Plan: | Hoger Einde-Zuid 22 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0437.PB00011-0003 |
Europese kaderrichtlijn water (2000)
Deze kaderrichtlijn Water beoogt het instrumentarium te bieden om oppervlaktewater en grondwater in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht te beschermen en te verbeteren. Ook het bevorderen van een duurzaam watergebruik, op basis van bescherming van de beschikbare waterbronnen, en de afzwakking van de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte vormen belangrijke doelstellingen. Om deze doelen te realiseren, reikt de richtlijn diverse instrumenten aan zoals maatregelenprogramma’s, stroomgebiedbeheersplannen, monitoringverplichtingen en economische analyses van het watergebruik inclusief de kostenterugwinning van waterdiensten.
Nationaal Waterplan 2009 - 2015 (2009)
In december 2009 heeft het kabinet het Nationale Waterplan vastgesteld. Het Nationale Waterplan is het formele Rijksplan voor het nationale waterbeleid. In de Waterwet is vastgelegd dat het Rijk dit plan eens in de zes jaar opstelt. Het is de opvolger van de vierde Nota waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande nota's waterhuishouding. Op basis van art. 2.3 Wro heeft de Minister de bevoegdheid om ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening structuurvisies vast te stellen. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening is het Nationale Waterplan voor de ruimtelijke aspecten tevens structuurvisie.
De Vierde Nota waterhuishouding ging uit van integraal waterbeheer en een watersysteembenadering. Dit wordt met het nationaal waterplan voortgezet.
Met het waterplan wordt ingezoomd op verschillende vlakken. Voor een duurzaam waterbeleid is het belangrijk om water de ruimte te geven en waar mogelijk mee te bewegen met en gebruik te maken van natuurlijke processen, zoals nu al gebeurt bij Ruimte voor de Rivier. Het Rijk vindt het daarbij van belang dat bij alle wateropgaven en -maatregelen maximaal wordt aangesloten bij andere opgaven en maatregelen.
Versterking water en ruimte
Voor een duurzaam en klimaatbestendig watersysteem is het van belang bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met waterhuishoudkundige eisen op korte en lange termijn.
Provinciaal Waterplan
Provinciale Staten hebben op 16 november 2009 het provinciaal Waterplan 2010-2015 vastgesteld. Het Waterplan schept duidelijkheid over de strategische waterdoelen tot 2040 en de provinciale acties tot 2015. De strategische waterdoelen van de provincie zijn:
De provincie wil deze doelen bereiken door integrale gebiedsontwikkeling en het pro-actief zoeken naar kansrijke combinaties met veiligheid, economie, recreatie, landbouw, milieu, landschap, cultuur en natuur.
Voor de periode 2010-2015 zijn twee speerpunten gekozen:
Keur Amstel, Gooi en Vecht
In de Keur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht staat aangegeven wat wel en niet is toegestaan in het water en daaromheen. Bij de Keur horen Keurkaarten met informatie over wateren en waterkeringen.
Wanneer werkzaamheden verricht gaan worden aan of op het water of in de buurt van een dijk dan kan het zijn dat een watervergunning nodig is.
Waterbeheerplan
Het Waterbeheerplan is op 17 juni 2010 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het Waterbeheerplan gaat in op de verantwoordelijkheden van het waterschap: zorg voor voldoende en schoon water en veiligheid achter de dijken. Daarnaast komen maatschappelijke taken aan bod, zoals het zorgen voor goede en veilige vaarwegen, verbeteren van recreatie- en natuurgebieden en onderhoud van het cultuurhistorische landschap.
In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is bepaald dat voor iedere ruimtelijke ontwikkeling moet worden omschreven op welke wijze rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding, de zogenaamde Watertoets.
Onderhavig project maakt geen toename van de verharding mogelijk. De huidige oppervlakte van de bebouwing in het plangebied bedraagt 275 m2, de toekomstige oppervlakte zal 244 m2 bedragen. Van een verslechterde situatie voor wat betreft de verharding is derhalve geen sprake.
Bij brief van 26 juli 2011 heeft Waternet gereageerd op het voorontwerp van het projectbesluit. Daarbij is onder meer aangegeven dat het project in de beschermingszone van een direct secundaire boezemwaterkering en binnen de beschermingszone van een primaire watergang, de Amstel, ligt. De realisatie van een parkeerkelder kan alleen plaatsvinden wanneer deze buiten het keurprofiel en het profiel van de vrije ruimte wordt gebouwd. De parkeerkelder kan de grondwatersituatie veranderen. Aangeraden wordt om een geohydrologisch onderzoek te verrichten.
Daarnaast dient de stabiliteit van de oever en de bescherming van de kade gewaarborgd blijven tijdens elke fase van het project.
Tevens wordt verzocht het dak met milieuvriendelijk materiaal te dekken, en niet met groenwordend koper. Koper is uitlogend materiaal, hetgeen in strijd is met de Europese Kaderrichtlijn Water.
Voor de aanleg van de parkeerkelder en de bouw van de appartementenvilla is apart van dit projectbesluit een watervergunning aangevraagd. De werkzaamheden zullen pas aanvangen wanneer deze vergunning is verleend door het Waterschap.