Plan: | Van IJsendijkstraat 2014 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.WPIJSENDIJK2014-va01 |
Onderhavig wijzigingsplan voorziet in het verkleinen van de veiligheidscontour van het plaatsgebonden risico (PR) rond het lpg-reservoir van het Tankstation Tinq, gelegen aan de Van IJsendijkstraat 395. Aanleiding voor het verkleinen van deze afstand is de situering van het lpg-reservoir, te weten van bovengronds naar ondergronds. Daarnaast wordt de vestiging van creativiteitscentrum Wherelant en zelfstandige ateliers voor kunstenaars in het pand Van IJsendijkstraat 403-409 in een planologische regeling vastgelegd door het aanpassen van de bestemming. Deze functies zijn eerder toegestaan via een afwijking van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.12 WABO, het gaat er in dit wijzigingsplan alleen om dat de feitelijk reeds verwezenlijkte situatie in een planologische regeling wordt geformaliseerd.
Het plangebied bestaat uit het gebied dat in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013' binnen de 120 meter-cirkel ligt die rond het bovengrondse lpg-reservoir is gelegd. Dit gebied bevindt zich op bedrijventerrein De Koog, en omvat o.a. de percelen Van IJsendijkstraat 393 t/m 403 en Kwadijkerkoogweg 12 t/m 16. Daarnaast is het gehele perceel Van IJsendijkstraat 403-409 in het plangebied opgenomen, aangezien hier een extra functieaanduiding aan wordt toegevoegd.
Uitsnede uit verbeelding Bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013', de grote cirkel is de 120 meter-cirkel die rond het lpg-reservoir is gelegd.
In verband met de toekomstige herontwikkeling van het bedrijventerrein De Where is voor het hierop gelegen creativiteitscentrum Wherelant alternatieve huisvesting gezocht. Dit is gevonden in het pand Van IJsendijkstraat 403-409. Daarbij is het wenselijk geacht om hier ook een aantal ateliers voor kunstenaars in te richten. Op genoemd adres is tot het moment van vaststelling van dit wijzigingsplan het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013' van toepassing (ID-code NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02), vastgesteld op 27 juni 2013, en meer specifiek de bestemming 'Bedrijventerrein'. Binnen deze bestemming zijn bedrijven tot en met categorie 3.2 van de bij het bestemmingsplan behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. De vestiging van een creativiteitscentrum en ateliers is om twee redenen niet zondermeer toegestaan.
Ten eerste wordt onder 'bedrijf' in de begripsbepalingen van het bestemmingsplan verstaan: "een onderneming gericht op het produceren, vervaardigen, bewerken, herstellen, installeren of inzamelen van goederen, alsmede verhuur, opslag en distributie van goederen" (artikel 1.20). Een creativiteitscentrum en kunstenaarsateliers zijn niet te kenmerken als bedrijf in de betekenis die het bestemmingsplan eraan geeft. Beide zijn dit functies die volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) onder de bestemming 'Cultuur en ontspanning' vallen. Deze functies zijn daardoor in strijd met het vigerende bestemmingsplan.
Ten tweede is op de verbeelding over een gedeelte van het gebouw een zone 'Veiligheidszone-lpg' gelegd. Deze zone is hier gelegd vanwege het lpg-tankstation dat op ca. 70-80 meter afstand van het plangebied ligt. Op het moment van vaststelling van het bestemmingsplan beschikte dit station over een bovengronds lpg-reservoir. Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) diende een afstand van 120 m van dit reservoir aangehouden te worden. Het bestemmingsplan bepaalt in artikel 18: "binnen de gebiedsaanduiding 'Veiligheidszone-lpg' mogen geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten worden opgericht". Wherelant is, vanwege het grote aantal bezoekers dat hier tegelijkertijd aanwezig kan zijn, aan te merken als een kwetsbaar object en om deze reden planologisch niet toegestaan.
