direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Wheermolen 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPWM2012-va01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie Purmerend 2005-2020

In 2006 heeft de gemeenteraad van Purmerend de structuurvisie 2005-20209 vastgesteld. Hierin zijn vier ambities neergelegd:

    • 1. Purmerend is het centrum van Waterland: Uiteen wordt gezet dat Purmerend wil investeren in haar functies waarin zij een regionale rol heeft, om de positie als centrum van Waterland te behouden. De manier waarop Purmerend dit wil bereiken is door te investeren in een veelzijdig, herkenbaar en toegankelijk centrum met kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte en door te streven naar een hoog niveau van voorzieningen in zowel het centrum als in andere delen van de stad.
    • 2. Purmerend werkt aan een evenwichtigere woon-werkbalans. In de structuurvisie wordt beschreven dat Purmerend voor de werkgelegenheid sterk afhankelijk is van Amsterdam. Dit is een kwetsbaar punt. Belangrijk is daarom dat Purmerend haar economische punten verder ontwikkelt. Dit is onder meer van belang voor jongeren die in Purmerend zijn geboren en zich nu op de arbeidsmarkt gaan begeven, omdat zij meer geneigd zullen zijn om in Purmerend te werken.
    • 3. Purmerend versterkt haar verbindingen in groen, blauw en grijs. Gesteld wordt dat de kwaliteit van de ligging van de stad veel beter benut kan worden. De kwaliteiten van het buitengebied zijn in de wijken ruimschoots aanwezig, maar zijn op het niveau van de stad te weinig herkenbaar en andersom worden de kwaliteiten van de stad daarbuiten nauwelijks (h)erkend. Uiteen wordt gezet dat de aantrekkelijke ligging van Purmerend veel meer benut kan worden om de kwaliteit van het wonen in de stad te verhogen, om de kansen voor toerisme te vergroten en om het beeldmerk van de stad neer te zetten. Tevens wordt gesteld dat het versterken van de stedelijke structuren kan helpen mensen zich meer verbonden te laten voelen met hun stad en om een betere oriëntatie te krijgen op de stad en haar omgeving.
    • 4. Purmerend kiest voor bloei in plaats van groei. Purmerend heeft zich decennia lang gericht op groei. Nu moet de omslag komen naar het investeren in identiteit en kwaliteit. Beschreven wordt dat het doel niet langer is om woningen te bouwen en nieuwe wijken te ontwikkelen, maar toe te werken naar een complete stad die op basis van kwaliteit de concurrentie aan kan met de steden in de omgeving en die toegesneden is op de demografische veranderingen.

2.4.2 Woonvisie Purmerend

In de Woonvisie 2007-201010 formuleert de gemeente haar visie en activiteiten op het gebied van wonen. In de woonvisie wordt uiteengezet dat vanuit het groeikernenbeleid van de rijksoverheid Purmerend werd aangewezen als groeistad die woningzoekenden uit de hele regio zou moeten huisvesten. Het aantal inwoners van Purmerend is daarom in de laatste vijftig jaar vertienvoudigd. De grenzen zijn echter bereikt, maar regionale druk dwingt Purmerend na te denken over uitbreiding op langere termijn. De meeste Purmerenders zijn niet in Purmerend geboren en voelen zich niet sterk verbonden met de stad. Purmerend is een echte woonstad geworden, waarbij de groei van voorzieningen is achtergebleven bij de groei van het aantal bewoners. Net als in de rest van de Randstad, is ook in Purmerend sprake van krapte op de woningmarkt. Woningzoekenden moeten lang wachten op een sociale huurwoning en bepaalde groepen hebben het extra moeilijk. Wat opvalt is dat het woningaanbod in Purmerend erg eenzijdig is en dat er tekorten zijn aan dure woningen, zowel in de huur- als in de koopsector.

De gemeente werkt voortdurend aan de oplossing van het probleem van woningdruk. Hierbij past de gemeente meer variatie in woningen toe. Dat kan door nieuwbouw te plegen. Hiernaast is het mogelijk om binnenstedelijke locaties te herstructureren.

2.4.3 Archeologie

Op 24 september 2009 is de beleidsnota Archeologie door de gemeenteraad vastgesteld. De archeologische waarden van Purmerend zijn door ADC Heritage na gedegen onderzoek in kaart gebracht, 'De archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor de gemeente Purmerend, rapportage en kaarten'. Op basis van dit onderzoek naar het Purmerendse bodemarchief is archeologiebeleid voor Purmerend opgesteld.

Het Purmerendse archeologiebeleid gaat uit van de in het Verdrag van Malta en het beleid van de rijksoverheid vastgelegde uitgangspunten:

• behoud van de archeologische waarden 'in situ' (in de bodem)

• de verstoorder betaalt.

2.4.4 Conclusie gemeentelijk beleid

Het voorliggende bestemmingsplan geeft invulling aan de ambities zoals in de structuurvisie Purmerend zijn gesteld.