Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied Texel
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0448.BUI2013BP0001-on01

2.2 Europees beleid

Kaderrichtlijn Water
 
Er zijn internationale afspraken gemaakt over waterkwaliteit. Deze zijn eind 2000 vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa in 2015 op orde is.
Om dit te bereiken moeten de landen van de Europese Unie een groot aantal maatregelen nemen. Enerzijds om de kwaliteit van de 'eigen' wateren op peil te brengen, anderzijds om ervoor te zorgen dat andere landen geen last meer hebben van de verontreinigingen die hun buurlanden veroorzaken. Onder de KRW vallen alle wateren, rivieren, meren, kustwateren en grondwateren. Het stelt ambitieuze doelen om ervoor te zorgen dat alle wateren in 2015 de 'goede toestand' hebben bereikt:
     
  • Per stroomgebied is een beheerssysteem vereist;    
  • Het vereist een grensoverschrijdende samenwerking tussen landen en alle betrokken partijen;    
  • Alle belanghebbenden, met inbegrip van maatschappelijke organisaties en lokale gemeenschappen; nemen actief deel aan waterbeheer;    
  • Vermindering en beperking van verontreiniging en de vervuiler betaalt;    
  • Het voeren van een waterprijsbeleid;    
  • Het houdt de milieubelangen en de belangen van zij die afhankelijk zijn van het milieu in evenwicht.  
 
Natura 2000
 
Natura 2000 is de benaming voor een Europees netwerk van natuurgebieden waarin belangrijke flora en fauna voorkomen, gezien vanuit een Europees perspectief. In juridische zin komt de Natura 2000 voort uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen; in Nederland vertaald in de Natuurbeschermingswet.
De biodiversiteit (soortenrijkdom) in Europa gaat al jaren achteruit. Planten en dieren trekken zich weinig aan van de landsgrenzen en daarom is het van belang om natuurbescherming in Europees verband aan te pakken. In Nederland zijn in totaal 162 gebieden en 4 gebieden op de Noordzee aangemerkt om onderdeel uit te maken van het Nederlandse Natura 2000 netwerk.
De staatssecretaris wijst een gebied aan als Natura 2000 gebied door middel van een aanwijzingsbesluit. Hierin staan de natuurwaarden en de instandhoudingdoelen. Voor elk Natura 2000-gebied wordt een beheerplan opgesteld, in overleg met de eigenaren, gebruikers en andere betrokken overheden. Op Texel kennen we het Natura 2000-gebied 'Duinen en Lage Land van Texel'.
De Natura 2000 gebieden "Noordzeekustzone"en "Waddenzee" grenzen aan het plangebied.