direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Oosterboekelweg 70 Lambertschaag
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Aanleiding voor het wijzigingsplan is de wens van de eigenaren van de kadastrale percelen KGL01-U-66 en KGL01-U-544 (Oosterboekelweg 70 Lambertschaag) om de bestaande bebouwing op het perceel te slopen en ter plaatse een traditionele West Friese / Noord-Hollandse stolpboerderij te bouwen waarin één woning gerealiseerd kan worden.

Ter plaatse geldt het bestemmingsplan "Buitengebied" (2018) waarin de percelen zijn bestemd als "Wonen". Het bestemmingsplan biedt een wijzigingsbevoegdheid om de bestemming te wijzigen naar "Wonen - Stolp" om ter plaatse een stolpboerderij te realiseren ten behoeve van een woning. Voorliggend wijzigingsplan heeft als doel de bestemming van de percelen met adres Oosterboekelweg 70 te wijzigen naar "Wonen - Stolp".

1.2 Ligging plangebied

Voorliggend wijzigingsplan heeft betrekking op het perceel met adres Oosterboekelweg 70 in Lambertschaag (gemeente Medemblik), kadastraal bekend als KGL01-U-66 en KGL01-U-544. Op de onderstaande kadastrale kaart is dit aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0001.png"

1.3 Planologische regeling

1.3.1 Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Medemblik

Ter plaatse geldt het bestemmingsplan "Buitengebied" dat is vastgesteld op 22 februari 2018 (NL.IMRO.0420.14410105-VA01). De percelen aan de Oosterboekelweg 70 zijn daarin bestemd als "Wonen" en voorzien van de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 3". Zie onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0002.png"

Wonen

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0003.png"

Het nieuwe plan gaat ook uit van wonen, dus in functioneel opzicht is er geen sprake van een strijdigheid met het geldende bestemmingsplan. In de bouwregels is bepaald dat de oppervlakte van een hoofdgebouw maximaal 150 m2 mag zijn. Voor de te realiseren stolp wordt uitgegaan van een oppervlakte van circa 200 m2 (14 x 14 m). Op dit punt is er strijdigheid.

In de specifieke gebruiksregels is bepaald dat een woonhuis (hoofdgebouw) maar voor één woning mag worden gebruikt. Het voornemen gaat uit van een stolp ten behoeve van één woning dus er is op dit punt ook geen strijdigheid.

In het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee burgemeester en wethouders bevoegd zijn de bestemming te wijzigen naar "Wonen-stolp" (artikel 39, lid 39.7.1). Zie voor de toetsing paragraaf 2.3 Toetsing aan wijzigingscriteria.

1.3.2 Parapluplan Parkeren Medemblik (2019)

Op 19 september 2019 is het "Parapluplan parkeren Medemblik" vastgesteld. Het parapluplan is van toepassing op de geldende bestemmingsplannen, inclusief het plan voor het buitengebied dat bij de Oosterboekelweg 70 van toepassing is.

In het parapluplan zijn regels opgenomen voor het realiseren van "voldoende parkeergelegenheid". Daarbij wordt getoetst aan de Nota Parkeernormen van 6 maart 2014, of een opvolger daarvan. Inmiddels geldt de Nota Parkeernormen Gemeente Medemblik 2021, waarin voor vrijstaande koopwoningen in het buitengebied een norm van 2,4 parkeerplaats per woning is opgenomen. Daar kan op het eigen erf ruimschoots aan worden voldaan.

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt de huidige en nieuwe situatie beschreven. Het relevante beleidskader wordt getoetst in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 komen de omgevingsaspecten aan bod. In hoofdstuk 5 is de juridische regeling toegelicht. De maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid komt in hoofdstuk 6 aan bod.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Huidige situatie

Het perceel aan de Oosterboekelweg 70 is in de huidige situatie toegangspad ontsloten vanaf de Oosterboekelweg. Op het perceel van 5.475 m2 bevindt zich een woning met een bebouwd oppervlakte van circa 160 m2 en een bijbehorende schuur van 46 m2. Het overige deel van het woonperceel is ingericht als tuin met gras, bomen en bosschages, zie onderstaande luchtfoto.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0004.png"

Afbeelding: huidige situatie met rechts de bestaande woning en het toegangspad. Op de achtergrond ligt de Oosterboekelweg met een bomenrij.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0005.png"

Afbeelding: de bestaande woning

2.2 Nieuwe situatie

Voor de nieuwe situatie wordt uitgegaan van de sloop van de bestaande woning op het perceel. De woning zal worden gesloopt als de nieuwbouw is opgeleverd, zodat de bewoners niet tijdelijk elders woonruimte hoeven te zoeken.

De nieuwbouw zal bestaan uit een traditionele West-Friese / Noord-Hollandse Stolpboerderij waar een woning in zal worden gerealiseerd. De woning zal gebruik maken van de bestaande toegangsweg vanaf de Oosterboekelweg. De stolp wordt, anders dan de huidige situatie, gepositioneerd in het verlengde van de toegangsweg, zodat deze karakteristieke bebouwing in de nieuwe situatie beter zichtbaar is vanaf de Oosterboekelweg. Voor de stolp wordt uitgegaan van een begane grondlaag (goothoogte circa 3m) met een hoge kap die kenmerkend is voor een stolp. De nokhoogte zal circa 12 meter bedragen.

