direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke hoofdstructuur
Plan: Wheermolen 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPWM2012-va01

3.2 Ruimtelijke hoofdstructuur

De wijk Wheermolen ligt centraal binnen Purmerend aan de Where en de Purmerringvaart en relatief dicht bij stedelijke voorzieningen.

De wijk Wheermolen is onder te verdelen in drie delen: Wheermolen West, Wheermolen Oost en het groengebied Dwarsgouw. Wheermolen Oost en West worden van elkaar gescheiden door de Churchilllaan die van noord naar zuid door het plangebied loopt. Het deel Dwarsgouw is ten noordoosten van Wheermolen oost gelegen en is te onderscheiden door de geheel andere uitstraling. Wheermolen Oost en West hebben een stedelijke uitstraling, met enkele kleinschalige groenvoorzieningen, terwijl Dwarsgouw juist vooral een groene uitstraling heeft. In figuur 3.1 is de onderverdeling van de gebieden weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0439.BPWM2012-va01_0003.jpg"

Figuur 3.1 Indeling Wheermolen in deelgebieden

Groen- en waterstructuur

Het plangebied wordt aan de zuidoost- en zuidwestzijde begrensd door belangrijke waterlopen, namelijk de Purmerringvaart en de Where.

De zuidoostgrens van het plangebied is de Purmerringvaart. Deze ringvaart, die rondom de droogmakerij de Purmer loopt, vormt de grens tussen het hoge deel van Purmerend (de voormalige landengte) en de lager gelegen droogmakerij de Purmer ten oosten daarvan.

Het plangebied wordt aan de zuidwestzijde begrensd door De Where. Deze watergang verbindt de Purmerringvaart, de Beemsterringvaart en het Noordhollandsch Kanaal. Binnen het plangebied Wheermolen is op de oever van De Where de Wheredijk gelegen, met daarnaast een groenstrook. De Wheredijk loopt ook door langs de oever van de Purmerrringvaart.

Door het plangebied is van noord naar zuid een waterloop gelegen. Aan de zuidzijde van het plangebied loopt deze evenwijdig aan de Churchilllaan, verder naar het noorden, waar de Churchilllaan in noordwestelijke richting afbuigt, gaat de waterloop richting het noorden.

Langs de in het plangebied aanwezige waterlopen zijn groenstroken en bosschages gesitueerd die het water scheiden van de verkeerswegen. Daarnaast is veel groen aanwezig in het deelgebied Dwarsgouw, waar eveneens kleine waterpartijen in zijn gelegen. Het groen in dit deelgebied heeft een ondersteunende rol voor de functies die hier worden uitgevoerd. Hier wordt in de omschrijving van de functionele analyse in het volgende hoofdstuk nader op in gegaan.

Infrastructuur

Infrastructuur De wijk Wheermolen wordt door middel van de Churchilllaan via de noordzijde ontsloten op de N244 richting de A7 en via de zuidzijde op de N235, eveneens richting de A7. De buurten binnen de wijk Wheermolen worden vanaf de Churchilllaan ontsloten door de Henry Dunantstraat en de Hannie Schaftstraat. De Churchilllaan vormt een ontsluiting voor zowel gemotoriseerd als langzaam verkeer, doordat aan beide zijden van de weg een fietspad en voetpad is gelegen.

Hiernaast is de ten noorden van het plangebied gelegen spoorweg een belangrijk infrastructureel element van het gebied. Deze loopt over de gehele lengte van de noordzijde van het plangebied en vormt de grens tussen de wijk Wheermolen en Overwhere Zuid en het bedrijventerrein De Koog. Belangrijke langzaamverkeer verbindingen binnen Wheermolen zijn de Kogerdijk aan de zuidoostzijde van het plangebied en de Wheredijk aan de zuidoost- en zuidwestzijde van het plangebied, die langs de Purmerringvaart en De Where lopen.