van toerisme en recreatie. Uitgangspunt is het behoud van de Texelse kernwaarden, waaronder het open landschap. Het doorgroeien naar maximaal 47.000 slaapplaatsen wordt losgelaten. Er blijft - naast de 25% regeling - enige ruimte voor vernieuwing, waarvoor maximaal 400 slaapplaatsen beschikbaar worden gesteld. Daarvan zijn er 100 bedoeld voor zorgtoerisme. De criteria hiervoor zijn ook aangegeven. Bij de verplaatsing van slaapplaatsen geldt het 'Ja, mits......' principe en zal per geval door de raad bepaald worden of aan de voorwaarden voldaan is. Deze Startnotitie zal gebruikt worden als leidraad voor de actualisatie van de Nota toerisme en recreatie uit 2003. De bovengenoemde aspecten 'vernieuwing' en 'verplaatsing' uit deze startnotitie worden niet in het voorliggende bestemmingsplan geregeld. Dit vergt maatwerk en er zal dan ook altijd een buitenplanse planologische procedure gevolgd moeten worden.  
 
Notitie bedrijfswoningen en personeelsverblijven
In 2003 is beleid vastgesteld met betrekking tot 'Beleid inpandige personeelshuisvesting' en 'Beleid seizoenwerkers in kampeermiddelen’. In december 2006 heeft de gemeenteraad de Notitie bedrijfswoningen en personeelsverblijven vastgesteld. Het behandelt twee onderwerpen, die een relatie met elkaar hebben:
     
  • wel of niet bedrijfswoning omzetten naar woning;    
  • bebouwingsvoorschrift voor personeelsverblijven. 
Het betreft situaties waarbij het tijdelijk personeel over een arbeidscontract voor een periode korter dan een jaar beschikt en waarbij het tijdelijk personeel geen hoofdverblijf hebben op Texel. Er moet sprake zijn van eigen personeel. Voor huisvesting van personeel in kampeermiddelen en in inpandige personeelsverblijven zijn criteria opgenomen. Ook voor het omzetten van bedrijfswoning naar woning zijn diverse criteria opgesteld. Per mogelijke hoofdfunctie kan beoordeeld worden of een bedrijfswoning noodzakelijk blijft of dat omzetting naar een burgerwoning mogelijk is.
 
Beleidsnota Natuur en landschap
 
In november 2003 is door de gemeenteraad van Texel de beleidsnota 'Natuur en landschap' vastgesteld. Doelstelling van het natuur en landschapsbeleidsplan is de aantrekkelijke landschappelijke en natuurlijke diversiteit te behouden en waar mogelijk te versterken, uitgaande van de eigen karakteristiek en waarden van de verschillende gebieden, en waar mogelijk herstel en uitbouw van die waarden. In genoemd plan wordt Texel onderverdeeld in deelgebieden. Daarbij worden voor dat gebied specifieke maatregelen voorgesteld om de karakteristieke natuur en het karakteristieke landschap te behouden en zo mogelijk te versterken, waaronder:
- behoud van de stolpen en medewerking verlenen aan de bouw van nieuwe stolpen;
- behouden van de schapenboeten en het onder voorwaarden mogelijk maken van nieuwbouw van schapenboeten;
- het in standhouden en herstellen van tuinwallen;
- het behouden van de kolken in de aangewezen gebieden;
- behouden van agrarische bebouwing voor de agrarische functie en indien dit niet mogelijk is de regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing toepassen, waar de saneringsregeling (afbreken bijbehorende bouwwerken) deel van uit maakt;
-behouden van de openheid van het landschap.
 
Toekomstvisie voorzieningenstructuur Texel
 
In de Toekomstvisie voorzieningenstructuur Texel wordt aangegeven welke gebieden versterkt mogen en kunnen worden met horeca en/of detailhandel. Qua detailhandel moet Texel zich met name op Den Burg richten, en qua horeca op De Koog. De visie is gericht op het behouden van de verhoudingen zoals ze nu zijn, met aandacht voor kwaliteitsimpulsen.
De belangrijkste trends voor Texel op het gebied van recreatie en toerisme die gevolgen hebben voor het draagvlak zijn de verbreding van het seizoen. Het aantal toeristische overnachtingsplaatsen ligt begin 2012 op circa 42.500 slaapplaatsen.
Afgesproken is bij 45.000 slaapplaatsen te evalueren of doorgroei naar maximaal 47.000 1 gewenst of ongewenst is.
 
In de toekomstvisie voorzieningenstructuur wordt het beleid voor detailhandel voortgezet, ook voor het Buitengebied, voor zover dit een directe relatie heeft met de hoofdfunctie en ondergeschikt is aan de hoofdfunctie. Het moet gaan om wadden-gerelateerde agrarische producten, eventueel ook van collega agrariërs.
 