Bij de woning wordt een bijgebouw/schuur gerealiseerd. Op het erf is ruim voldoende plek om bijbehorende parkeervoorzieningen te realiseren, overeenkomstig de gemeentelijke parkeernorm (2,4 parkeerplaats per woning). De ruimte rondom de woning zal worden ingericht als tuin en aan de zijde van de toegangsweg als erf bij een woning waar onder andere kan worden geparkeerd.

Om de nieuwe woning te beschermen tegen de gewasbeschermingsmiddelen die op omliggende agrarische gronden gebruikt kunnen worden is een gesloten driftwerende struweelhaag voorzien met een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,40 meter. Deze zal bestaan uit inheemse overwegend doornachtige struiken zoals sleedoorn, lijsterbes, meidoorn en vlier.

2.3 Toetsing aan wijzigingscriteria

In het geldende bestemmingsplan is bepaald onder welke voorwaarden de bestemming mag worden gewijzigd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0006.png"

Aan de gestelde voorwaarden kan worden voldaan:

  • a. in het voorliggende wijzigingsplan is bepaald dat artikel 40 ("Wonen - Stolp") van toepassing is. Het wijzigingsplan gaat uit van een stolp van 14 x 14 meter, dit past binnen de toegestane range van 12x12 tot 20x20m. Aan de maximale goothoogte (3m) en bouwhoogte (15m) wordt voldaan;
  • b. voor de stolp zal worden uitgegaan van aan dakhelling van 45 tot 52 graden
  • c. de afstand tot de zijdelingse perceelsgrens bedraagt respectievelijk 25 en 34 meter waarmee aan de minimale maat van 8 meter wordt voldan;
  • d. het bestaande perceel heeft een diepte van 76 meter waarmee aan de minimale diepte van 50 meter wordt voldaan;
  • e. het bestaande woonhuis is geen monument of karakteristiek pand;
  • f. het parkeren wordt op eigen erf opgelost, daar is ruim voldoende plek voor;
  • g. uitgangspunt is een karakteristieke West Friese / Noord-Hollandse stolp;
  • h. het perceel heeft al een woonbestemming, er is dus geen sprake van een nieuwe gevoelige bestemming die het functioneren van omliggende agrarische bedrijven kan beperken;
  • i. de geluidbelasting is minder dan 46 dB, daarmee wordt aan de voorkeurgrenswaarde van 48 dB voldaan (zie ook 4.3 Geluid)
  • j. door de grote afstand van het perceel tot aan de Oosterboekelweg (circa 170 meter) wordt het straat- en bebouwingsbeeld vooral bepaald door het opgaande groen. De nieuwe bebouwing zal slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn, zodat het beeld vanaf de Oosterboekelweg niet of nauwelijks zal wijzigen. De landschappelijke waarden (w.o. de openheid van het landschap) zullen niet worden aangetast door het vervangen van de bestaande woning door een stolp van relatief beperkte omvang (14 x 14 meter). Doordat er al sprake is van een bestaande woonfunctie worden de gebruiksmogelijkheden van omliggende gronden niet beperkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0007.png"

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Rijksbeleid

De Nationale Omgevingsvisie

De Nationale Omgevingsvisie is vastgesteld op 11 september 2020. De NOVI komt voort uit de Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2023 in werking treedt. Het uitgangspunt van de nieuwe aanpak van deze wet is dat ingrepen in de leefomgeving in samenhang plaatsvinden. Zo kunnen bij (gebieds)ontwikkelingen betere en meer geïntegreerde keuzes worden gemaakt. Aan de hand van een toekomstperspectief op 2050 brengt de NOVI de langetermijnvisie in beeld. Het Rijk wil op nationale belangen sturing en richting geven. Eén van de prioriteiten is het streven naar "sterke en gezonde regio's". In de Omgevingsvisie is aangegeven dat in stedelijke regio's veel nieuwe locaties nodig zijn voor wonen en werken. De voorkeur is om deze locaties binnenstedelijk te realiseren, zodat de open ruimten tussen stedelijke regio's behouden blijven. Voor de Oosterboekelweg wordt een stolp gebouwd voor een woning op een perceel waar de woonfunctie al is toegelaten. Hiermee is er geen sprake van een verstedelijking buiten het bestaande bebouwde gebied.

Ladder voor duurzame verstedelijking

De Ladder voor duurzame verstedelijking is een instrument voor efficiënt ruimtegebruik. De ladder is opgenomen in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Het is een verplichte motivering die moet worden opgenomen bij ieder plan voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling. Ontwikkelingen die geen extra verstedelijking tot gevolg hebben, worden niet gezien als stedelijke ontwikkeling in de zin van de ladder. Op het perceel aan de Oosterboekelweg 70 wordt de bestaande woonbebouwing vervangen door een stolp ten behoeve van een woning, op een perceel waar de woonfunctie reeds is toegestaan. Het plan heeft geen extra verstedelijking tot gevolg en betreft geen stedelijke ontwikkeling.

3.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie NH2050

Op 19 november 2018 is door Provinciale Staten van Noord-Holland de Omgevingsvisie NH2050 vastgesteld. De hoofdambitie binnen deze visie is om de leefomgeving af te stemmen op de economische groei. De planlocatie is gelegen in het gebied Noord-Holland-Noord. In de Omgevingsvisie staat vermeld dat dit gebied beschikt over bijzondere eigen kenmerken en kwaliteiten. Zoals (meer) rust, ruimte, groen, natuur en (gezonde) lucht. Die kwaliteiten zijn het waard om te koesteren. Niet alleen voor de inwoners van die gebieden zelf, maar ook voor de inwoners in het drukke zuidelijke deel van de provincie die op zijn tijd een meer landelijke omgeving willen bezoeken. Om daar rust en ruimte te kunnen ervaren of een ander type woonmilieu te zoeken. Om deze kwaliteiten te waarborgen is dynamiek en ontwikkeling in Noord-Holland Noord nodig. Verstedelijking nabij knooppunten van openbaar vervoer en in de omgeving van historische binnensteden en de nodige voorzieningen komt daarvoor het meest in aanmerking.

