direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
Plan: De Egelantier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01

4.3 Gemeente

Toekomstvisie Hilversum 2015

In de toekomstvisie kiest de gemeente voor een stabilisatie van het inwonersaantal rond 80.000 inwoners en een stabilisatie en versterking van de werkgelegenheid. In de nota zijn hoofdlijnen uitgezet ten behoeve van komende beleidsontwikkelingen en zijn binnen die hoofdlijnen speerpunten en sleutelprojecten aangegeven zoals die op dit moment kunnen worden geconcretiseerd. Onevenwichtigheden aanpakken en tegelijk de bestaande kwaliteiten die Hilversum heeft, behouden en versterken is daarbij de leidraad. Doelgericht, maar ook zorgvuldig en behoedzaam toewerken naar een compacte en tegelijk complete stad die duurzaam in evenwicht zal zijn. Waar sprake is en blijft van hoogwaardig wonen en werken in het groen, voor jong en oud en alles daartussenin. In hoofdlijnen:

  • handhaven en versterken van de positie van Hilversum als centrumgemeente;
  • handhaven en versterken van Hilversum als woongemeente;
  • handhaven en versterken van Hilversum als werkgemeente en multimediastad;
  • handhaven en versterken van de bereikbaarheid van Hilversum;
  • handhaven en versterken van de hoogwaardige stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke kwaliteit van Hilversum.
  • Samengevat: streven naar 'stabiliteit met een plus'.

Verder wordt gesteld dat met de voorstellen in de nota een goede mix en balans gevonden is ten aanzien van:

  • stabilisering van het inwoneraantal en versterking van de differentiatie in de bevolkingsopbouw;
  • in de ruimtebehoefte voor wonen voorzien door optimaal benutten van de capaciteit voor woningbouw in het stedelijk gebied, binnen de in het streekplan vastgestelde bebouwingscontour;
  • in de ruimte voor bedrijvigheid voorzien door verder ontwikkelen van de in het streekplan opgenomen nieuwe bedrijvenlocaties, in combinatie met betere benutting van de bestaande bedrijventerreinen; met een selectief vestigingsbeleid en afstemming in regionaal verband;
  • de mobiliteit accommoderen door waar mogelijk knelpunten op het hoofdwegennet aan te pakken, gepaard aan bevordering van alternatieve vervoerswijzen;
  • bij de inrichting van het stedelijke en landelijke gebied nadrukkelijk te streven naar bevordering van hoogwaardige omgevingskwaliteit, omdat deze het imago van Hilversum bepaalt en door eenieder hoog wordt gewaardeerd.

Op dit moment wordt gewerkt aan het project Hilversum 2015 Revisited. Het doel van het project is het verkrijgen van een bijgestelde toekomstvisie door het renoveren van de nota Hilversum 2015. Voor het schrijven van een geheel nieuwe toekomstvisie is niet gekozen. Het gaat dus om (periodiek) onderhoud.

In de Toekomstvisie Hilversum 2015 wordt gestreefd naar optimaal gebruik van de ruimte. Dat betekent dat nieuwe ontwikkelingen bij voorkeur binnen het stedelijk gebied worden gerealiseerd. Het plangebied is binnen de rode contouren van de gemeente Hilversum gelegen (zie hoofdstuk 5).

Ontwikkelingsprogramma Stedelijke vernieuwing 2005-2009

Hilversum kiest in het ontwikkelingsprogramma voor een viertal programma´s:

  • 1. Versterken van de Hilversumse woonmilieus
  • 2. Wonen-welzijn-zorg: tot stand brengen van woondienstenzones
  • 3. Versterken van de omgevingskwaliteit
  • 4. Handhaven en versterken van de stadseconomie (inclusief culturele infrastructuur)

De programma's hebben een integraal karakter en kennen daarnaast dwarsverbanden. Het ontwikkelingsprogramma gaat uit van een aantrekkelijke en gevarieerde woonstad. Hilversum legt hierbij nadruk op de wonen-welzijn-zorg component. Naast goede woningen in aantrekkelijke woonmilieus speelt ook de kwaliteit van de omgeving een belangrijke rol. In dit kader is het concept woondienstenzone uitgewerkt.

Concept woondienstenzone

Wonen, zorg en welzijn vormen in de woondienstenzone één geheel. In een straal van circa 300 meter rond een wooncentrum wordt een aantal woningen gebouwd of aangepast voor mensen die nu of in de toekomst zorg nodig hebben of die mindervalide zijn. Maar ook drukbezette tweeverdieners en gezinnen kunnen hier wonen in ruime, moderne woningen waar zij verzekerd zijn van zorg- en gemaksdiensten op loopafstand.

Deze sociale vermenging zorgt voor levendigheid in de wijk. De woondienstenzones zijn voor iedereen: gezonde mensen en mensen die hulp of verzorging nodig hebben, jong èn oud. Het aanbod van diensten is per woondienstenzone afgestemd op de vraag, bijvoorbeeld van mensen met een extra zorgbehoefte of van mensen die gemaksdiensten dichtbij huis willen hebben. De woondienstenzones worden daardoor verschillend. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven wonen en dat zij zelf bepalen van welk dienstenpakket ze gebruik maken.