Op 10 september 2013 is aan de eigenaar van het tankstation een omgevingsvergunning (nr. 1094861) verleend voor het ondergronds plaatsen van het lpg-reservoir. Dit ondergronds brengen heeft tot gevolg gehad dat de afstand die van het reservoir tot (beperkt) kwetsbare functies gehouden moet worden, verkleind is tot 25 meter. Bij deze omgevingsvergunning is artikel 2.12 lid 1 aanhef en onder a onder 2 van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) toegepast. Hiermee kan van het bestemmingsplan afgeweken worden ten behoeve van het gebruik van bouwwerken, al dan niet in samenhang met inpandige bouwactiviteiten, mits deze zich binnen de bebouwde kom bevindt en de oppervlakte niet meer bedraagt dan 1.500 m2. Vanwege de spoedeisendheid is ervoor gekozen om zowel het creativiteitscentrum als de ateliers planologisch mogelijk te maken via deze weg in plaats van het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid die het bestemmingsplan zelf biedt in artikel 3.7.
Op 13 december 2013 zijn met gebruikmaking van deze afwijkingsbevoegdheid twee omgevingsvergunningen afgegeven: één voor het realiseren van een interne verbouwing ten behoeve van de huisvesting van cultuurhuis Wherelant op Van IJsendijkstraat 403 (nr. 1106611) en één voor het realiseren van een interne verbouwing ten behoeve van zelfstandige kunstenaars en het wijzigen van een bestaand kozijn op Van IJsendijkstraat 403 (nr. 1106616). Hiermee zijn zowel cultuurhuis Wherelant als de ateliers voor kunstenaars planologisch mogelijk gemaakt. Eind 2013 is cultuurhuis Wherelant naar Van IJsendijkstraat 403-409 verhuisd en op 26 januari 2014, samen met de ateliers, officieel geopend.
Het onder de grond brengen van het lpg-reservoir heeft tot gevolg dat de afstand die (beperkt) kwetsbare objecten van het lpg-reservoir moeten aanhouden, verkleind is. Artikel 18.1 sub b van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' kent het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid toe om de gebiedsaanduiding 'Veiligheidszone - lpg' te verkleinen indien uit nader onderzoek is gebleken dat de PR 10-6/jaar contour als gevolg van een wijziging in een risicovolle inrichting kleiner is geworden. Het invloedsgebied is als gevolg van het ondergronds plaatsen van het lpg-reservoir verkleind naar 25 meter. Via dit wijzigingsplan wordt de verbeelding van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013' zodanig aangepast dat de 120 meter-cirkel verkleind wordt naar een 25 meter-cirkel rondom het lpg-reservoir.
Daarnaast worden de via de afwijkingsbevoegdheid de in paragraaf 1.4 genoemde functies in het bestemmingsplan opgenomen. Het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013' kent in artikel 3.7 eerste lid een wijzigingsbevoegdheid waarmee het bestemmingsplan gewijzigd kan worden om instanties die maatschappelijke en culturele activiteiten ontplooien planologisch toe te laten. In het onderhavige wijzigingsplan wordt deze bevoegdheid toegepast.
De bestemmingen zoals die in 'Bedrijventerreinen 2013' aan de gronden zijn toegekend zijn nog steeds relevant. Om die reden worden in dit wijzigingsplan de regels die in 'Bedrijventerreinen 2013' aan de bestemmingen van de gronden zijn gegeven, één-op-één van toepassing verklaard. De enige wijzigingen die aangebracht worden zijn:
1. op de verbeelding wordt de cirkel van de Veiligheidszone-lpg verkleind, van 120 m naar 25 m rondom het lpg-reservoir.
2. op de verbeelding wordt op het perceel Van IJsendijkstraat 403-409 een functieaanduiding toegevoegd, te weten 'specifieke vorm van cultuur en ontspanning: creativiteitscentrum en ateliers'. In de regels wordt een nadere omschrijving gegeven van deze functie.
De regels van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen 2013' zijn verder in hun geheel van toepassing op dit wijzigingsplan. Ook de toelichting van dit plan blijft van kracht.
Vanwege de zeer geringe aard en omvang van de wijziging is ervoor gekozen om geen vooroverleg te voeren met de instanties als bedoeld in artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening. Het ontwerp van dit wijzigingsplan heeft ter inzage gelegen van 13 juni tot en met 24 juli 2014. Er zijn geen zienswijzen ingediend.