Op het perceel vindt door de bestemmingswijziging een toekomstgerichte ontwikkeling plaats. Het wordt mogelijk om de bestaande bebouwing te vervangen door een karakteristieke stolp ten behoeve van een woning op een perceel waar de woonfunctie reeds is toegestaan. Het plan is in overeenstemming met de Omgevingsvisie.

Omgevingsverordening NH2020

Op 16 november 2020 is de Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld door de provincie Noord-Holland en nadien partieel herzien. Het perceel is onderdeel van "Noord-Holland Noord – landelijk gebied" en "bijzonder provinciaal landschap".

Landelijk gebied

Het wijzigen van agrarische gronden naar een woonfunctie is gebonden aan regels. In geval van de Oosterboekelweg 70 is er al sprake van een bestaande woonfunctie (burgerwoning) met bijbehorende woonbestemming. Er is dus geen sprake van een nieuwe woningbouwlocatie. Het plan voorziet uitsluitend in het vervangen van de bestaande woning door een karakteristieke stolp met een woning op hetzelfde perceel. Op basis van de Omgevingsverordening (artikel 6.10 lid 5) mag een gerealiseerde stolp in de toekomst worden gesplitst naar twee woningen gelet op de grote omvang van een stolp. Dat is bij dit wijzigingsplan niet aan de orde, in dit wijzigingsplan wordt uitgegaan van één woning.

Bijzonder provinciaal landschap

In artikel 6.46 (bijzonder provinciaal landschap) is bepaald dat nieuwe stedelijke ontwikkelingen (>11 woningen) niet zijn toegestaan. Daar kan bij Oosterboekelweg 70 aan worden voldaan (één woning). Het vierde lid van artikel 6.46 bevat het criterium voor andere nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen dan nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn toegestaan als zij de kernkwaliteiten van het Bijzonder provinciaal landschap niet aantasten. De Oosterboekelweg ligt in het bijzondere provinciale landschap 1 "Abbekerk en omgeving".

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0008.png"

Het gebied rond Abbekerk kenmerkt zich door "openheid van het agrarisch landschap tussen de linten". Ruimtelijke ontwikkelingen in het open landschap die leiden tot (verdere) verdichting of verrommeling zijn een aantasting van de kernkwaliteiten. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingen die leiden tot het verdichten van de bestaande bebouwingslinten. Ten aanzien van stolpen is aangegeven dat stolpstructuren (meerdere stolpen) kenmerkend en uniek zijn voor Noord-Holland. Verstoring van de onderlinge visuele samenhang vormt een aantastibng van de kernkwaliteit. Het vervangen van een stolp door een nieuwe stolp op een bestaande locatie is geen aantasting.

In geval van de Oosterboekelweg 70 wordt de bestaande woonbebouwing (geen stolp) vervangen door een karakteristieke stolp op hetzelfde perceel, op nagenoeg dezelfde plek. Er vindt geen verdere verdichting of verrommeling van het open landschap plaats, omdat op het perceel al een woonfunctie en bijbehorende tuin en begroeiing is toegestaan en gerealiseerd. De bouw van een karakteristieke stolp in het verlengde van de bestaande toegangsweg zorgt juist voor een versterking van het karakteristieke beeld van een open landschap met stolpboerderijen.

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie gemeente Medemblik 2012-2022

In de Structuurvisie Gemeente Medemblik 2012 - 2022 is het landelijk gebied waar de Oosterboekelweg 70 onderdeel van is, aangewezen als gebied met kleinschalige landbouw en aardkundige waarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0009.png"

Voor deze gebieden geldt als uitgangspunt dat in deze gebieden in beginsel geen verdichting mag plaatsvinden. In geval van de Oosterboekelweg 70 wordt de bestaande woonbebouwing vervangen door een karakteristieke stolp op hetzelfde perceel, op nagenoeg dezelfde plek. Er vindt geen verdere verdichting of verrommeling van het open landschap plaats, omdat op het perceel al een woonfunctie en bijbehorende tuin en begroeiing is toegestaan en gerealiseerd.

Nota Parkeernormen Gemeente Medemblik 2021

Op 14 oktober 2021 is de Nota Parkeernormen Gemeente Medemblik 2021 gepubliceerd in het Gemeenteblad 2021 (360601). De nota heeft als doel om de toepassing van de parkeernormen inzichtelijk te maken. Bij burgers, bedrijven, ontwikkelaars en de gemeente Medemblik moet helder zijn hoe zij bij nieuwe ontwikkelingen invulling kunnen geven aan het onderdeel parkeren. Ook juridisch dient de invulling van de parkeernormen gewaarborgd te zijn.

De gemeente Medemblik wordt op grond van de verstedelijkingsgraad gekwalificeerd als “weinig stedelijk”. (CROW-publicatie 381). De locatie aan de Oosterboekelweg ligt in het buitengebied. Bij het opstellen van de parkeernormen is ervoor gekozen om uit te gaan van het gemiddelde van de minimale en maximale parkeerkencijfers (afgerond naar beneden).

In het gebied buiten de bebouwde kom dienen de parkeerplaatsen allemaal op eigen terrein te worden aangelegd. Parkeren kan in het buitengebied namelijk gevaarlijke situaties voor de weggebruikers opleveren. Er zijn over het algemeen daar geen openbare parkeerplaatsen aanwezig.

In de nota zijn parkeernormen voor woningen opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0010.png"

In geval van de Oosterboekelweg 70 worden in een nieuw te bouwen stolp een woning gerealiseerd, dat is te beschouwen als "vrijstaande woning". Hiervoor geldt een norm (buitengebied) van 2,4 parkeerplaats per woning. Op het erf van de Oosterboekelweg is meer dan voldoende ruimte om dit aantal parkeerplaatsen te realiseren.

Hoofdstuk 4 Omgevingsaspecten

4.1 Bodemkwaliteit

Kader

In het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.1.6 lid 1 onder d) is bepaald dat voor de uitvoerbaarheid
van een plan rekening gehouden moet worden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij nieuwbouw moet worden bepaald of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en of nader onderzoek en eventueel saneringen noodzakelijk zijn. In de Wet bodembescherming is bepaald
dat indien de desbetreffende bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig moet worden gesaneerd dat zij kan worden gebruikt voor de betreffende functie (functiegericht saneren). Nieuwe bestemmingen moeten bij voorkeur op schone grond worden gerealiseerd. Daarom is een bodemonderzoek conform de NEN 5740 richtlijnen noodzakelijk.

Onderzoek

Door GRS Milieu B.V. is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Zie Bijlage 1 Verkennend bodemonderzoek 30.05.2022. Op basis van de onderzoeksresultaten dient de hypothese verdacht te worden aangenomen. De licht verhoogde gehalten in de grond zijn vermoedelijk te relateren aan het gebruik van het terrein. Het grondwater is niet verontreinigd. Lichte verontreinigingen zijn in het kader van de Wet bodembescherming geen aanleiding tot het laten uitvoeren van een nader bodemonderzoek. Met dit onderzoek zijn milieuhygiënisch gezien geen belemmeringen aangetroffen voor de voorgenomen nieuwbouwplannen.

Conclusie

Op basis van het uitgevoerde verkennende bodemonderzoek zijn er geen belemmeringen te verwachten voor de voorgenomen nieuwbouw op het perceel Oosterboekelweg 70. Vervolgonderzoek is niet nodig.

4.2 Bedrijven en milieuzonering

Indien door middel van een plan nieuwe, milieuhindergevoelige functies mogelijk worden gemaakt, dient te worden aangetoond dat deze niet worden gerealiseerd binnen de hinderzone van omliggende bedrijven. Anderzijds mogen milieuhindergevoelige functies in de directe omgeving van het plangebied niet negatief worden beïnvloed door de ontwikkelingen die met een plan mogelijk worden gemaakt.

In geval van de Oosterboekelweg 70 is er in de huidige situatie als sprake van een woonbestemming waar een burgerwoning is toegestaan (op grond van het geldende bestemmingsplan) en ook feitelijk is gerealiseerd. Met het vervangen van de bestaande woning door een nieuwe stolp met een woning wordt er geen nieuwe gevoelige bestemming gerealiseerd die de omliggende agrarische percelen in hun bedrijfsvoering kan beperken.

4.3 Geluid

Kader

Op basis van de Wet geluidhinder (artikel 77 Wgh) dient bij een bestemmingsplan een akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd als het plan mogelijkheden biedt voor onder andere de toevoeging van een nieuwe woning of andere geluidsgevoelige functie binnen de zone van een weg. De breedte van de zone van een weg is afhankelijk van het aantal rijstroken, het stedelijk gebied en de maximumsnelheid. In een akoestisch onderzoek kunnen wegen waarvoor een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt buiten beschouwing worden gelaten.

In de Wet geluidhinder zijn grenswaarden opgenomen met betrekking tot de geluidbelasting op de gevels van woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen. De voorkeursgrenswaarde voor de geluidbelasting op de gevel is 48 dB en mag in principe niet worden overschreden. Onder bepaalde voorwaarden, als maatregelen onvoldoende doeltreffend zijn en het voldoen aan de grenswaarden onoverkomelijke bezwaren ontmoet van landschappelijke, stedenbouwkundige of financiële aard, mag de geluidbelasting hoger zijn dan de voorkeursgrenswaarde. Hiervoor dient middels een ontheffing een hogere waarde te worden vastgesteld.

Onderzoek

De Oosterboekelweg is onderdeel van een 60 km/u zone en daarmee gezoneerd conform de Wet geluidhinder. Uit onderstaande gegevens van de Atlas Leefomgeving blijkt dat de geluidbelasting ter plaatse van het perceel ver buiten de zone ligt met een geluidbelasting die lager is dan 45 dB en daarmee lager dan de voorkeurgrenswaarde, zie onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0011.png"

Conclusie

Voor onderhavige situatie is geen akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai noodzakelijk. Er kan worden voldaan aan de voorkeurgrenswaarde van 48 dB.

4.4 Water

Kader

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.1.6 lid 1 onder b van het Bro) moet inzicht worden gegeven in de gevolgen voor de waterhuishouding die samenhangen met de ruimtelijke ontwikkeling die mogelijk wordt gemaakt.

