direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Partiële herziening bestemmingsplan Centrumvoorzieningen Nibbixwoud
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0420.BPKNIBCENTRVOORZ-VA01

TOELICHTING

Inhoud en doel partiële herziening

De voorliggende partiële herziening heeft betrekking op het bestemmingsplan Centrumvoorzieningen Nibbixwoud, zoals dat is vastgesteld op 28 februari 2013. Dit bestemmingsplan is een digitaal bestemmingsplan in de zin van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het mogelijk om een partiële herziening vast te stellen.

Het geldende bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een nieuw sportveldencomplex aan de westzijde van Nibbixwoud om daarmee te komen tot een concentratie van sportvoorzieningen in het dorp. De ligging van het plangebied is weergegeven in figuur 1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.BPKNIBCENTRVOORZ-VA01_0001.png"

Figuur 1: Ligging plangebied sportvoorzieningen

De partiële herziening heeft als doel om ter uitvoering van het bestemmingsplan een aantal onderdelen aan te passen. In het kader van de aanleg van de sportvoorzieningen die in het bestemmingsplan Centrumvoorzieningen Nibbixwoud mogelijk worden gemaakt zijn na de vaststelling van dat plan een aantal afspraken gemaakt met omwonenden. Met een aantal bewoners van de Weidelaan en de Dorpsstraat is een intentieovereenkomst gesloten die voorziet in het betrekken van een stuk grond bij de achter- en deels zijtuinen. Deze stroken grond die tot de woonbestemming gaan behoren, passen niet in de huidige bestemmingen 'Groen' en 'Water'. De betreffende stroken krijgen de bestemming 'Wonen' die is afgestemd op de bestemming zoals die is opgenomen in het aangrenzende bestemmingsplan 'Dorpskernen IV' waarin de bijbehorende woningen zijn geregeld.

Door de verdieping van de tuinen aan de Weidelaan, verschuift de geplande waterloop achter de woningen aan deze weg enigszins. Het beloop van de bestemming 'Water' uit het bestemmingsplan Centrumvoorzieningen Nibbixwoud wordt in deze herziening aangepast ten koste van de groenbestemming.

De definitieve inrichting van het plangebied is weergegeven in figuur 2.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0420.BPKNIBCENTRVOORZ-VA01_0002.png"

Figuur 2: Definitieve inrichting plangebied

Het bestemmingsplan blijft, behalve de hierboven genoemde aanpassingen, verder ongewijzigd, de herziening voorziet uitsluitend in het wijzigen van een openbare strook naar een (onbebouwde) woonbestemming en de verlegging van een nieuw aan te leggen waterloop daardoor. De vergroting van de tuinen gaat niet ten koste van het aan te leggen water. Dat betekent dat in deze toelichting niet hoeft te worden ingegaan op beleid en omgevingsaspecten.

Juridische vertaling

Het bestemmingsplan voorziet, zoals gezegd, alleen in een aanpassing van die delen die naar aanleiding van de definitieve inrichting van het plangebied zijn gewijzigd. Ten gevolge hiervan is een bestemming 'Wonen' toegevoegd, teneinde de bij de woonpercelen aangekochte gronden te kunnen gebruiken als erf. De bestemming is afgestemd op de regeling uit het aangrenzende bestemmingsplan Dorpskernen IV, zoals vastgesteld op 4 juli 2013. In dat plan zijn de betreffende woningen geregeld. Omdat de hoofdgebouwen al in al dat plan zijn geregeld, zijn de regels in de onderhavige partiële herziening uitsluitend afgestemd op de mogelijkheid voor erfbebouwing. Wel is een koppeling gelegd met het bijbehorende hoofdgebouw, om te voorkomen dat de oppervlakte van de erfbebouwing mag worden verdubbeld.

Verder is het deel van de waterloop dat is gewijzigd ten opzichte van het geldende bestemmingsplan, bestemd als 'Water' (voorheen 'Groen').

In de regels zijn de bestemmingen opgenomen die direct gerelateerd zijn aan de verbeelding van deze partiële herziening. Op deze wijze kunnen de betreffende bestemmingen in het plangebied afzonderlijk van het 'moederplan' worden gelezen.

Exploitatieplan

Het opstellen van een exploitatieplan in de zin van de Wro is niet nodig. Met de bewoners van de aankoop van de grond zijn overeenkomsten met betrekking tot de aankoop van de gronden gesloten.


Procedure

De partiële herziening heeft geen raakvlakken met het rijks- en provinciaal beleid. Ook is geen watertoets nodig, omdat de waterloop slechts wordt verschoven en er aan het te compenseren oppervlaktewater ten opzichte van het eerdere plan niets veranderd. Om die reden was het niet noodzakelijk deze partiële herziening in het kader van het wettelijk vooroverleg (het Overleg ex artikel 3.1.1 Bro) aan te bieden aan de betreffende instanties.

Op basis daarvan is de partiële herziening ingevolge de wettelijke voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Binnen deze termijn kon een ieder een zienswijze op het plan indienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Vervolgens heeft de gemeenteraad van Medemblik de partiële herziening op 11 september 2014 ongewijzigd vastgesteld.