Waterbeheersplan 4
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het Waterbeheersplan 4 (WBP4) 2010-2015, getiteld "Van veilige dijken tot schoon water" vastgesteld. Het plan geeft een overzicht van de programma's om het watersysteem in deze periode op orde te brengen en te houden: waterveiligheid, wateroverlastbestrijding, watertekort en waterkwaliteit. Het gaat in op beheer en onderhoud van dijken en watergangen, de afvalzuiveringen, lozingen, uitvoeringsprogramma's en calamiteitenbestrijding. De komende jaren worden veel dijken langs Noordzee, Waddenzee, IJssel- en Markermeer versterkt, maar ook kades langs vaarten en kanalen. Er wordt extra ruimte voor water gerealiseerd, stuwen worden verbreed en gemalen aangepast. Hiermee wordt het gebied van het hoogheemraadschap voorbereid op zeespiegelstijging en meer extreme regenval. Maar ook ter voorbereiding op periodes van watertekort. Er worden maatregelen uitgevoerd die de waterkwaliteit moeten verbeteren, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispassages. De inhoud van het plan is gebaseerd op reeds vastgesteld beleid zoals:
- Het Provinciaal Waterplan
- De uitgangspunten van de Europese Kaderrichtlijn Water;
- Het door het bestuur van het hoogheemraadschap opgestelde Meerjarenbeleidskader.
De strategische doelen uit het WBP4 zijn:
- Integraal waterbeheer; water wordt een steeds meer gewenst onderdeel van het landschap en van ruimtelijke ordening;
- Faciliterende taak verder uitwerken voor gebruikers van het water; agrarisch watergebruik, water in natuurgebieden, een goed werkend en gezond watersysteem;
- Evalueren en monitoren vernieuwen; kostenbewust en zorgvuldig met geld, verantwoordelijkheid nemen en afleggen.
Keur
De regels voor het beheer, gebruik en onderhoud van waterstaatswerken zijn opgenomen in een speciale verordening van het hoogheemraadschap: de Keur. Particulieren, bedrijven en andere overheden zijn verplicht zich aan de Keur te houden. Als de regels niet worden nageleefd, is het hoogheemraadschap genoodzaakt maatregelen te nemen. Zo nodig kan het hoogheemraadschap op kosten van de overtreder eventuele schade aan dijken, watergangen of wegen herstellen.
De regels in de Keur zijn onder te verdelen in twee categorieën: gebodsbepalingen en verbodsbepalingen. Met de geboden (‘u moet’) worden derden verplicht het aan hen toegewezen onderhoud aan waterstaatswerken uit te voeren. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het onderhouden van walkanten en het schoonhouden van sloten. De verboden (‘u mag niet’) zijn er om te voorkomen dat wijzigingen worden aangebracht in waterstaatswerken, waardoor ze niet (goed) meer functioneren. Zo is het bijvoorbeeld verboden om zonder toestemming van het hoogheemraadschap een steiger in het water aan te leggen. In de Keur staan ook enkele gedoogplichten beschreven. Eigenaren van een stuk land met of in de buurt van een waterstaatswerk dienen medewerkers en machines van het hoogheemraadschap op hun percelen toe te laten voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden. Eigenaren van land dat als waterbergingsgebied is aangewezen, zijn verplicht om tijdelijke waterberging op dat land toe te staan.
Voor verschillende activiteiten is een watervergunning nodig om deze te mogen uitvoeren. Deze watervergunning dient te worden aangevraagd bij het hoogheemraadschap. Bij het verlenen van watervergunningen hanteert het hoogheemraadschap beleid (o.a. Beleidsregels Keurontheffingen en Beleidsregels peilafwijkingen) , waarin staat in welke situaties een watervergunning kan worden verleend, waarop een aanvraag wordt getoetst en welke voorwaarden aan de watervergunning worden verbonden. Het is zonder vergunning verboden neerslag versneld tot afvoer te laten komen door bebouwing of verharding van 800 m2 of meer van onverharde grond.
Door middel van De Watertoets worden de waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing genomen bij alle waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen. Ruimtelijke plannen moeten voorzien zijn van een waterparagraaf.