Plan: | De Egelantier |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01 |
In figuur 4 is de stedenbouwkundige en architectonische inpassing weergegeven.
Figuur 4: Verkleinde weergave plankaart
Het nieuwe complex bestaat uit een ensemble van aaneengeschakelde woongebouwen, met aan de noordzijde aan de Egelantierstraat het gebouw met de verschillende diensten.
Hoewel het een groot complex is, wordt met verspringingen in de rooilijnen en door de verschillende bouwhoogten en de kappen ingespeeld op de kleinere schaal van de omliggende woonbebouwing. De privé tuinen van het nieuwe complex sluiten zoveel mogelijk aan op de privé tuinen van de bestaande woningen, zodat hier geen confrontatie privé-openbaar plaatsvindt. Met de grotere bebouwing van het dienstencomplex aan de Egelantierstraat wordt stedenbouwkundig aangesloten op het monumentale schoolgebouw van architect Dudok en wordt het schoolplein door de nieuwe bebouwingswand duidelijk begrensd. In de Fuchsiastraat daarentegen bevindt zich juist een opening in de bebouwing van waaruit groene openbare ruimten zijn gemaakt in de vorm van twee binnenhoven, waaromheen het ensemble van woongebouwen is gesitueerd.
Architectuur
Bij de architectonische vormgeving wordt aangesloten op de architectuur van de omgeving. Vooral de uitstraling met pannendaken zorgt ervoor dat de nieuwe bebouwing goed past in de buurt. De gebouwen worden, net als de woningen in de omgeving, uitgevoerd in baksteen. Behalve de twee hoven is er ook in het hoofdgebouw een overdekte binnenhof in het complex aanwezig waaromheen de verschillende zorgfuncties zijn gelegen.
Uitgangspunt voor de architectuur van het nieuwe woondienstencentrum is dat deze
aansluit op de woningen in de Bloemenbuurt. Molenaar& Van Winden architecten hebben zich tevens laten inspireren door het gebouw dat vroeger op de locatie heeft gestaan. Het nieuwe woondienstencentrum bestaat uit drie hoven. Twee hoven waarin een semiopenbare binnentuin ligt en één overdekt hof waar diverse ondersteunende diensten gevestigd zijn.
Eisen van welstand
De welstandsnota is op Juni 2004 door de gemeenteraad vastgesteld met als doel vooraf helderheid te bieden over de welstandcriteria die door de gemeente worden gehanteerd bij het beoordelen van bouwinitiatieven. De nota is op 23 april 2008 op enkele punten bijgesteld en geactualiseerd. In de welstandsnota ligt het gebied van het bestemmingsplan in gebied 5b, deelgebied Volkwoningbouwcomplexen. Het gebied heeft een bijzonder welstandsniveau. In gebied 5b zijn de uitgangspunten voor het welstandsbeleid:
Voor het deelgebied Volkswoningbouwcomplexen is in de welstandsnota uitgangspunt:
Het welstandsniveau voor het deelgebied Volkswoningbouwcomplexen is bijzonder, waarbij de welstandsbeoordeling is gericht op het beschermen van de bijzondere waarde van het gebied. Het behouden van de samenhang tussen stedenbouw en architectuur, samenhang en herhaling binnen een cluster zijn daarbij uitgangspunt, hetgeen vooral tot uiting komt in de opbouw, geleding, kappen, materiaal- en kleurgebruik.
In mei 2009 heeft de commissie Welstand de plannen voor De Egelantier besproken en positief beoordeeld.
Binnen het ensemble zijn twee grotere openbare ruimten aanwezig in de vorm van hoven, waaromheen de gebouwen zijn gesitueerd. De centraal gelegen hof (binnenterrein 1) heeft een groene uitstraling met gazons, struiken en bomen en eventueel water. De andere hof (binnenterrein 2) heeft meer een pleinfunctie met verhardingen, maar ook met groene elementen. Dit binnenterrein is ook goed toegankelijk voor o.a. hulpdiensten en taxi's. Aan de zijde van de Fuchsiastraat zullen extra langsparkeerplaatsen worden aangelegd.