Watertoets

Het plangebied ligt in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het plan is via de digitale watertoets kenbaar gemaakt bij het hoogheemraadschap (22.0940410). Op het plan is de normale watertoetsprocedure van toepassing. Reden hiervoor is dat de bestaande en te slopen woning binnen 5 meter van een watergang ligt. Het watertoetsresultaat is opgenomen in bijlage 4, dit bevat een automatisch gegenereerd concept-advies.

Beleid Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Deltavisie (2012)

In 2012 is de Deltavisie van het Hoogheemraadschap opgesteld. Daarin is verkend hoe er in de toekomst moet worden omgaan met het waterbeheer. Samen met gemeenten, belangenorganisaties, burgers en provincie zijn keuzes gemaakt voor de effecten Waterveiligheid, Voldoende water, Gezond water en Schoon water. De langetermijnverkenning van de Deltavisie is vertaald in een Waterprogramma voor de middellange termijn (2016-2021) en het nieuwe Waterplan HHNK (2022-2027) bouwt voort op de koers van de Deltavisie.

Waterprogramma 2016-2021

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft samen met haar partners haar waterbeleid op lange termijn (Deltavisie) en op middellange termijn (Waterprogramma 2016-2021) opgesteld. In het Waterprogramma 2016-2021 (voorheen waterbeheersplan) zijn de programma's en beheerstaken van het hoogheemraadschap opgenomen met de programmering en uitvoering van het waterbeheer. Het programma is nodig om het beheersgebied klimaatbestendig te maken, toegespitst op de thema s waterveiligheid, wateroverlast, watertekort, schoon en gezond water en crisisbeheersing. Door het veranderende klimaat wordt het waterbeheer steeds complexer. Alleen door slim samen te werken is integraal en doelmatig waterbeheer mogelijk. Bij de ontwikkeling van het Waterprogramma is hieraan invulling gegeven door middel van een partnerproces en de ontwikkeling van gezamenlijke bouwstenen.

Waterplan 2022-2027

Het Waterplan geeft de koers op hoofdlijnen voor het waterbeheer in Hollands Noorderkwartier. Er wordt voortgebouwd op de regionale Deltavisie (2012), het Waterprogramma 2016-2021 (WBP5) en het Collegeprogramma 2019-2023 van het Hoogheemraadschap. Onderwerpen die in het waterbeheerprogramma zijn opgenomen is (1) de bescherming van het land tegen het water, onderwerp "waterveiligheid", (2) de opvang en het afvoeren van water om wateroverlast te voorkomen, (3) het gezond houden van oppervlaktewater, (4) het zuiveren van water voor consumptie en (5) crisisbeheersing

Keur

In 2016 heeft het hoogheemraadschap de Keur 2016 en bijbehorende Algemene Regels vastgesteld. In de Keur staan de regels die het hoogheemraadschap hanteert bij de bescherming van waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken. Samen met de Waterwet, nationale en Europese wetgeving en de beleidsregels van HHNK vormt dit de basis voor de watervergunning. De regels in de Keur zijn onderverdeeld in:

  • gebodsbepalingen, waarin staat wie welk onderhoud aan waterstaatswerken, zoals sloten of dijken, moet uitvoeren. Bijvoorbeeld sloten schoonhouden of walkanten onderhouden;
  • verbodsbepalingen, die moeten voorkomen dat iedereen wijzigingen aanbrengt in de waterstaatswerken, waardoor ze niet (goed) meer functioneren. Zo is het verboden om zonder toestemming een steiger aan te leggen;
  • gedoogplichten, die beschrijven dat eigenaren van land met of in de buurt van een waterstaatswerk onze medewerkers en machines moeten toelaten voor onderhoudswerkzaamheden. Soms zijn landeigenaren ook verplicht om tijdelijk water op hun land te bergen.

De leggers bevatten specifieke informatie en kaarten. Hierin is aangegeven waar de geboden en verboden uit de Keur van toepassing zijn. Er zijn twee verschillende leggers: een voor de wateren en een voor de waterkeringen.

In de Keur is ondermeer aangegeven (artikel 3.3) dat het verboden is om "zonder watervergunning van het bestuur neerslag door nieuw verhard oppervlak versneld tot afvoer te laten komen".

In de Algemene Regels 2016 zijn vervolgens de volgende aanvullingen opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0012.png"

Op de kaart van de legger is de watergang die grenst aan het perceel aangeduid als primaire watergang, zie onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0013.png"

Onderzoek

In geval van de Oosterboekelweg wordt een bestaande woning gesloopt een op hetzelfde perceel een nieuwe stolp gebouwd voor een woning met bijbehorende tuin en bijgebouw(en). Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hanteert een grens voor een toename van bebouwing/verharding van 800 m2. Als die grens wordt overschreden, moet er worden gecompenseerd in de vorm van nieuw open water en is er een vergunning nodig. In geval van de Oosterboekelweg wordt een bestaande bebouwing (woning 160 m2 en schuur 46 m2, in totaal 206 m2) vervangen door een stolp van circa 235 m2. De bestrating is in de huidige situatie 109 m2 en in de nieuwe situatie nagenoeg gelijk (104 m2). De toename van verharding/bebouwing is ruim minder dan 800 m2 zodat compensatie niet aan de orde is.

Op het perceel zijn in de huidige situatie geen watergangen. De bestaande watergang aan de noordzijde van het perceel (primaire watergang) blijft onaangetast.

