Plan: | De Egelantier |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01 |
Inleiding
Dudok Wonen is voornemens om op de locatie van de bestaande Egelantier in Hilversum een nieuw woondienstencentrum te ontwikkelen. Voor deze ontwikkeling is een wijziging in het bestemmingsplan noodzakelijk. Bij de ontwikkeling van het gebied dient rekening gehouden te worden met mogelijke knelpunten en aandachtspunten ten aanzien van de waterhuishouding en riolering. De voorgenomen ontwikkeling is daarop getoetst conform de thema's uit de handreiking watertoets deel 3. De uitkomsten zijn per aspect beschreven in de voorliggende waterparagraaf.
Locatie
Het plangebied ligt in de buurt Bloemenkwartier Zuid. De buurt maakt onderdeel uit van de wijk Hilversum Zuid en bestaat voornamelijk uit laagbouwwoningen. Het plangebied wordt begrensd door het midden van de weg van de Egelantierstraat en de Fuchsiastraat, respectievelijk aan de noord- en zuidkant. Aan de west- en oostkant vormt de achterzijde van de woonpercelen aan de Egelantierstraat (noord-zuidrichting) de grens.
Huidige situatie
Op de bestaande locatie zijn circa 125 kleine zorgappartementen en 70 aanleunwoningen gelegen. Bovendien zijn er 10 jongereneenheden gesitueerd. Het plangebied is grotendeels verhard en het verhard oppervlak is aangesloten op het gemengde rioolstelsel van de gemeente Hilversum onder de Egelantierstraat en de Fuchsiastraat.
Toekomstige situatie
In het nieuwe woondienstencentrum is ruimte gereserveerd voor 36 groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners, 42 zorgappartementen en 101 aanleunwoningen.
Het complex bestaat uit een aaneengesloten gebouw met een tweetal binnenterreinen.
Thema's uit de 'handreiking watertoets deel 3'.
De voorgenomen ontwikkeling heeft een kleine toename in het verhard oppervlak tot gevolg. De afvoer wordt derhalve vertraagd. Omdat het plangebied geheel wordt vernieuwd waarbij de bestaande bebouwing volledig wordt verwijderd moet de nieuwe verharding worden afgekoppeld van het gemengde rioolstelsel.
De bodem op de locatie bestaat uit grof zand met een goede doorlatendheid en de grondwaterstand bevindt zich op meer dan vier meter beneden het maaiveld. Het hemelwater wordt daarom middels een infiltratievoorziening afgevoerd naar de bodem.
Een noodoverstortvoorziening vanuit de infiltratievoorziening richting het gemengd stelsel wordt opgenomen. Voorwaarde voor deze noodoverlaat is dat wordt aangetoond dat zoveel mogelijk water in het gebied wordt geborgen en geïnfiltreerd in de bodem. Middels een terugslagklep wordt voorkomen dat vuil water uit het gemengde stelsel terugstroomt richting het IT-riool. Omdat in extreme situaties het gemengde stelsel mogelijk geen afvoer meer heeft wordt wateroverlast voorkomen door de hemelwaterberging- en afvoer voldoende groot te dimensioneren.
Om de grootte van de infiltratievoorziening te beperken kan een groen dak met een waterbergende functie dat hemelwater vertraagd afvoert worden overwogen. De dimensionering van het infiltratiesysteem wordt in het definitief waterhuishoudkundig plan uitgewerkt. Belangrijk aandachtpunt hierbij is het onderhoud. Voorkomen moet worden dat de infiltratievoorziening door instroom van vuil snel verstop waardoor infiltratie afneemt.
Om instroom van hemelwater in de aan te leggen ondergrondse parkeergarage te voorkomen moet een drempelconstructie worden aangelegd om bij extreme neerslag instroom van water op straat te voorkomen.
De vuilwaterafvoer van de woningen en voorzieningen worden aangesloten op het gemengd rioolstelsel van de gemeente Hilversum dat onder de Egelantierstraat en de Fuchsiastraat ligt . Het hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering.
De grondwaterstand is bij het verkennend bodemonderzoek niet waargenomen en bevindt zich op meer dan vier meter beneden maaiveld. Grondwateroverlast wordt daarom niet verwacht. Wel moet de ondergronds aan te leggen parkeergarage waterdicht worden aangelegd om instroom van infiltrerend hemelwater uit te kunnen sluiten.
Om vervuiling van het grondwater te voorkomen mogen geen uitlogende of anderszins uitspoelende bouwstoffen worden toegepast waardoor het afstromende hemelwater wordt vervuild. Bij de (her)bouw van de woningen worden deze materialen niet toegepast.
Het plangebied ligt in het binnenstedelijk gebied van de gemeente Hilversum. Natte natuurwaarden komen niet voor in de omgeving van het plangebied.
De grondwaterstand wordt niet gewijzigd. Een deel van het plangebeid is reeds bebouwd geweest. De bodem bestaat uit grove zandgronden. Er is geen reden om bodemdaling te verwachten.
Oppervlaktewater komt niet voor in het plangebied. Een waterdoorvoerende functie is niet aanwezig. Het hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem en komt volledig ten goede aan het grondwater.
Bij de aanleg van infiltratievoorzieningen moet rekening worden gehouden met een voldoende snelle ledigingtijd en deze mogen niet te diep worden om mogelijk verdrinkingsgevaar uit te kunnen sluiten.
Infiltratievoorzieningen hebben een korte ledigingtijd (minder dan 48 uur) om stankoverlast te voorkomen. Voor de toekomstige ontwikkeling worden behoudens infiltratievoorziening geen nieuwe waterhuishoudkundige voorzieningen aangelegd.
De infiltratievoorziening komt volledig in beheer en onderhoud van de ontwikkelaar. De gemeente en het waterschap zijn niet verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de infiltratievoorziening. Om het onderhoud van de infiltratievoorziening te beperken kunnen kolken met zandvang worden geplaatst om instroom van vuil in de voorzieningen te voorkomen.