direct naar inhoud van 6.2 Uitgangspunten nieuwe ontwikkelingen
Plan: Overwhere Noord 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPOWN-va01

6.2 Uitgangspunten nieuwe ontwikkelingen

Kwadijkerpark

Op de locatie van de Prinsenstichting, Kadijkerkoog wordt een nieuwe woonwijk 'Kwadijkerpark' gerealiseerd in fasen: a, b en c. De fasering van Kwadijkerpark is in figuur 5.1, in hoofdstuk 5 weergegeven.

Voor de fasen a en b1 is reeds een vrijstellingsprocedure doorlopen op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Voor fase c en fase b2 is nog niet eerder een procedure doorlopen. Geen van de fasen is nog gerealiseerd. Voor alle drie de fasen van de ontwikkeling geldt dat de plannen nog niet voldoende concreet zijn om direct in dit bestemmingsplan op te nemen, met uitzondering van de zorgwoningen in fase a. De initiatiefnemer van de ontwikkeling heeft aangegeven dat flexibiliteit in de planvorming gewenst is, ook voor de delen waarvoor al vrijstelling is verleend omdat deze nog niet zijn gerealiseerd.

Om deze reden is er voor gekozen om alleen de zorgwoningen binnen fase a een directe bestemming te geven. Deze zijn immers al met een vrijstellingsprocedure mogelijk gemaakt en de ontwikkeling hiervan is voldoende concreet. Voor de overige woningen binnen fase a en geheel fase b en c is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hierdoor kan de ontwikkeling verder uitgewerkt en aangepast worden en zal, wanneer de plannen definitief zijn, een wijzigingsplan worden opgesteld.

Voor de fasen waarvoor al vrijstelling is verleend, is de vrijstelling het geldende planologisch regime. Deze fasen zijn dan ook conform de vrijstelling in het voorliggende bestemmingsplan bestemd, met, hierover heen, een wijzigingsbevoegdheid. Voor de fasen waarvoor geen vrijstelling is verleend is het vigerende bestemmingsplan 'Overwhere Noord 1968' het geldende planologische regime en is die planologische situatie in het voorliggende bestemmingsplan overgenomen. Ook hier ligt een wijzigingsbevoegdheid overheen.

In Kwadijkerpark worden totaal 207 koopwoningen en 35 huurappartementen gebouwd. Daarnaast komen er woningen voor ca. 200 cliënten van de Prinsenstichting, dagbestedinggebouwen en behandelgebouwen. De gebouwen van de Prinsenstichting voldoen niet meer aan de huidige eisen. Daarom heeft de Prinsenstichting het initiatief tot nieuwbouw genomen, waarbij door omgekeerde integratie een nieuwe woonwijk met ook niet-cliënten kan ontstaan. Dit sluit aan op het landelijke beleid voor dit soort gebieden, waarbij monocultuur verandert richting een reguliere woonwijk waar zowel cliënten als andere bewoners kunnen wonen, verblijven en recreëren.

Het totale gebied Kwadijkerpark is ontworpen rond een grote, centraal gelegen groene long. Dit groene hart wordt via nieuw aan te leggen waterpartijen verbonden met het groen en de waterpartij die het gebied omringen. Alle woningen bevinden zich aan, of op korte afstand van de groene long. Rond het woongebied wordt een nieuwe randweg aangelegd die gedeeltelijk een bestaand tracé volgt. Rond deze weg blijft het bestaande groen zoveel als mogelijk intact zodat de groene uitstraling van de locatie gewaarborgd blijft.

Bouwprogramma Kwadijkerpark

Het huidige woningbouwprogramma is als volgt: in fase a 56 woningen, in fase b1 78 woningen, in fase b2 35 woningen en in fase c 73 woningen. Dit programma kan nog wijzigen, maar het totale aantal van 242 woningen staat vast. De realisatie van deze woningen is pas mogelijk nadat een wijzigingsplan door het college van B&W is vastgesteld. In de aanduidingsregels van dit bestemmingsplan zijn kaderstellende regels gegeven voor de ontwikkeling van het Kwadijkerpark.

Verspreid over het terrein zullen tevens de woningen van de Prinsenstichting worden gebouwd. Deze zullen in architectuur, signatuur, detaillering en korrelgrootte passen bij de overige woningen. De activiteitencentra en voorzieningen zijn zodanig gesitueerd dat er veel lucht, ruimte en zo veel mogelijk groen tussen de gebouwen overblijft. Hier bevinden zich tuinen en parkeerterreinen.

VMBO-campus Flevostraat

In verband met voorziene toekomstige ontwikkelingen aan de VMBO-campus aan de Flevostraat, is voor deze locatie een ruimer bouwvlak opgenomen. Het bebouwingspercentage voor het gehele bouwvlak bedraagt 80% en de maximale bouwhoogte bedraagt 12 meter. In hoofdstuk 5 zijn de gevolgen voor de milieuaspecten voor de verruiming van deze bouwmogelijkheid toegelicht.

Jaap van Praaghuis

De vergunning voor de tijdelijke huisvesting bij het Jaap van Praaghuis (de Meeuwvleugel), langs de Professor Meester P.J. Oudlaan, is verlopen. De Zorgcirkel heeft het gemeentebestuur gevraagd om de tijdelijke huisvesting als zijnde definitieve bebouwing op te nemen in het bestemmingsplan. De bebouwing is in het voorliggende bestemmingsplan als bouwvlak opgenomen en heeft een maximale bouwhoogte van 12 meter. In hoofdstuk 5 zijn de gevolgen voor de milieuaspecten in kaart gebracht. Tevens is een ruimtelijke onderbouwing voor de permanente bebouwing bij dit bestemmingsplan gevoegd.

Nova Where

De zorginstelling Nova Where heeft aangegeven te streven naar uitbreiding van capaciteit als gevolg van een toenemende zorgvraag. De toekomstige uitbreidingsplannen van de zorginstelling zijn in het voorliggende bestemmingsplan opgenomen middels een wijzigingsbevoegdheid. In de regels bij de wijzigingsbevoegdheid is opgenomen dat binnen het wijzigingsgebied bebouwing plaats mag vinden van maximaal 19 meter hoog.

Hospice

Op de hoek van de B.D. Kooimanweg en de Ds. M.L. Kingweg is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar de bestemming Wonen. Hiermee wordt mogelijk gemaakt dat, indien noodzakelijk, hier sociale huurwoningen kunnen worden gerealiseerd.