Het hemelwater zal worden geloosd op het oppervlaktewater. Het afvalwater van de woning wordt via het bestaande rioolstelsel afgevoerd.

Conclusie

Er treden geen (nadelige) effecten op in relatie tot de waterhuishouding.

4.5 Archeologie

Kader

De bescherming van archeologisch erfgoed in Nederland is vastgelegd in de Erfgoedwet, die op 1 juli 2016 in werking is getreden. De basis van de bescherming van archeologisch erfgoed in de Erfgoedwet is het verdrag van Valletta (ook wel het verdrag van Malta). De bescherming heeft als doel om archeologisch erfgoed zoveel mogelijk in situ, dus in de grond, te behouden. Indien ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden moet worden beoordeeld of archeologische waarden in het geding raken.

Onderzoek

Het perceel aan de Oosterboekelweg 70 is in het geldende bestemmingsplan voorzien van de dubbelbestemming "Waarde – archeologie 3". Voor bouwwerken waarbij grondroerende werkzaamheden over een oppervlakte groter dan 500 m² en dieper dan 0,40 m onder het maaiveld plaatsvinden moet alvorens een omgevingsvergunning voor het bouwen wordt verleend, zijn aangetoond dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn dan wel dat de archeologische waarden door de bouwactiviteiten niet onevenredig worden geschaad, dan wel dat de archeologische waarden door bouwactiviteiten kunnen worden verstoord.

Er worden bij de stolp geen kelders gerealiseerd, wel zal de fundering onder de 40 centimeter onder maaiveld komen. De stolp heeft een oppervlak van 14 bij 14 meter (196 m²). De ondergrens van 500 m² wordt niet overschreden zodat op basis van de bestemmingsplanregels geen archeologisch onderzoek of omgevingsvergunning (voor het uitvoeren van werkzaamheden) nodig is.

Conclusie

Er zijn voor wat betreft eventuele archeologische resten geen belemmeringen te verwachten.

4.6 Ecologie

Kader

In de Wet natuurbescherming staan beschermingsregels voor de Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. De wet is op 1 januari 2017 in werking getreden en heeft de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet vervangen. Onder andere de soortenbescherming , gebiedsbescherming en de bescherming van houtopstanden zijn in de Wet natuurbescherming geregeld. De Wet natuurbescherming geeft uitvoering aan de verplichtingen van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. De verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid is binnen de wet grotendeels neergelegd bij de provincies. De Rijksoverheid blijft verantwoordelijk voor het natuurbeleid van grote wateren en internationaal beleid. Voor wat betreft de soortenbescherming geldt dat deze binnen de Wet natuurbescherming is opgedeeld in de volgende beschermingsregimes: Vogelrichtlijnsoorten, Habitatrichtlijnsoorten en andere soorten. Voor alle beschermde soorten geldt een ontheffingsplicht. Het bevoegd gezag (de provincie) kan voor de soorten die zijn opgenomen in het 'beschermingsregime andere soorten' vrijstellingsbesluit nemen en hierin onderscheid maken tussen meer en minder strikt beschermde soorten.

Natura 2000 en NNN

De Oosterboekelweg 70 is geen onderdeel van een Natura 2000 gebied of van het Natuurnetwerk Nederland. Zie onderstaande afbeelding met de ligging van nabij gelegen delen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0014.png"

Afbeelding: ligging nabij gelegen NNN gebieden (bron: Omgevingsverordening Noord-Holland, www.ruimtelijkeplannen.nl)

Onderzoek soortenbescherming

Door ecologisch bureau Blom Ecologie is een onderzoek uitgevoerd, zie Bijlage 2 Ecologisch onderzoek 10.06.2022. In het onderzoek is vastgesteld dat de beoogde ruimtelijke ingreep niet leidt tot een overtreding van verbodsbepalingen omtrent soortenbescherming, gebeidsbescherming en houtopstanden in het kader van de Wet natuurbescherming. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met de (mogelijke) aanwezigheid van zoogdieren en algemene broedvogels in het kader van de zorgplicht.

Indien de huidige woning na de bouw van de stolp wordt gesloopt moet er vervolgonderzoek worden gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van gebouwbewonende vleermuizen.

Onderzoek gebiedsbescherming - stikstofdepositie

Het wijzigingsplan heeft als doel om de bestaande woning te vervangen door een stolp, waarbij het aantal woningen niet toeneemt. Gezien er sprake is van een grote afstand (8 km) tussen het plangebied aan de Oosterboekelweg 70 en het meest nabij gelegen Natura 2000 gebied en er sprake is van een ontwikkeling van beperkte omvang wordt op voorhand uitgesloten dat er sprake is van een verhoging van de stikstofdepositie in stikstofgevoelige habitattypen of leefgebieden binnen Natura 2000 gebieden. Een berekening middels de AERIUS calculator voor de gebruiksfase kan derhalve in beginsel achterwege blijven. Door ecologisch bureau Blom ecologie is een stikstofberekening gemaakt voor zowel de gebruiksfase als de bouwfase, gebruik makend van de AERIUS calculator (2023). Uit het onderzoek blijkt dat er geen sprake is van een toename van de stikstofdepositie bij nabij gelegen Natura 2000 gebieden. Er is geen vergunnning Wet natuurbescherming nodig. Zie Bijlage 4 Stikstofberekening 03.03.2023.