Het plangebied, dat onderdeel uitmaakt van woondienstenzone Hilversum Zuid, moet voorzien in ruime, moderne woningen voor jong en oud. Tevens moet ruimte gereserveerd worden voor zorg- en gemaksdiensten in directe nabijheid van de woningen (zie hoofdstuk 5).

Woonvisie Hilversum 2006-2009

De Woonvisie is op 8 februari 2006 door de raad vastgesteld. De woonvisie Hilversum 2006 – 2009 is een strategische visie op de toekomst van het wonen: ze geeft richting aan de investeringen in het wonen. Bovendien is de woonvisie een actiegericht document, waarin strategische investeringen en projecten worden voorgesteld die een impuls geven aan de woonkwaliteit en -kwantiteit.

Het reeds bestaande volkshuisvestingsbeleid ging uit van stabilisatie van het inwoneraantal en differentiatie van de bevolkingsopbouw. In deze woonvisie is de gewenste stabilisatie van het inwoneraantal los gelaten. Door de geprognosticeerde

nieuwbouwprogramma's zal het aantal inwoners naar verwachting met ongeveer ± 4.000 toenemen. De gewenste differentiatie van de bevolkingsopbouw in Toekomstvisie Hilversum 2015 is nog steeds een wens.

In de woonvisie is aandacht besteed aan alle leeftijdsgroepen. Getracht zal worden om alle leeftijdsgroepen in Hilversum te behouden. Binnen deze leeftijdsgroepen zal ook aandacht worden besteed aan de verscheidende inkomensgroepen. In tegenstelling tot de Toekomstvisie Hilversum 2015 wordt niet alleen ingezet op de nieuwbouw

en herstructurering van woningen maar ook andere oplossingen om de doelgroepen

binnen Hilversum te huisvesten. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld de starterslening, alternatieve koopvormen en wonen boven winkels.

De Woonvisie vraagt om meer ruimte voor nieuwbouwwoningen. Het plangebied dient hierin te voorzien. Door het plangebied in te richten met de functie wonen in combinatie met zorg blijven ook de hogere leeftijdsgroepen behouden voor Hilversum.

Hilversum meer dan Groen

Dit plan is een groenstructuurplan voor de bebouwde kom van Hilversum en is een integrale visie op de onbebouwde ruimte op hoofdlijnen. Het plan is in mei 1993 vastgesteld door de raad. Het doel van het plan is het veiligstellen en ontwikkelen van de specifieke kwaliteitskenmerken van de onbebouwde ruimte van Hilversum. Grootste problemen zijn verdichting, meer ruimte voor auto's en het uitblijven van beheermaatregelen. Doordat Hilversum niet kan uitbreiden, moeten bouwwensen binnen de bebouwde kom worden opgelost. De druk op onbebouwde ruimte is groot, hetgeen ten koste kan gaan van de kwaliteit van die onbebouwde ruimte. De aanwezige kwaliteit dreigt verkleind en versnipperd te worden.

Uitgangspunten voor de ruimtelijke structuur zijn:

  • de specifieke ruimtelijke kwaliteiten van de gebieden en lijnen veilig stellen en waar mogelijk versterken;
  • handhaven van het concept van de Dudokwijken in hoofdlijnen;
  • bewaren en versterken van het los verkavelde bosachtige karakter van de villagebieden;
  • herstellen en bewaren van het compacte karakter van bepaalde oude wijken;
  • verdichten van het compacte centrum met zowel behoud van dorpse als ontwikkeling van stedelijke elementen;
  • accentueren en verbeteren van de ruimtelijke structuur van de laatste jongste wijken, waarbij de groenstructuur aansluit op het buitengebied;
  • een continue ruimtelijke inrichting van de hoofdlijnen per lijn (radialen, recreatieve routes, zichtassen);
  • een zo uniform mogelijk continue ruimtelijke inrichting van de ringweg een logische route per wijkkarakteristiek;
  • accentueren van belangrijke knooppunten van een invalsweg met de ring als herkenningspunt;
  • de samenhang tussen onbebouwde en bebouwde ruimte veiligstellen en waar mogelijk versterken;
  • de karakteristieke overgang van stadsranden en de stadsrandzones herstellen en veiligstellen;
  • een geleidelijke overgang in de villagebieden tussen bebouwing en bos;
  • voornamelijk harde overgangen in de Dudokwijken;
  • geen onderlinge negatieve beïnvloeding van stedenbouwkundige kwaliteiten en kwaliteiten van het buitengebied (harmonie);
  • sturen van typische activiteiten in de stadrand.

In het onbebouwde deel van het plangebied moet ruimte gereserveerd worden voor een kwalitatieve groenstructuur.