Plan: | De Egelantier |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.14bp01egelantier-oh01 |
Opbouw
Functies en bestemmingen moeten worden afgestemd op de bodemopbouw. Het plangebied maakt geografisch gezien deel uit van het Gooische stuwwallen gebied. Het Gooische stuwwallengebied behoort tot de fysisch geografische eenheden stuwwal, smeltwaterdal en -waaier, dekzand, dekzandrug, (reliëfarme) landduinen, landduinen met actief stuifzand en aanwasvlakte. Veel voorkomende bodemtypes zijn holt-, haar-, en veldpodzolgronden, (duin)vaaggronden en eerdgronden. Tot een diepte van 50 meter onder het maaiveld is gestuwd materiaal aanwezig. Hierin kunnen plaatselijk fijnzandige, lemige en slibhoudende lagen voorkomen. Lokaal bevat de bodem grindbestanddelen. De hydrologie wordt gedomineerd door infiltratie, met kwelsystemen aan de westkant van Hilversum.
Het maaiveld ter plaatse van de plangebied ligt grofweg op NAP ¹ + 14, 5 meter. De bodemopbouw stelt geen bijzondere eisen aan de functies en bestemmingen.
Bodembeschermingsgebied
De mogelijke status als bodembeschermingsgebied oefent invloed uit op de mogelijke functies en bestemmingen van het plangebied. Zo is bet beschermen van aardkundige waarden een van de speerpunten van het provinciale landschaps- en bodembeschermingsbeleid. Onder aardkundige waarden worden onderdelen in het landschap verstaan, die iets vertellen over de geologische ontstaanswijze van een gebied. De locatie ligt niet binnen een bodembeschermingsgebied, waardoor er vanuit dit kader geen bijzondere eisen aan het voorgenomen gebruik worden gesteld.
Bodemkwaliteit
Het plangebied ligt binnen de buurt Bloemenkwartier Zuid. De ontwikkeling van deze buurt dateert van tussen 1920 en 1947. In dit gebied is de bovengrond over het algemeen maximaal matig verontreinigd en de ondergrond maximaal licht verontreinigd. De locatie is in gebruik als bejaardenoord en woningen. Op de locatie zijn geen bodemonderzoeken of (mogelijk) bodembedreigende bedrijfsactiviteiten bekend. Tevens is er geen informatie over de aanwezigheid van (ondergrondse) tank(s), noch over sanering van tanks.
Van de omgeving van het plangebied zijn de volgende relevante gegevens bekend:
In dit kader heeft Oranjewoud in december 2009 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd (Oranjewoud, Verkennend bodemonderzoek zorginstelling "De Egelantier" Egelantierstraat 208 te Hilversum, 200898, 21-12-2009, rev 02).
Conclusie
Ter plaatse van een boring is matig verhoogd gehalte aan PAK aangetroffen. De omvang is beperkt. In paragraaf 5.7 is de conclusie van het onderzoek opgenomen.
Het plangebied is grotendeels verhard en het verhard oppervlak is aangesloten op het gemengde rioolstelsel van de gemeente Hilversum onder de Egelantierstraat en de Fuchsiastraat. Het gebied is niet gelegen in een (provinciaal) grondwaterbeschermings-gebied.
De bodem op de locatie bestaat uit grof zand met een goede doorlatendheid en de grondwaterstand bevindt zich op meer dan vier meter beneden het maaiveld.
Het plangebied ligt in het binnenstedelijk gebied van de gemeente Hilversum. Natte natuurwaarden komen niet voor in de omgeving van het plangebied.
Oppervlaktewater komt niet voor in het plangebied. Een waterdoorvoerende functie is niet aanwezig. Het hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem en komt volledig ten goede aan het grondwater.