Conclusie

Er zijn vanuit de Wet natuurbescherming geen belemmeringen voor de voorgenomen bouw van de stolp. Alleen voor de te slopen woning (na voltooiing van de nieuwbouw) zal een aanvullend vleermuizen onderzoek moeten worden gedaan.

4.7 Luchtkwaliteit

Kader

Kader voor de regels omtrent luchtkwaliteit is de Wet milieubeheer (hoofdstuk 5, titel 5.2 Wm). Hierin zijn grenswaarden opgenomen voor luchtvervuilende stoffen. Voor ruimtelijke projecten zijn fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide (NO2) de belangrijkste stoffen.
Een project is toelaatbaar als aan één van aantal voorwaarden wordt voldaan, waaronder "het project draagt alleen niet in betekenende mate bij aan de luchtverontreiniging".

Om te bepalen of een project "niet in betekenende mate" bijdraagt aan de luchtkwaliteit is een algemene maatregel van bestuur 'Niet in betekenende mate' (Besluit NIBM) en een ministeriële regeling NIBM (Regeling NIBM) vastgesteld waarin de uitvoeringsregels zijn vastgelegd. Een project dat minder dan 1.500 woningen bevat is te beschouwen als "niet in betekenende mate".

Onderzoek

In geval van de Oosterboekelweg wordt per saldo geen woning toegevoegd. Dit is te beschouwen als "niet in betekenende mate".

Conclusie

Het plan is in overeenstemming met de Wet milieubeheer.

4.8 Externe veiligheid

Kader

Het bij wet vastgelegde externe veiligheidsbeleid heeft tot doel om een veilige woon- en leefomgeving te creëren in relatie tot de risico's van activiteiten (gebruik, opslag, productie, transport) met gevaarlijke stoffen. Het beleid is erop gericht te voorkomen dat er zich dichtbij gevoelige functies onaanvaardbare risico's met gevaarlijke stoffen voordoen. Er is regelgeving voor inrichtingen, transportroutes en buisleidingen waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen danwel vervoerd.

Onderzoek

Op basis van een analyse van de risicokaart wordt geconstateerd dat er in de omgeving van de Oosterboekelweg 70 geen relevante risicobronnen gelegen zijn in de vorm van inrichtingen of transportroutes voor gevaarlijke stoffen. De meest nabij gelegen transportroute betreft een ondergrondse gasleiding (A-620 en A-566) op een afstand van circa 600 meter. De afstand tot deze gasleiding wordt met de nieuwe stolp niet verkleind, ook wordt er geen nieuwe kwetsbare bestemming gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.WPOosterboekelwg70-ON01_0015.png"

Daarmee zal het aspect externe veiligheid niet tot belemmeringen leiden voor wat betreft de uitvoerbaarheid van het initiatief.

Conclusie

Het perceel ligt op ruime afstand, en daarmee buiten de invloedssfeer, van inrichtingen en transportroutes voor gevaarlijke stoffen. Bovendien is er geen sprake van een nieuwe kwetsbare bestemming.

4.9 Spuitzonering

Voorliggend wijzigingsplan heeft betrekking op het wijzigen van de bestemming "Wonen" naar de bestemming "Wonen-stolp". Voor zowel de huidige situatie als de nieuwe situatie voorziet de bestemming in één burgerwoning op een perceel. Het aantal woningen wordt dus niet vergroot, alleen de vorm van de woning en de plek op het perceel wijzigt. De nieuwe woning wordt midden op het perceel geplaatst, waarmee de afstand tot de omliggende agrarische gronden wordt vergroot.

Rondom het perceel zijn de gronden bestemd als "Agrarisch" (artikel 3). Op basis van de planregels van het geldende bestemmingsplan Buitengebied (2018) is ter plaatse van deze bestemming "het agrarisch grondgebruik" toegestaan. Een grondgebonden agrarische bedrijfsvoering, zoals een boomteeltbedrijf, is op agrarische gronden rondom de Oosterboekelweg 70 niet toegestaan. Op grond van artikel 3.4 (specifieke gebruiksregels) zijn daarnaast de volgende vormen van agrarische bedrijven expliciet uitgesloten (verbonden gebruik):

  • sierteelt, fruitteelt, bosbouw, houtteelt of overige opgaande meerjarige teeltvormen;
  • permanente teelt van bloembollen.

Er is op moment van schrijven geen landelijke wet- en regelgeving voor spuitzonering. Evenmin is er een algemeen aanvaarde onderzoeksmethode om vast te stellen of er sprake is van een goed woon- en leefklimaat. Om die reden wordt teruggevallen op wat er in jurisprudentie over dit onderwerp is bepaald.

Zoals de Raad van State in haar uitspraak van 27 mei 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:1698) heeft overwogen, wordt in geval van een nieuwe planologische situatie een minimale afstan van 50 meter tussen een nieuwe driftgevoelige functie (wonen, tuinen) en agrarische gronden waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, als redelijk beoordeeld. Dit neemt niet weg dat het bevoegde gezag (de gemeente) een kortere afstand in een bepaalde situatie toereikend kan achten om een aanvaardbaar woon- en leefklimaat te garanderen. Een kleinere afstand kan aanvaardbaar zijn indien (bijvoorbeeld) driftreducerende maatregelen worden getroffen dus het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of het realiseren van een driftwerende haag die de gevoelige functie beschermt tegen de gewasbeschermingsmiddelen.

