direct naar inhoud van 5.7 Bodem en watersysteem
Plan: De Egelantier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01

5.7 Bodem en watersysteem

5.7.1 Bodem

Het voorgenomen bouwplan moet voorzien in het realiseren en behouden van een duurzame bodemkwaliteit. Bodem die schoon is, moet schoon blijven en er moet op een juiste manier worden omgegaan met de aanwezige verontreinigingen. In geval van gebieden met verontreiniging dient de chemische bodemkwaliteit en het gebruik op elkaar afgestemd te worden. De bodem hoeft daarvoor niet in alle gevallen te worden schoongemaakt, maar wordt dan alleen geschikt gemaakt voor de huidige of toekomstige functie. Voor kwetsbare gebieden, zoals natuurgebieden, streven de provincie en de gemeente echter nog steeds naar een volledige verwijdering van de verontreiniging. In dit kader is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd.

Conclusie

Het aspect bodem legt geen belemmeringen op aan de beoogde ontwikkeling. Ter plaatse van een boring is matig verhoogd gehalte aan PAK aangetroffen. Vanwege de beperkte omvang wordt aanvullend onderzoek niet noodzakelijk geacht. Sanerende maatregelen zijn niet noodzakelijk.

5.7.2 Watersysteem

Ten aanzien van het aspect water is het proces van de watertoets doorlopen. In dit kader is een rapport opgesteld (Oranjewoud, Watertoets Egelantier: Toelichting watertoets Egelantier in Hilversum, 200898, 18-02-2010, rev 04).

De voorgenomen ontwikkeling heeft een kleine toename in het verhard oppervlak tot gevolg. De afvoer wordt derhalve vertraagd. Omdat het plangebied geheel wordt vernieuwd waarbij de bestaande bebouwing volledig wordt verwijderd moet de nieuwe verharding volledig worden afgekoppeld van het rioolstelsel. Het afstromende hemelwater moet zoveel mogelijk worden afgevoerd binnen de plangrenzen.

De bodem op de locatie bestaat uit grof zand met een goede doorlatendheid en de grondwaterstand bevindt zich op meer dan vier meter beneden het maaiveld. Het hemelwater wordt daarom middels een infiltratievoorziening afgevoerd naar de bodem. Bij het ontwerp van het hemelwaterafvoer zal de aanleg van ondergrondse infiltratiekratten of de aanleg van een IT-riool worden afgewogen. Overstort naar het gemengde stelsel is ongewenst en zal daarom worden beperkt.

Om de grote van de infiltratievoorziening te beperken kan een groen dak met een waterbergende functie dat hemelwater vertraagd afvoert worden overwogen. De dimensionering van het infiltratiesysteem wordt in het definitief waterhuishoudkundig plan uitgewerkt. Om instroom van hemelwater in de aan te leggen ondergrondse parkeergarage te voorkomen moet een drempelconstructie worden aangelegd om bij extreme neerslag instroom van water op straat te voorkomen.

De vuilwaterafvoer van de woningen en voorzieningen worden aangesloten op het gemengde rioolstelsel van de gemeente Hilversum dat onder de Egelantierstraat en de Fuchsiastraat. Het hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering.