Plan: | ArenaPark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01 |
Bodemopbouw
Functies en bestemmingen moeten worden afgestemd op de bodemopbouw. Het ArenaPark maakt geografisch gezien deel uit van het Gooische stuwwallen gebied. Het Gooische stuwwallengebied behoort tot de fysisch geografische eenheden stuwwal, smeltwaterdal en -waaier, dekzand, dekzandrug, (reliëfarme) landduinen, landduinen met actief stuifzand en aanwasvlakte. Veel voorkomende bodemtypes zijn holt-, haar-, en veldpodzolgronden, (duin)vaaggronden en eerdgronden. Tot een diepte van 50 meter onder het maaiveld is gestuwd materiaal aanwezig. Hierin kunnen plaatselijk fijnzandige, lemige en slibhoudende lagen voorkomen. Lokaal bevat de bodem grindbestanddelen. De hydrologie wordt gedomineerd door infiltratie, met kwelsystemen aan de westkant van Hilversum.
Het maaiveld ligt grofweg op NAP + 3,5m. De bodemopbouw stelt geen bijzondere eisen aan de functies en bestemmingen.
Bodembeschermingsgebied
De mogelijke status als bodembeschermingsgebied oefent invloed uit op de mogelijke functies en bestemmingen van het plangebied. Zo is het beschermen van aardkundige waarden een van de speerpunten van het provinciale landschaps- en bodembeschermingsbeleid. Onder aardkundige waarden worden onderdelen in het landschap verstaan, die iets vertellen over de geologische ontstaanswijze van een gebied. Het ArenaPark ligt niet binnen een bodembeschermingsgebied, waardoor er vanuit dit kader geen bijzondere eisen aan de functies en bestemmingen worden gesteld.
Bodemkwaliteit
Voorgenomen bouwplannen moeten voorzien in het realiseren én behouden van een duurzame bodemkwaliteit. Bodem die schoon is, moet schoon blijven en er moet op een juiste manier worden omgegaan met eventueel aanwezige verontreinigingen. In geval van gebieden met verontreiniging dient de chemische bodemkwaliteit en het gebruik op elkaar afgestemd te worden. De bodem hoeft daarvoor niet in alle gevallen te worden schoongemaakt, maar wordt dan alleen geschikt gemaakt voor de huidige of toekomstige functie. Voor kwetsbare gebieden, zoals natuurgebieden, streven de provincie en de gemeente echter nog steeds naar een volledige verwijdering van de verontreiniging.
Het plangebied is door middel van diverse artikel 19 vrijstellingsprocedures op basis van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (oud) sinds 2000 gefaseerd (her)ingericht ten behoeve van (voornamelijk) kantoorgebouwen. In het kader van de ruimtelijke onderbouwing van deze vrijstellingsprocedures is voor de wateraspecten advies gevraagd aan het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Namens het Hoogheemraadschap heeft Waternet het wateradvies opgesteld. Het wateradvies dat toen is gemaakt, is ook nog relevant voor dit bestemmingsplan. Zie voor het wateradvies bijlage 4.
De gemeente sluit zich aan bij het advies van Waternet. Alleen ten aanzien van de kwaliteitscontrole van het hemelwater dat afkomstig is van de wegen, toeritten en bovengrondse parkeergarages wijkt het gemeentelijk standpunt af. De gemeente acht controle op de kwaliteit van het infiltrerende regenwater hiervoor een concretere werkwijze dan op basis van het aantal verkeersbewegingen. Paragraaf 5.5 gaat hier nader op in.
Het bestaande watersysteem waarbij invulling is gegeven aan het wateradvies wordt hieronder beschreven.
Rioleringsituatie (afval- en hemelwater)
Het ArenaPark ligt binnen een gescheiden gerioleerd gebied. Dit houdt in dat de afvalwaterstroom en de regenwaterstroom, los van elkaar, via verschillende rioolstelsels wordt afgevoerd.
Sinds 2000 wordt bij de nieuwbouw op het ArenaPark het regenwater ter plekke geïnfiltreerd. Bijvoorbeeld door het toepassen van open verharding en infiltratieputten onder parkeerplaatsen en bij wegen. Bij de nieuwbouw vanaf 2000 is zoveel mogelijk gewerkt met niet-uitlogende (bouw)materialen.
Het oostelijk deel van het ArenaPark watert af richting de Arenavijver, waarvan de oevers infiltrerend zijn aangelegd. Verdere ruimte voor het creëren van waterberging aan maaiveld was gering en daarom is bij de bouw in het westelijk deel (2009, ArenaPark fase III) gekozen voor ondergrondse infiltratiebakken.
Grondwater
Het ArenaPark ligt op een stuwwal van het Gooi en is infiltratiegebied. Het maaiveld varieert van NAP + 3,00 m en NAP + 4,00 m. Het eerste watervoerende pakket heeft haar basis op 160 meter minus maaiveld. In de zandige bodem stroomt het grondwater globaal genomen in westelijke richting. In het gebied komen grondwaterstanden voor van maximaal 2 m + NAP. De grondwaterstandfluctuatie bedraagt meer dan één meter.
Oppervlaktewater
In het zuidoosten van het plangebied is één vijver aanwezig, de Arenavijver. Dit is een vijver met een dichte bodem waarvan de oevers wél waterdoorlatend zijn. Bij hoog waterpeil infiltreert het water via de oevers in de bodem en/of wordt het met een pomp afgevoerd naar het regenwaterriool. Dit regenwaterriool staat in verbinding met 't Ven. 't Ven is een oppervlaktewater buiten het plangebied, ten zuiden van de Diependaalselaan. 't Ven is onderdeel van het afwateringssysteem Hilversum-oost. In 't Ven infiltreert het water in de bodem.