In recente jurisprudentie (ECLI:NL:RVS:2022:3160, 2 november 2022) ging de Raad van State akkoord met een ruimtelijke motivering, zonder locatiespecifiek onderzoek naar verspreiding en wering van spuitresiduen. In deze specifieke zaak was er sprake van een bestaande woning  op een bestaande woonbestemming nabij een bestaande agrarische bestemming waar een plantenkweker was gevestigd. Dit betekent dat het bestemmingsplan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toeliet op zeer korte afstand van de woonbestemming.  Dit is ook het geval bij de Oosterboekelweg 70, waarbij sprake is van een bestaande woonbestemming, met aangrenzende percelen met agrarische bestemming. Het gevraagde ruimtelijk besluit verandert niets aan de contouren van de gevoelige woonbestemming. De planologische mogelijkheden op het woonperceel nemen niet toe ten opzichte van de voorgaande situatie.

In de genoemde zaak heeft de initiatiefnemer voorzien in  een driftwerende struweelhaag met een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,40 meter, waarmee deze een verbetering bracht in een bestaande planologische situatie. Ook in het plan Oosterboekelweg 70 wordt- voor wat betreft het onderwerp spuitzonering-  een verbetering aangebracht in de bestaande planologische situatie. De nieuwe stolpwoning wordt midden op het perceel geplaatst, waarmee de afstand tot de omliggende agrarische gronden wordt vergroot. Daarnaast wordt aan alle zijden van het woonperceel voorzien in een driftwerend struweel van 3 meter breed en 2,40 meter hoog.

In de genoemde zaak kon worden vastgesteld dat binnen een afstand van 30 meter het gebruik voor open teelten van sierplanten en bomen en boomgaarden in het daar geldende bestemmingsplan als strijdig gebruik was aangemerkt. In geval van de Oosterboekelweg 70  is op alle omliggende agrarische gronden (tot op grotere afstand dan 50 meter) het gebruik voor sierteelt, fruitteelt, bosbouw, houtteelt of overige opgaande meerjarige teeltvormen alsmede de permanente teelt van bloembollen aangemerkt als verboden gebruik.  De combinatie van deze gegevens bood volgens de Raad van State voldoende waarborgen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Gelet op het voorgaande kan, in lijn met de geschetste jurisprudentie, bij de nieuwe woning Oosterboekelweg 70 worden voorzien in een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Hoofdstuk 5 Juridische toelichting

5.1 Regels

De systematiek van een wijzigingsplan is dat in het geldende bestemmingsplan is bepaald naar welke bestemming de bestaande bestemming mag worden gewijzigd. In geval van de Oosterboekelweg 70 is dit het wijzigen van de bestemming "WonenI" naar "Wonen - Stolp". Voor wat betreft de inhoud wordt verwezen naar het geldende bestemmingsplan. De betreffende regels van het geldende bestemmingsplan zijn als PDF gevoegd als bijlage bij de regels.

Sinds 2018 zijn voor het onderwerp parkeren aanvullende regels vastgesteld in de vorm van een paraplubestemmingsplan (parkeren) in 2019. De regels hiervan zijn (logischerwijs) nog niet opgenomen in het geldende bestemmingsplan van 2018. Om te voorkomen dat de bepalingen van deze paraplubestemmingsplannen niet van toepassing zouden zijn op dit wijzigingsplan, zijn de regels die daarbij horen in de planregels van dit wijzigingsplan opgenomen. Daarbij gaat het om artikel 4 waarin de regels voor parkeren zijn opgenomen, overeenkomstig de Nota Parkeernormen Gemeente Medemblik 2021 .

5.2 Verbeelding

Voorliggend wijzigingsplan heeft betrekking op het perceel met adres Oosterboekelweg 70. De grens van de bestemming "Wonen" vormt tevens de grens van het wijzigingsplan. Op de verbeelding van het wijzigingsplan is voor het perceel de nieuwe bestemming "Wonen-Stolp" aangehouden.

In de planregels van het geldende bestemmingsplan is bij de bestemming "Wonen - Stolp" bepaald dat de hoofdgebouwen mogen worden gebruikt voor één woning, tenzij de functie aanduiding "specifieke vorm van wonen - 2" van toepassing is, dan zijn twee woningen toegestaan. Aangezien voor de Oosterboekelweg 70 wordt uitgegaan van één woning is deze functieaanduiding niet opgenomen.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Vooroverleg met omwonenden

De initiatiefnemers hebben met de bewoners van omliggende percelen overleg gevoerd over het bouwvoornemen:

  • op 7 mei 2022 zijn de naaste buren, de familie [naam], ingelicht over de bouwplannen. De buren waren enthousiast over het voornemen en hebben geen bezwaar;
  • op 5 juli 2022 is een avond voor de buren, de families [naam] en [naam] georganiseerd. De plannen zijn daarbij gepresenteerd. Alle aanwezigen waren enthousiast over het plan en hebben geen bezwaar.
  • op 6 januari 2023 is bij de nieuwjaarsborrel met buren van de Oosterboekelweg het plan besproken en gepresenteerd. Alle aanwezigen waren enthousiast en hebben geen bezwaren laten blijken.

Zienswijze

Het ontwerp wijzigingsplan zal voor een periode van 6 weken ter visie worden gelegd. Een ieder wordt in deze periode in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen.

6.2 Economische uitvoerbaarheid

De nieuwbouw van de stolp met bijgebouwen en de sloop van de bestaande woning wordt uitgevoerd voor rekening en risico van de initiatiefnemer. Deze gemeentelijke kosten worden gedekt vanuit de leges.