Richting voor Economie, geef ruimte
 
Economisch bezien moet de gemeente zich richten op het hebben van voldoende arbeidskrachten om het bestaande en toekomstige werkaanbod aan te kunnen. Door vergrijzing en onvoldoende jongeren voor nieuwe aanwas dreigt een tekort aan arbeidskrachten te ontstaan. Op deze en andere elementen uit de Texelse economie moet ingespeeld worden om de kracht van de lokale economie te behouden. Meer werkgelegenheid kan gecreëerd worden door Texel als thuiswerkeiland en als proeftuin meer te promoten. Hiermee kunnen nieuwe economische impulsen gecreëerd worden.
Passende bij de kernkwaliteiten van Texel, kunnen proeftuinen zich richten op natuur, energie&duurzaamheid, water en kennis.
Randvoorwaarden zijn belangrijk opdat de Texelse kernkwaliteiten, veiligheid en verantwoordelijkheid gewaarborgd blijven. De mobiliteit naar en op Texel moet goed zijn. Dit vertaalt zich in een goede en veilige infrastructuur, voldoende parkeerfaciliteiten, optimaal openbaar vervoer en een goede bereikbaarheid van het eiland.
 
Welstandsnota
 
De Welstandsnota geeft een helder en actueel beeld van de bestaande architectonische en stedenbouwkundig - landschappelijke kwaliteiten van de gemeente Texel. Dit geldt zowel voor de bebouwde kommen op het eiland als het buitengebied. De Welstandsnota gaat uit van een gebieds- en objectgerichte benadering. Verder wordt uitgegaan van een specifieke, thematische benadering als het gaat om (nieuw) bouwen aan dorpsranden en als het gaat om het bouwen aan of nabij monumenten. De keuze voor een bepaald welstandniveau (welstandsvrij of bijzonder) in een bepaald (gedeelte) van een gebiedstype, wordt bepaald vanuit de volgende invalshoeken:
     
  1. de ruimtelijke karakteristiek en samenhang tussen cultuurhistorie, stedenbouw en architectuur;   
  2. de cultuurhistorische kwaliteiten;   
  3. de dynamiek van de bouwopgave. 
Het gehele plangebied is welstandsvrij, behalve de Hoge Berg. Het welstandniveau is hier ‘bijzonder’.Er geldt aanvullend thematisch beleid voor schapenboeten en stolpboerderijen en het bouwen aan en nabij monumenten.
  
Woonvisie
 
De essentie van de Woonvisie is dat de lokale woningbehoefte voorop staat voor de ontwikkeling van woningbouw op Texel. Er wordt rekening gehouden met de diverse doelgroepen, die zo lang mogelijk zelfstandig in de dorpskernen moeten blijven wonen. Daarbij moeten nieuwe woningen bijdragen aan een duurzaam Texel met inpassing van de historische en landschappelijke kwaliteiten. In de visie staat lokale woningbehoefte voorop. Primair wordt er gebouwd voor de lokale woonbehoefte van de Texelaars. Het accent ligt op het bouwen voor de autonome groei van de woningbehoefte op Texel.
'Op maat' bouwen is een belangrijke doelstelling in de visie. Daarmee wordt bedoeld dat er zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen dorpskern kunnen blijven wonen. Daarom wordt er naar een zo groot mogelijke diversiteit van het aanbod per kern gestreefd.
Individueel en collectief particulier opdrachtgeverschap zijn goede instrumenten hiervoor.
Er wordt in het woningbouwbeleid niet meer alleen ingezet op concentratie in Den Burg en De Koog, maar ook in de andere dorpen, ter behoud van voorzieningen en vitaliteit. Deze woningen worden verdeeld onder de mensen die sociaal en maatschappelijk aan het dorp gebonden zijn. Nieuwe woningen worden bij voorkeur door middel van inbreiding gerealiseerd. Bij uitbreiden verdient de landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing veel aandacht. Het mag niet ten koste gaan van historische dorpskernen en landschappelijke kwaliteiten: het moet juist een versterking opleveren.
Bij uitbreiden van de woningvoorraad moet rekening worden gehouden met verschillende doelgroepen, zoals jongeren, ouderen en gehandicapten. De bouw van levensloopbestendige woningen heeft daarbij extra de nadruk. Daarbij moet een kernvoorraad van 20% goedkope woningen worden aangehouden. Ook mogen er geen nieuwe 2e woningen (woningen die zowel permanent als recreatief gebruikt mogen worden) ontstaan, mits verworven rechten niet worden aangetast. Omzetting naar 2e woningen is ook uitgesloten.
Daarnaast is er aandacht voor duurzaam bouwen. Dit wordt gedaan zodat woningbouw en woningverbetering een bijdrage leveren aan de realisatie van een duurzaam Texel, dat geheel in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Nieuwbouw levert een versterking op van historische en landschappelijke kwaliteiten.
De woningbouw uit de Woonvisie is in z'n geheel voorzien op binnenstedelijke locaties.