Plan: | Langgewenst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01 |
De sociale veiligheid in het plangebied Langgewenst zal bij de herinrichting van het plangebied een belangrijk uitgangspunt zijn.
Bij de herinrichting van het nieuwe marktplein, de herinrichting van enkele wegen en overige openbare ruimtes in het plangebied en ook bij het ontwerpen van de nieuwe gebouwen in het plangebied zal een zo hoog mogelijke sociale veiligheid worden nagestreefd.
De fysieke veiligheid betreft de bescherming van mens, dier en milieu tegen daadwerkelijke ongelukken. In de volgende paragraaf wordt het aspect ´externe veiligheid´ nader beschreven.
Bij de inrichting van het plangebied zal aandacht worden besteed aan de bereikbaarheid voor hulpdiensten, primaire en secundaire bluswatervoorzieningen en natuurlijk ook aan de verkeersveiligheid.
Ten behoeve van de actualisatie van het bestemmingsplan Langgewenst is een onderzoek uitgevoerd naar de externe veiligheid in het plangebied. Dit onderzoek ´Onderzoek EV Langgewenst´ is als bijlage bij deze toelichting gevoegd (Bijlage 4). Hieronder zijn de voornaamste aspecten uit het onderzoek opgenomen.
In het plangebied en in de directe omgeving van het plangebied Langgewenst bevinden zich geen bedrijven die onder het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen vallen. Hiermee zijn er dus geen afstandseisen van dergelijke bedrijven van toepassen waarmee rekening moet worden gehouden binnen dit bestemmingsplan.
In het plangebied en in de directe omgeving van het plangebied Langgewenst zijn geen hogedruk aardgasleidingen gelegen.
De spoorlijn Amsterdam - Amersfoort is op korte afstand van het plangebied Langgewenst gelegen. Over dit spoortraject worden brandbare vloeistoffen, brandbare gassen, toxische vloeistoffen en toxische gassen vervoerd. Het plangebied Langgewenst ligt geheel binnen het invloedsgebied van de verschillende stofcategorieën die over het spoor vervoerd worden, behalve het invloedsgebied van de brandbare vloeistoffen.
Door het nieuwe bestemmingsplan Langgewenst zal de bevolkingsdichtheid in het plangebied toenemen.
Uit het onderzoek blijkt dat vanuit het plaatsgebonden risico geen beperkingen gelden voor de voorgestelde herontwikkeling van het plangebied Langgewenst.
Uit het onderzoek blijkt dat de omvang van het groepsrisico toeneemt, maar voor zowel de autonome situatie als de toekomstige situatie niet de oriëntatiewaarde zal overschrijden.
Conclusie rapportage
Op basis van de uitgevoerde inventarisatie is gebleken dat zich binnen het plangebied Langgewenst en in de omgeving ervan één relevante risicobron is gelegen, namelijk de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort.
Er zijn geen Bevi-inrichtingen, hogedruk aardgasleidingen of overige transportassen met vervoer van gevaarlijke stoffen in de omgeving aanwezig.
Voor de spoorlijn is een QRA uitgevoerd, waaruit het volgende is gebleken:
Verantwoordingplicht
Uit het onderzoek blijkt dat er een verantwoordingsplicht geldt voor het bestemmingsplan ‘Langgewenst’. In hoofdstuk 6 van het als bijlage 4 toegevoegde ´Onderzoek EV Langgewenst´ is kort aandacht besteed aan de elementen van de verantwoordingsplicht en de aandachtspunten daarbinnen voor dit bestemmingsplan. Op deze aandachtspunten wordt hierna ingegaan.
Het onderzoek is voorgelegd aan de deskundige van de regionale brandweer en zij hebben de gemeente Hilversum hierover geadviseerd. Dit advies is meegenomen bij de onderstaande verantwoording.
Omvang groepsrisico
Het groepsrisico overschrijdt de oriëntatiewaarde en neemt toe. Op basis van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen en de Circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen moet in het bestemmingsplan aandacht worden besteedt aan zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid. Door de definitieve invoering van het Basisnet in 2012 zullen de vervoersaantallen over het spoor gaan afnemen en zal als gevolg hiervan het groepsrisico afnemen. Uit de berekening blijkt dat de oriëntatiewaarde dan niet meer wordt overschreden.
Zelfredzaamheid
In de omgeving en de panden in het plangebied kunnen mensen aanwezig zijn, die zichzelf minder gemakkelijk in veiligheid kunnen brengen. Voorbeeld hiervan zijn oudere en minder valide medemensen. De ligging van het plangebied in de binnenstad bemoeilijkt de ontvluchting. Hierbij moet ook bedacht worden dat op het marktplein grote groepen mensen kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens marktdagen of evenementen. In verband hiermee zal gezorgd worden voor risicocommunicatie en voldoende ontvluchtingsmogelijkheden. Het bestemmingsplan met de daarin opgenomen bouwmogelijkheden, de veiligheidsvoorzieningen en de vluchtwegen is door de brandweer positief beoordeeld. Het heeft de voorkeur dat nieuw te realiseren panden zijn voorzien van mechanische ventilatie die afsluitbaar is.
Risicocommunicatie
Aan de eventuele grote groepen mensen zal voldoende handelingsperspectief worden geboden en er is een calamiteitenplan opgesteld in samenspraak met de veiligheidsregio. Er zal worden gezorgd voor een goede dekking van het Waarschuwing Alarm Systeem (WAS).
Bestrijdbaarheid
In overleg met de veiligheidsregio zijn de volgende conclusies te maken:
Ruimtelijke maatregelen
De huidige ruimtelijke elementen in het bestemmingsplan maken enerzijds het gewenste gebruik mogelijk en vormen anderzijds geen belemmering voor de veiligheid. Bestaande en nieuwe gebouwen geven een afschermende werking en het plan handhaaft de huidige ontvluchtingsmogelijkheden.
Tijdsaspect
Door de invoering van het Basisnet in 2012 (per 1 augustus 2012) zullen de vervoersaantallen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor nabij het plangebied gaan afnemen en zal hierdoor ook het groepsrisico afnemen. Uit de berekeningen blijkt dat de oriëntatiewaarde dan niet wordt overschreden.
Conclusie Externe Veiligheid
Het bestemmingsplan Langgewenst heeft een toename van het groepsrisico tot gevolg en ook vindt er overschrijding plaats van de oriëntatiewaarde. Gelet op de invulling van de aandachtspunten met betrekking tot het groepsrisico is deze toename en overschrijding verantwoord. Zeker gelet op dat aanstaande invoering van het Basisnet in augustus 2012.
Uit extra berekeningen blijkt dat bij de invoering van de nieuwe Basisnet Spoor er geen sprake is van toename van het groepsrisico of overschrijding van de oriëntatiewaarde. Op basis van de nieuwe wetgeving (die naar verwachting in 2012 vastgesteld wordt) zijn er geen knelpunten betreffende het aspect externe veiligheid met betrekking tot bestemmingsplan Langgewenst.