Plan: | HWC Verbindingsweg 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPHWC2013-va01 |
Stadsverwarming Purmerend B.V. (SVP) is een modern en duurzaam lokaal warmtebedrijf dat bewoners en bedrijven in Purmerend op een betrouwbare en comfortabele manier warmte levert. Stadsverwarming werd in Nederland eind jaren '70 door het Rijk actief op de kaart gezet naar aanleiding van de tweede oliecrisis. In groeigemeente Purmerend werd gehoor gegeven aan de oproep om vanuit het oogpunt van energiebesparing een stadsverwarmingnet aan te leggen. SVP is opgericht in 1981 en verzelfstandigd in 2007.
Van alle steden met stadsverwarming heeft Purmerend het grootste percentage aansluitingen per inwoneraantal. SVP voorziet op dit moment 24.000 huishoudens en 1000 bedrijven in Purmerend van warmte en warm water.
Stadsverwarming Purmerend B.V. maakt op dit moment voor de warmtelevering gebruik van de warmte die wordt opgewekt in de Warmtekrachtcentrale van NUON in Baanstee-West. Mede in verband met het einde van het warmteleveringscontract met NUON is Stadsverwarming Purmerend (SVP) bezig met een energietransitie. Vanaf 2014 wordt een belangrijk deel van de warmte opgewekt met een duurzame biowarmtecentrale, waarin de energie wordt geleverd door verbranding van houtsnippers. Deze biowarmtecentrale (BWC) zal worden gerealiseerd in Baanstee-Oost.
De biowarmtecentrale is een belangrijk onderdeel van een stelsel van voorzieningen voor de warmtelevering. Van dit netwerk maken ook een bestaande hulpwarmtecentrale aan de Waterlandlaan en een buffertank aan de Vrouwenzandstraat onderdeel uit. Deze installaties zijn eveneens aangesloten op het warmteleidingnetwerk.
Lange tijd is het de bedoeling geweest om dit stelsel te completeren met de Nuon hulpketel en de twee Nuon buffertanks die aanwezig zijn op de locatie van de warmtekrachtcentrale op Baanstee. Dit is echter niet haalbaar gebleken. Mede in verband met het creëren van een goede spreiding van de warmte-opwekeenheden over het warmteleidingnetwerk is besloten om in plaats daarvan een tweede hulpwarmtecentrale (HWC) te realiseren in de omgeving van de wijk Weidevenne. De gemeente Purmerend heeft hiervoor een kavel tussen de Verbindingsweg en de A7 aangewezen. In onderliggend bestemmingsplan spreken we van de hulpwarmtecentrale Verbindingsweg (HWC Verbindingsweg).
Het vigerende bestemmingsplan laat de bouw en het gebruik van de gronden voor een hulpwarmtecentrale echter niet toe. Middels het voorliggende bestemmingsplan wordt voorzien in een nieuwe ruimtelijke regeling waardoor realisatie van de HWC Verbindingsweg mogelijk wordt gemaakt. Het bestemmingsplan zal op basis van de gemeentelijke coördinatieregeling (§ 3.6.1 Wro) gezamenlijk met de omgevingsvergunning in procedure worden gebracht.